Ekonomik kriz ve trafik depremi unutturdu! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Ekonomik kriz ve trafik depremi unutturdu!

İstanbul Planlama Ajansı’nın ‘İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi’ araştırmasının Mayıs 2024 sonuçlarını açıkladı.


Araştırmaya göre, İstanbul’un ilk üç sorunu ulaşım, ekonomik sorunlar, olası İstanbul depremi oldu. Ankete katılan İstanbulluların yüzde 32,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı, ‘İstanbul Barometresi: İstanbul Gündemi’ araştırmasının Mayıs 2024 sonuçlarını paylaştı.

Araştırmaya katılan vatandaşlara göre; İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 55,8 ile ulaşım, yüzde 49,8 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 44,9 olası İstanbul depremi oldu.

İstanbulluların yüzde 60,3’ü ekonomik sorunların, yüzde 7,6’sı İsrail’in Gazze’yi işgalinin, yüzde 3,3’ü ise eğitim konularının ev içerisinde konuşulduğunu belirtti.+

KAMUDA TASARRUF PAKETİ YETERLİ BULUNMADI

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından duyurulan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ne ilişkin değerlendirmede bulunan vatandaşların yüzde 10’u alınan önlemleri yeterli bulduğunu, %12,2’si kısmen yeterli gördüğünü, yüzde 78’i yeterli bulmadığını belirtti. Katılımcıların yüzde 69,9’u önümüzdeki dönemde Kamuda Tasarruf Paketi’nin devlet kurumlarınca kararlı bir şekilde uygulanacağını düşünmüyor.

Bayramı genellikle İstanbul dışında geçiren katılımcıların yüzde 22,2’si bu bayramda ekonomik sebeplerden dolayı İstanbul’da olacağını söyledi.

Kredi kartı kullananların yüzde 49,2’si aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 32,4’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 6,2’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 3,4’ü asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

KATILIMCILARIN YÜZDE 34,5’i KIT KANAAT GEÇİNEBİLİYOR

Mayıs ayında katılımcıların yüzde 18,6’sı bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 27’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 34,5’i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 19,9’u ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 9,4’ü geçen ay kirasını ödeyemediğini belirtirken, yüzde 49,2’si son kira artış döneminde ev sahibi ile sorun yaşadığını söyledi.

Katılımcıların yüzde 65,2’si son kira artışı döneminde kira artışının kanunda belirtilen %25’lik orandan daha yüksek olduğunu ifade etti.

İSTANBULLULARIN YÜZDE 32,9’U SOKAK KÖPEKLERİNDEN RAHATSIZ

Katılımcıların yüzde 32,9’u yaşadıkları bölgede sokak köpeklerinden rahatsız olduklarını ifade etti. Sorun yaşadığını belirtenlerin yüzde 81,2’si güvenlik endişeleri, yüzde 33,4’ü ise köpek sayısının kontrolsüz artışı nedeniyle rahatsız olduklarını söyledi.

İstanbulluların sokak köpekleri için önerdiği çözüm ise şu şekilde: Aşı, bakım ve kısırlaştırma yapılarak köpeklerin dışarıda yaşamalarına izin verilmesi, ancak saldırgan olanların barınaklara alınması gerektiği düşünülüyor. Katılımcıların yüzde 36,3’ü bu görüşü desteklerken, yüzde 33,4’ü tüm sokak köpeklerinin barınaklarda bakılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, yüzde 16,5’lik bir kesim sadece aşı, bakım ve kısırlaştırma yapılarak köpeklerin dışarıda yaşamalarına izin verilmesini yeterli buluyor.