‘Sendikal Baskı’ yapanlar yeniden yargılanacaklar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

‘Sendikal Baskı’ yapanlar yeniden yargılanacaklar

Yargıtay ‘Sendikal Baskı’ yapanların beraat kararını bozdu: Yeniden Yargılanacaklar


Sendika üyesi çalışanların bağlı oldukları müdürleri tarafından sendikadan zorla istifa etmeye zorlanmasında yargıya intikal eden olayda sendikadan istifaya zorlayan müdürlerin beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu.

Çalışanların sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlanamayacağı ve sendikal hakların kullanımında engel olan yöneticilerin cezalandırılması istendi.

İstifa formlarını çalışanların önüne koyup zorla ‘imzala’ diyen yöneticilerin eylemlerinin tanık beyanlarında ve müşteki ifadelerinde bulunduğuna dikkat çekildi.

YARGITAY “SENDİKAL BASKI” YAPANLARIN BERAT KARARINI BOZDU: YENİDEN YARGILANACAKLAR!

Sulakyurt Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen iddianamede, Sulakyurt İlçe Merkezinde fiilin işlendiği tarihte Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yapan V.P. ve İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili olarak görev yapan N. B. hakkında, görevlerini ifa ettikleri sırada ilçede görev yapan Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin sendikal haklarını kullanmasını engellemek suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu işledikleri, delillerin takdiri ile şüphelilerin eylemlerine uyan TCK’nın 118/1 maddesi uyarınca cezalandırılmaları talep edilmiştir.

 

YEREL MAHKEMENİN BERAAT KARARI TEMYİZE GÖTÜRÜLDÜ

Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şubesinin müşteki olarak yer aldığı davada yapılan yargılama sonucunda, Sulakyurt Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2014/43 E., 2014/45 K. sayılı ve 26.11.2014 tarihli kararında sanıkların beraatlerine karar verilmesi üzerine, karara karşı Yargıtay’a temyiz yoluna başvurulmuştur.

SANIKLAR KISMEN İKRARDA BULUNDU

Yargıtay 18. Ceza Dairesi’nin 2016/11648 E., 2018/10716 K. sayılı ve 04.07.2018 tarihli kararında; sanıkların savunmalarında kısmen ikrarda bulundukları ve tanıkların beyanlarının da katılanların ve mağdurun beyanlarını doğrular nitelikte olduğu belirtilmiştir.

TEHDİT KULLANARAK İSTİFAYA ZORLADIKLARI

Dolayısıyla fiilin işlendiği tarihte Halk Eğitim Merkezi Müdürü V.P. ve İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili N.B.’nin, görevlerini ifa ettikleri sırada ilçede görev yapan öğretmenleri üye oldukları sendikadan istifa etmeye tehdit kullanarak zorladıkları tüm dosya kapsamından anlaşıldığı belirtilerek, sanıkların cezalandırılmaları yerine, tanıkların ifadelerine neden itibar edilmediği de yeterince açıklanıp tartışılmadan yetersiz gerekçe ile sanıkların beraatine karar verilmesi ve beraat kararı verilirken uygulama maddesinin gösterilmemesi nedeni ile Türk Eğitim-Sen Kırıkkale Şubesi’nin temyiz nedenleri yerine görülerek HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir.