Memura Nisan’da ara zam yapılması gerekiyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memura Nisan’da ara zam yapılması gerekiyor!

Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Maaşlara yapılan zamlar şimdiden eridi, nisanda ara zam yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.


Web Banner

RAMAZAN ayına sayılı günler vatandaşlar kara kara düşünmeye başladı. Ekonomik dar boğaz, deprem felaketi ve seçim takviminin gölgesinde bir ramazan ayı geçirecek olan vatandaşlar en büyük sınavını ise yüksek enflasyon karşısında veriyor. Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “Maaşlara yapılan zamlar şimdiden eridi, nisanda ara zam yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

YASAK VE KISITLAMALAR

Hükümetin piyasa fiyatlarını kontrol edebilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, “TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamlara baktığımızda enflasyon düşüyor. Çarşıya, pazara çıktığımızda ise bunun tam tersi olduğunu görüyoruz. Yılbaşından bu yana geçen 3 aylık enflasyona baktığımızda aylık ortalama yüzde 10 civarında bir artış görüyoruz. Yılbaşında 130 lira civarında olan bir kilo etin fiyatı aradan geçen 3 ayda 300 liralara gelmiş durumda. Bakliyat, süt ve süt ürünleri ve diğer gıdalarda da benzer durumları yaşıyoruz. Bu sorun ramazan ayı boyunca da devam edeceği açık. Geçen yıl ile kıyaslanması açısından marketlerin ramazan kolilerine baktığımızda arada iki katından fazla fark olduğunu görüyoruz. Eskiden tek tip olan ve içinde a’dan z’ye kadar bir ailenin bir ay boyunca tüm ihtiyaçlarına cevap veren ramazan kolileri olurken şu anda bir markette bile 3-4 çeşit farklı ramazan kolisi olduğunu görüyoruz. Birkaç makarna, çorba, küçük çay, 1 kilo şeker ve yağın olduğu 4 kişilik bir ailenin ancak 2 3 günlük ihtiyacını görebilecek ramazan kolileri dahi 220 liradan başlıyor. İçinde et, peynir ve olmayan bakliyat ve gazlı içecek ağırlıklı lüks denilen paketlere baktığımızda fiyatları bin 500 liralara kadar çıkıyor” dedi.

YILLIK DEĞİL AYLIK KARŞILAŞTIRIYORUZ

Milli Eğitim Bakanlığı 5 bin sözleşmeli personel alacak! Büro personeli, mühendis, diyetisyen, hemşire, avukat
Milli Eğitim Bakanlığı 5 bin sözleşmeli personel alacak! Büro personeli, mühendis, diyetisyen, hemşire, avukat
Başkan Balık sözlerine, “Çok eski zamana gitmeye gerek yok. Bundan birkaç yıl önce fiyatları karşılaştırırken içinde bulunduğumuz ay ile geçen yılın aynı ayını karşılaştırıp fiyatların ne kadar arttığını görürdük. Geldiğimiz noktada artık bırakın geçen yılın aynı ayıyla karşılaştırmayı bir önceki ayın fiyatlarıyla karşılaştırıyoruz. Bu geldiğimizin noktayı görmek açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum” diye devam etti.

İTHALAT KARTI KRİZİ DERİNLEŞTİRİR

Fiyatları yasak ve sınırlandırmamalarla kontrol edemeyeceğini belirten Başkan Balık, “Son günlerde yaşanan gelişmelere baktığımızda bu yasak ve sınırlandırmaların işe yaramadığını görmüş olduk. Önce domatese ihracat yasağı geldi aradan bir hafta geçmeden bu yasak kaldırıldı. Şimdi de artan et fiyatları nedeniyle tekrar ithalat söz konusu. Burada karşımıza iki sorun çıkıyor. Vatandaşı memnun etmek için ithalat yapılması durumunda bu durumu çözmüş değil aksine krizi derinleştirmiş olursunuz. Yıllardır et, bakliyat ve diğer ürünlerde ithalat yapıldı. Bu sorunu çözseydi eğer bugün tekrar bunları konuşmuyor olurduk. Tarım ve hayvancılığa yeterli destek vermediğiniz sürece ithalat günü kurtarmaya yönelik bir adımdan öteye gitmez. Şu anki mevcut piyasa koşullarında en fazla 2 hafta fiyatları sabit tutarsınız ardından fiyatlar eskisinden de hızlı bir şekilde yükselmeye devam eder” diye konuştu.

NİSAN AYINDA YÜZDE 15 ZAM YAPILMASI GEREKİYOR

 

Memur ve emeklilerin maaş kayıplarının yılbaşından bu yana yüzde 30’lara dayandığını söyleyen Başkan Balık, “Memur ve emekliye yılbaşında yapılan zam şimdiden eriyip gitti. Temmuz ayında yapılacak ara zammı beklemek demek memur ve emeklinin cebinden almak ve daha da yoksullaştırılması demektir. Hükümetin temmuzu beklemeden Nisan ayında bu iki kesime en az yüzde 15 daha zam yapması gerekiyor. Açlık sınırının dahi çok altında yaşayan özellikle emeklilerin her ay daha da ezilmemesi, memurların ise yoksulluğa mahkûm edilmemesi için temmuzu beklemeden nisan ayında zam yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Web Banner
Web Banner