Olumsuz sicil notları ile ilgili kritik karar! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Olumsuz sicil notları ile ilgili kritik karar!

Yargıtay olumsuz sicil alan işçiye manevi tazminat ödenmesine hükmetti.


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bir bankada çalışan ve görevde yükselme sınavına amirinin verdiği olumsuz sicil nedeniyle katılamayan işçiyi haklı bularak makul bir oranda çalışanın manevi tazminat talebinin kabulü gerekir dedi.

Olayda, 2011 yılındaki sınava, yönetmenliğe yükselebilmek için başvuruda bulunduğunu, ancak listede ismi çıkmayınca konuyu araştırdığında ise 2010 yılı sicil amirinin üst unvan yeterliliği için “yoktur” görüşü nedeniyle sınava kabul edilmediğini öğrenmiştir.

Çalışan olumsuz sicil notu nedeniyle görevde yükselme sınavına girmesinin engellendiği gerekçesiyle maddi manevi tazminat talebinde bulunmuştur.

İlk derece mahkemesi ilk açılan davayı reddetmiş ve bu karar Yargıtayca bozulmuştur.

Bu arada işçiye verilen olumsuz sicil iptal edilmiş ve Yargıtayca da onanmıştır.

Davacı, manevi tazminat talebinden 100.000,00 TL, maddi zararından 1.000,00 TL olmak üzere toplam 101.000,00 TL tazminatlarının olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizleriyle birlikte davalıdan tahsiline yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.

İlk derece mahkemesi bunu reddetmiş, bölge adliye mahkemesi de kararı onamıştır.

Yargıtay ise davacıyı haklı bularak kararı bozmuştur:

Çalışana verilen olumsuz sicil notunun daha sonra iptal edilmiş olmasına rağmen, çalışanın banka içindeki pozisyonu, daha önceki sicil notları, bankada çalışma süresi gibi etkenler göz önüne alındığında arada geçen sürede çalışanın iş ve sosyal çevresine karşı zor durumda kaldığı, mesleki onur ve itibarının zedelendiği, mağduriyet yaşadığı, manen zarar gördüğü anlaşılmakla makul bir oranda çalışanın manevi tazminat talebinin kabulü gerekmektedir.