Polislerin sendika üyeliği konusunda emsal karar « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Polislerin sendika üyeliği konusunda emsal karar

Danıştay İDDK, 7068 sayılı Kanunun yayımlandığı 08/03/2018 tarihinden önce sendikaya üye olduğu gerekçesi ile meslekten atılan polis memurunun açtığı davada, işlemi hukuka aykırı bulan Danıştay Beşinci Dairesinin kararını onadı.


Bilindiği üzere, 08/03/2018 tarih ve 30354 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7068 sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun’un 8/6. maddesinin (t) bendinde, “Kanuna aykırı olarak sendikalara üye olmak, sendikaların veya üyesi bulunmadıkları derneklerin yapacakları bilimsel, kültürel ve teknik nitelik taşımayan açık veya kapalı yer toplantılarına ya da gösteri yürüyüşlerine görevli olmaksızın katılmak, açık yer toplantı ve gösteri yürüyüşlerine resmi kıyafetli veya silahlı olarak katılmak ya da üyesi bulundukları derneklerin tüzüklerinde belirtilen amaçları dışındaki çalışmalarını veya bu nitelikteki toplantı ya da gösteri yürüyüşlerini düzenlemek veya bunlara katılmak” fiiline yer verilmiştir.

Bu tarihten öce sendikaya üye olan polis memuru meslekten atılmıştır.

Bu işleme karşı açılan davada Danıştay 5. Dairesi polis memurunu haklı bularak işlemi iptal etmiştir. Gerekçe olarak, dava tarihinde yürürlükte bulunan “Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğünde” “sendika üyesi olmak” fiilinin, disiplin cezası gerektiren fiiller arasında sayılmaması gösterilmiştir.

Danıştay İDDK’da bu kararı hukuka uygun bularak onamıştır.