Yüz yüze eğitimin devamı için düzenleme çağrısı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yüz yüze eğitimin devamı için düzenleme çağrısı

Yüz yüze eğitimin başlamasına herkes memnun oldu ama eğitimcilerden, “pandemi koşullarına uygun düzenlemeler yapılmalı” çağrısı…


Yüz yüze eğitim geçtiğimiz günlerde başladı. Yüz yüze eğitimin başlaması eğitimcileri, öğrencileri ve velileri memnun ederken, pandemi koşullarına karşın uygun önlemlerin yetersiz kaldığı görüşü hâkim. Eğitimciler pandemi koşullarına uygun yeni düzenlemelerin yapılması için çağrıda bulunurken, yüz yüze eğitimin aralıksız devam etmesinin asıl amaç olduğu vurgulandı.

Milyonlarca öğrenci, öğretmen ve velinin beklediği yüz yüze eğitim 6 Eylül’den itibaren başladı. Pandemi koşullarında ağırlıklı olarak 2 yıldır uzaktan eğitim şeklinde devam eden eğitimin ardından yüz yüze eğitimin başlaması öğrenci, öğretmen ve velileri memnun etti. Fakat Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) ve Anadolu Eğitim Sendikası (AES)’dan pandemi koşullarına uygun olarak yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği çağrısı geldi. Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Genel Başkanı Hamdi Sürücü, korona salgını bitmese de okulların açılmasından memnun olduklarını kaydederek, okullar açılırken sorunların da devam ettiğini ve iki yıllık eğitim kaybına uygun bir düzenleme yapılmadığının altını çizdi. Sürücü, “İki yıl öncesinin müfredatıyla, ders yüküyle, programıyla iki yıllık kayıp nasıl telafi edilecek? Yeni başladıkları yılın dersleri nasıl yetişecek? Bu soruların cevaplanması gerekirken bu soruların çözümü için öğrencilerin iki yıllık kaybının da telafi edileceği ve bugünü konularının da devam edeceği müfredat düzenlemesinin yapılması gerekir” dedi.

BİRÇOK KONUDA DÜZENLEME YAPILMALI

Yüz yüze eğitime başlayan öğrencilerin ders yükünün azaltılması gerektiğini kaydeden Sürücü, “Öğrencilerin ders yükünün azaltılması gerekir. Ders sayısının azaltılması gerekir. Günlük ders sürelerinin azaltılarak öğrencilerin yükünün de azaltılması gerekir. Bazı okullarda 8 bazı okullarda da 6 saat günlük ders verilmekte 6 saatlik ders süreci bile fazla. Öğrencilerin pandemi şartlarında devam eden eğitiminin birçok noktasında düzenlenmeye gidilmesi gerekir. Okullarda özellikle ortaöğretimde sınıflar kalabalık. Anadolu liselerinin birçoğunda sınıflar 40 kişi şimdi gelinen süreçte 40 kişilik sınıf çok kalabalık. Bu sınıflara dairde bir düzenleme yapılmalı” ifadelerini kullandı.

KALABALIK SINIFLAR OLDUĞU UNUTULMAMALI

Geçmiş eğitim-öğretim yılında pandemiden dolayı bazı değişikliklerin yapıldığını hatırlatan Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici, “Geçmiş eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitim farklı kademelerde yarı zamanlı olarak verilirken, 6 Eylül’den itibaren tam zamanlı olarak yüz yüze eğitim başladı. Daha önceden sınıfların yarısı okula giderken yeni eğitim öğretim yılında sınıfın hepsi okula gidecek ve kalabalık sınıflarımız için ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır. Yeni dersliklerin yapılması ve sınıf mevcutlarının düşürülmesi çok önemlidir” dedi.

DERS SÜRELERİ AZALTILMALI

2021-2022 eğitim-öğretim yılı için öncelikli amacın yüz yüze eğitimin kesintisiz devamının sağlanması olduğunu vurgulayan Öğretici, bunun için eksiklerin acilen kapatılması ve tüm tedbirlerin alınması çağrısında bulunarak, “Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile birlikte hazırlayıp yayınladığı rehber ile ders sürelerinin sınıf boyutları ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı geçmeyecek şekilde planlanması gerektiğini belirtse de genel olarak tüm kademelerde kalabalık sınıflar dahil ders süreleri 40 dakika olarak planlanmıştır. Hatta okul öncesi bu yazıya rağmen istisna tutularak ders süresi 50 dakika kesintisiz olacak şekilde planlanmıştır. Sınıfların kalabalıklığı, havalandırma sorunu başta olmak üzere bu tedbirleri uygulayabilmek için uzun olan ders süreleri azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı.