Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız Artacak « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız Artacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde düzenlenen 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü ve 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası programında önemli açıklamalarda bulundu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı etkinlikte konuşan Bakan Koca, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarını takdir etti ve iş yüklerini hafifletmeye yönelik istihdam politikalarının önemine değindi.

17 Bin Yeni İstihdam

Bakan Koca, 2024 yılı içinde 15 bin hemşire ve 2 bin ebe olmak üzere toplam 17 bin sağlık çalışanının istihdam edildiğini belirtti. “Ebe ve hemşire sayımız, istikrarlı bir politikayla artacak,” diyen Koca, sağlık sisteminin güçlendirilmesi için bu tür istihdam politikalarının süreceğini vurguladı.

Ebe ve Hemşirelerin Sağlık Sistemindeki Önemi

Konuşmasında ebelerin ve hemşirelerin sağlık sistemindeki kritik rollerine dikkat çeken Koca, ebelerin hamilelik süreci, doğum ve sonrası dönemlerde annelerin yanında olduklarını, hemşirelerin ise teşhis sonrası tedavi sürecini takip ettiklerini ifade etti. “Bu meslek çalışanları olmadan doğum süreçleri zorlaşabilir, tedaviler planlandığı gibi yürümeyebilir,” dedi.

Mesleki ve Toplumsal Algı

Ebe ve hemşirelerin sağlık sisteminde muadili olmadığını ve görevlerinin başkaları tarafından üstlenilemeyeceğini belirten Koca, bu mesleklerin hak ettiği saygınlığa ulaşması için çaba göstereceklerini söyledi. Hemşirelerin kritik anların sinyalini alan ilk kişiler olduklarını hatırlatan Bakan, bu mesleklerin toplumdaki algısını iyileştirmeyi hedeflediğini vurguladı.

Şiddetin Önlenmesi ve Özlük Hakları

Bakan Koca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesi konularında önemli adımlar atıldığını belirtti. “Sağlık sisteminin büyük bir değişimden geçtiğine işaret eden Koca, bu değişikliklerin yasalarla kalıcı hale getirildiğini,” söyledi.

Normal Doğum Eylem Planı

Ebelerin yetki sınırlarını genişleten yasal düzenlemelerin bu yılın başında yapıldığını hatırlatan Bakan Koca, “Doğum sırasında gereken küçük tıbbi müdahalelerin yapılması güvence altına alınmıştır. Bu sayede ebelerimizin mesleki anlamda daha güçlü olmalarını sağladık,” dedi. Ayrıca, yakın zamanda Normal Doğum Eylem Planı’nı uygulamaya koyacaklarını duyurdu.

İstihdam Politikaları ve Çalışma Koşulları

Bakan Koca, sağlık çalışanlarının iş yükünü hafifletmeye yönelik istihdam politikalarına büyük önem verdiklerini belirterek, “Ebe ve hemşirelerimiz başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın insanüstü gayretlerini takdirle karşılıyoruz. Ekonomik ve sosyal imkanlarınızı geliştirerek, sizlere daha müreffeh bir hayat ve daha iyi bir çalışma ortamı sunmaya çalışacağız,” dedi.