TEŞEKKÜR ETMEK İSTERİZ!.. « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

TEŞEKKÜR ETMEK İSTERİZ!..


Teşekkürü  üzerinden bir algı yönetimidir gidiyor. Sosyal medya biir taraftan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı diğer taraftan Maliye Bakanı memurların ek artışlardan teşekkür ettiğine dair açıklamalarından geçilmiyor.

Şimdi,  ” Teşekkür ettiniz, etmediniz” tartışmasını sürdürecek değiliz. Gerektiğinde teşekkür etmesini elbette biliriz. Evet, Yıllardır beklediğimiz, her toplu sözleşme masasının gündemine taşıdığımız 3600 ek gösterge için son viraja geldiysek teşekkür ederiz. Öğretmenliği,  kariyer mesleğine dönüştürecek Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğer eğitimin paydaşları ile istişare edilerek memnuniyet üreten bir yasa olarak çıkarsa tabi ki teşekkür ederiz.

Biz biliriz ki;

Vaktinde teşekkür etmeyi bilenin gerektiğinde eleştiri hakkıdır. Asgarî ücret belirlendi. Beklentilerin üzerinde bir rakamla sonuçlandı. Bu rakamın nasıl oluşturulduğu elbette bizi ilgilendiren bir durum değildi. Biz neticeye bakarak bu sonucu tebrik ettik ve aynı duyarlılığın kamu çalışanlarına da gösterilmesi gerektiğini dile getirdik.

Prensipte ek protokol kabul edilince, tüm kamu çalışanlarının dikkatleri bu yöndeki çalışmalara kitlendi. Seyyanen zam ile mi, vergi muafiyeti yoluyla mı yoksa oransal artışla mı olacağı kısmı tabi ki kamu otoritesinin bileceği iştir. Biz günün sonunda cebimize girene, hesabımıza yatana bakarız.

Döviz üzerinden ekonomimize yapılan baskının farkındayız.Ancak, reel ekonomiye uymayan dövizdeki artış ve buna bağlı olarak alım gücünün azalmasına yapılan  yerinde müdahale sonrası alım gücümüzün birden arttığını sanmanın da doğru olmadığının bilinmesini isteriz. Market zincirlere verilen idari para cezalarından ve

indirim yapılması yönündeki çağrılardan  da anlaşılan o ki; fiyatlar kolay kolay inmeyecek.

 

Eğitim Bir Sen ve Memur Sen   Genel Başkanımız Ali Yalçın’ın paylaştığı liste incelendiğinde apaçık bir gerçek ile karşı karşıyayız.  Vergi muafiyeti üzerinden ek ödeme yapıyoruz denilerek  sınırlı sayıda sözleşmeli öğretmeni baz alan 300 TL civarında olacak artışın, herkese yansımadığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu haliyle, eşi çalışmayan ve 2 çocuk babasına yansıyan aylık rakamın 38 TL olduğu bir  vergi muafiyetinin ek ödeme sayılamayacağı ortadadır.

 

O halde yapılacak bellidir:

Bir an önce taraflar bir araya gelerek kamu çalışanlarının ortalama memnuniyetini sağlayacak bir artışa imza atmaktır. Ek protokolün anlamı da budur.

 

İdris Şekerci

Eğitim Bir Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı

İdris ŞEKERCİidrissekerci@kamudanajans.com