Prof. Mehmet Ceyhan’dan kritik tahmin! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Prof. Mehmet Ceyhan’dan kritik tahmin!


Web Banner

CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son günlerdeki aşağı yönlü seyri değerlendirdi.

Türkiye’deki yeni vaka sayısının binin altına inmesinin çok değerli olduğunu söyleyen Ceyhan, önümüzdeki günlerde yukarı yönlü dalgalanmalar olabileceğini, hatta binin üzerine de sayının çıkabileceğini ancak telaşlanılmaması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin 5 bin günlük vaka sayılarını gördüğünü hatırlatan Ceyhan, iniş trendini ise bir dağın zirvesinden aşağıya inişe benzetti ve dağların eteklerinin eğiminin zirveye yakın yerlere göre daha düşük olduğunu hatırlattı. Bu nedenle vaka sayılarının sıfırlanmasının 4-6 haftayı bulabileceğini ifade eden Prof. Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“4-6 haftada günde sıfıra inmesek bile günde 3-5 vaka düzeyine gelebiliriz. Ama çok sıkı dikkat edersek. Burada önemli olan şey şu. Bu dümdüz bir yolculuk değil. İnişli çıkışlı, dalgalaanarak gidecek. Binin altına inmişken yarın tekrar çıkarsak telaşlanmayacağız. Bunun doğasında var. Yarın bin olur, bin 100 olur. Ama önemli olan ertesi gün bin 300, bin 400 ondan sonra bin 600, bin 700’e çıkmasın. Genel olarak düşme eğilimi sürdükçe bu dalgalanmalar bizi telaşlandırmayacak.

Bu azalma bundan 4 hafta önceki azalmadan daha kıymetli. Çünkü o zaman biz bütün tedbirleri sıkı uyguluyorduk. Ama şimdi tedbirleri kaldırmaya başladık. Buna rağmen azalma devam ediyorsa işler yolunda demektir.

Hani kilo veren insanlar ilk 10 kiloyu rahat verir, ondan sonra yavaş yavaş gider aynen öyle. Çünkü artık vakaları belirtisiz insanların bulaştırdığı bir döneme gireceğiz. Onları bulmak hastaları bulmak kadar kolay olmayacak.

Onun için bu azalma yavaş yavaş olacak. Azalma biraz yavaşlayacak. Ben hesapladım eğer bu azalma devam eder, dalgalanmalar büyük olmazsa o zaman bir 6 hafta civarında gibi görünüyor 3-5’li rakamlara inmek. Ben 10’un altına inecek dönemi hesapladım. Bu azalma hızı böyle devam ederse…”

Web Banner
Web Banner