Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlere İçin Geri Bildirim El Kitabı Hazırladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlere İçin Geri Bildirim El Kitabı Hazırladı

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrenci başarısını daha çok artıran en etkili ve en kolay yöntem olan “geri bildirim” konusunda bilgilere yer verilen “Öğretmenler İçin Geri Bildirim El Kitabı” hazırlandı.


Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, öğretmen öğrenciye verdiği doğru geri bildirimin, öğrenmeyi ve başarıyı daha çok artıran en önemli yönetimlerin başında geldiğini göstermekte.

Etkili öğretim aracını, en doğru şekilde kullanmak için yola çıkan Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, geniş literatür taramasından sonra “Öğretmenler İçin Geri Bildirim El Kitabı” hazırlandı.

Dijital ortamda, “http://ogretmen.meb.gov.tr/ogretmen-kitapligi/mesleki-gelisim-programi-kitaplari/ogretmenler-icin-el-kitabi-geri-bildirim.html” adresinden paylaşılan el kitabı, geri bildirimin tanımı ve önemine dair teorik bilgilerin yanı sıra öğrencilere geri bildirim verilirken göz önünde bulundurulması gereken pratiklere dair öneriler içermekte.

Öğretmenler için hazırlanan kitapta geri bildirim, “öğrenene kendi performansı nasıl göründüğünü gösteren bir ayna” olduğunun altı bir defa daha çizilirken bu kavramın sıklıkla karıştırıldığı “tavsiyede bulunmak, övmek, değerlendirme ya da not vermek” edimlerinden biri olmadığı söyleniyor. Kitapta öğretmenlerin, öğrencinin hedefine ulaşması için neyi, nasıl yapması gerektiği anlatılıyor.

Uzaktan eğitim sürecinde geri bildirim daha büyük önem taşıyor

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, konuya dair açıklamasında, öğrenci iletişiminde geri bildirimin, uzaktan eğitim sürecinde daha büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Uzun yıllar boyunca binlerce sınıfı gözlemleme imkanı bulduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şunları söyledi:

“Şunu söyleyebilirim ki öğrenciye geri bildirim vermek en etkili yöntemlerden biri. Son yıllarda yapılan araştırmalar da, geri bildirim vermenin başarıyı ve öğrenmeyi artıran en etkili ve maliyeti en düşük yöntemlerden biri olduğunu ortaya koyuyor.

Önemli olan, geri bildirimi doğru şekilde vermek. Örneğin not vermek geri bildirim ama yeterli değil. Bu el kitabı, geri bildirime dair teorik bilgilerin yanı sıra uygulamaya dair somut öneriler içeriyor.

Burada yer alan bilgiler geniş bir literatür taramasına dayanıyor. Her meslektaşımın yararlanması dileğiyle.”