Kovid kabusu geri dönüyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid kabusu geri dönüyor!

Kovid-19 virüsü, “FLiRT” adı verilen yeni bir varyant ile mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ediyor. Bazı uzmanlar, bu yeni varyantın yaz aylarında Kovid vakalarında artışa neden olabileceğini düşünüyor.


Kovid -19 salgını, mutasyonlarla kendini yenilemeye devam ederken son olarak “FLiRT” adı verilen yeni bir varyant ortaya çıktı. Nisan ayında, FLiRT varyantları olarak bilinen yeni bir varyant, mevcut Kovid -19 salgınına yeni bir boyut kazandırıyor.

OMİCRON VARYANTININ ALT DEĞİŞKENLERİNDEN

FLiRT varyantı, Omicron varyantının alt değişkenlerinden oluşuyor. Bu varyantlar arasında özellikle “KP.2” adı verilen alt değişken, ABD’de raporlanan Kovid enfeksiyonlarının önemli bir kısmını oluşturuyor.

Uzmanlar, FLiRT varyantının yaz aylarında Kovid vakalarında artışa neden olabileceği konusunda uyarıyorlar. Yale Medicine’den bulaşıcı hastalıklar uzmanı Scott Roberts, virüslerin sürekli olarak mutasyona uğradığını ve yeni varyantların ortaya çıkmasının sürpriz olmadığını belirtiyor.

FLiRT varyantının nasıl ortaya çıktığı hakkında kesin bilgilere henüz ulaşılamamış olsa da, bilim insanları ilk olarak ABD’deki atık sularda Kovid izlerini tespit etmek için kanalizasyonun test edilmesiyle bu varyantı tanımladılar. O zamandan beri FLiRT varyantı, Kanada ve İngiltere gibi birçok ülkede de tespit edildi.

ÖNCEKİ VARYANTLARDA GÖRÜLMEYEN ÖZELLİKLERE SAHİP

FLiRT varyantının spike proteinlerindeki iki yeni mutasyon, önceki varyantlarda görülmeyen özelliklere sahip. Bu mutasyonların, aşının korumasını veya bağışıklığı zorlaştırabileceği endişeleri bulunuyor. Ancak, varyantın ne kadar şiddetli olacağı veya semptomların nasıl değişebileceği hakkında henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.

Uzmanlar, aşılamanın hala en önemli strateji olduğunu vurguluyorlar. Kovid aşısına uygun olan herkesin aşılarını yaptırmaları ve aşılamanın Kovid -19’un ciddi etkilerine karşı önemli bir koruma sağladığına dikkat çekiyorlar. Ayrıca, diğer önleyici tedbirlerin de hastalıktan korunmada yardımcı olabileceğini belirtiyorlar. Bu önlemler arasında maske takma, sosyal mesafe, el hijyeni, iyi havalandırma ve Kovid bulaşma riskinin takibi bulunuyor.