Kamu işçilerine zamda kritik karar! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kamu işçilerine zamda kritik karar!

Yargıtay kamuda çalışan 4/D’li sürekli işçilerin kadro geçişi sonrası uygulanacak zam oranlarına ilişkin 2. kritik kararını verdi.


Taşeron şirketlerden kadroya geçirilen 4/D’li işçileri ilgilendiren önemli karar daha Yargıtay’dan geldi. Kadro geçişi öncesi asgari ücretin % fazalası ile çalışan işçileri için Yargıtay önceki kararında sözleşmede yüzdelik fazla yer alıyorsa önce bu rakam üzerinden artış yapılacak sonra toplu sözleşme zammı uygulanacak kararı vermişti.

İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YAZAN İBAREYE DİKKAT
Yargıtay asgari ücretin yüzde fazlası ödemeleri için iş sözleşmelerini işaret ederek 19.10.2020 gün ve 2020/6669 esas 2020/12373 karar sayılı kararında “açıkça asgari ücretin %25 fazlasının ödeneceğinin kararlaştırıldığı görülmektedir.” diyerek iş sözleşmesinde yazan rakama dikkat çekti ve bu şekilde yazıyor ise asgari ücretin fazlası ile ödeme yapılması gerektiğine değindi.

İŞ SÖZLEŞMESİNDE AÇIKÇA YAZMIYORSA % FAZLA YOK

Yargıtay somut uyuşmazlıkta “Davaya konu uyuşmazlıkta davacı işçinin kadroya alınması ile birlikte işverenle imzalanan iş sözleşmesinde açıkça her dönem geçerli asgari ücretin belli bir oranı seviyesinde ücret ödeneceği öngörülmediğinden” diyerek devam etmiş ve “İş sözleşmesinin 7. maddesinde idari şartnamede öngörülen asgari ücretin belli bir oranda fazlası olarak belirlenen tutarın kadroya geçiş ücreti olarak belirlendiği nazara alındığında yukarıda belirtilen onama kararı somut uyuşmazlık bakımından emsal niteliğinde değildir.” demiştir.

MUALLAK İFADEYE EK ZAM YOK

Özetle kadro geçişi sürecinde imzalanan sözleşmede ‘her dönem için geçerli’ ibaresi ve “yüzde fazla ibaresi” yer alması istenmiştir.

Kamuda çalışan 4/D’li sürekli işçiler için şayet sözleşmelerinde açıkca geçerli olacağı belirtilen asgari ücretin yüzde fazlasına ilişkin hükmün yazılı olaması gereklidir. Aksi takdirde yüzdelik fazlaların ödenmesi söz konusu olmayacak ve sadece toplu sözleşme zammı oranları geçerli olacaktır.

YARGITAY’IN KARARINININ ÖNEMLİ 3 PARAGRAFI ŞÖYLE OLMUŞTUR

“Somut uyuşmazlıkta, davacı işçinin kadroya geçiş aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinin 7. maddesinde “İşçinin günlük yevmiyesi BRÜT 67,65-TL’dir. Ayrıca işveren ile taşeron firma arasında yapılmış olan ve 01.04.2018 tarihine kadar geçerli olan sözleşmeye ek idari şartnamede belirlenen artırım oranı ile toplu sözleşmede belirlenen artış oranı brüt ücrete eklenir.” hükmü bulunmakta olup, hizmet alım sözleşmeleri ve şartnamede öngörülen asgari ücretin belli bir oranda fazlası dikkate alınarak belirlenen tutar davacının kadroya geçiş ücreti olarak belirlendikten sonra Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan Toplu İş Sözleşmesi zamları uygulanmıştır. Sözü edilen uygulama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nün görüş yazısına uygun olup, hükme esas alınan bilirkişi raporunda 01.01.2019 tarihi itibariyle artan asgari ücretin belli bir oranı üzerinden ücret tespiti ile bu ücrete %4 artış uygulanması isabetli değildir. Davacının ücreti 2018 yılı asgari ücretinin hizmet alım sözleşmelerinde yer alan oranına göre belirlenmiş, 2018 yılı birinci ve ikinci dönem ücret artışları Toplu İş Sözleşmesi gereği uygulanmış ve 01.01.2019 tarihindeki %4 ücret artışı da 31.12.2018 tarihinde almakta olduğu ücrete tatbik edilerek belirlenmiştir.

Dairemizce onama kararı verilen 19.10.2020 gün ve 2020/6669 esas 2020/12373 karar sayılı ilama konu uyuşmazlıkta davacı işçinin kadroya geçişi aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinde açıkça asgari ücretin %25 fazlasının ödeneceğinin kararlaştırıldığı görülmektedir. Belirtmek gerekir ki; kadroya geçiş aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinde asgari ücretin belli bir oranda fazlasının ödeneceği kararlaştırılmışsa sözü edilen kural, her asgari ücret artış dönemi için işvereni bağlar. Bu nedenle Dairemizin sözü edilen onamaya dair kararında iş sözleşmesinin açık hükmü gereği ücret farkı ile diğer fark işçilik alacaklarının kabulüne dair sonuca gidilmiştir.

Davaya konu uyuşmazlıkta davacı işçinin kadroya alınması ile birlikte işverenle imzalanan iş sözleşmesinde açıkça her dönem geçerli asgari ücretin belli bir oranı seviyesinde ücret ödeneceği öngörülmediğinden ve iş sözleşmesinin 7. maddesinde idari şartnamede öngörülen asgari ücretin belli bir oranda fazlası olarak belirlenen tutarın kadroya geçiş ücreti olarak belirlendiği nazara alındığında yukarıda belirtilen onama kararı somut uyuşmazlık bakımından emsal niteliğinde değildir.

Yapılan açıklamalara göre, dava konusu ücret, ilave tediye, ikramiye fark taleplerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulüne dair hüküm kurulması hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir”