Koronavirüs aşısında bomba gelişme! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs aşısında bomba gelişme!

Türk bilim insanlarının sahibi olduğu BioNTech ile Amerikalı Pfizer’in geliştirdiği Kovid-19 aşısının, üçüncü aşama klinik denemelerinin sonuçlarında yüzde 95’ten fazla koruma sağladığı açıklandı.


Web Banner

İki Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin sahibi olduğu BioNTech ile Amerikan Pfizer’in ortak geliştirdiği aşı adayı BNT162b1 hakkında yeni bir gelişme yaşandı.

Daha önce yüzde 90 etkili olduğu açıklanan aşısın 43 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan son aşama klinik deneme sonuçlarında, yüzde 95’ten fazla koruma sağladığı duyuruldu.

İki şirketten yapılan ortak açıklamada, aşı adayının tüm yaş ve etnik gruplarda istikrarlı sonuçlar verdiği ve hiçbir önemli yan etkiye neden olmadığı kaydedildi. Sadece ikinci doz vurulan yüzde 3,7’lik bir kesimde yorgunluk belirtisi olduğu kaydedildi.

Aşının, Kovid-19 nedeniyle yüksek risk altında bulunan 65 yaş üstünde etkinliğinin yüzde 94 olduğu aktarıldı.

Aşı adayı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) acil kullanım onayı için başvuru yapılacağı belirtildi. Pfizer’dan daha önce yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar iki doz halinde uygulanması gereken aşının 50 milyon doz, gelecek yılın sonuna kadar ise 1,3 milyar doz üretileceği duyurulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Bill Gates’in de fonladığı Moderna, geliştirdiği MRNA-1273 adlı Kovid-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıklamıştı. 30 bin kişide denenen aşı adayının en ciddi Kovid-19 enfeksiyonlarını engellediği kaydedilirken, bazı yan etkileri olduğu belirtilmişti. Aşı adayı buzdolabı koşullarında 2 ila 8 derecede 30 gün boyunca bozulmadan kalabilirken, tıpkı BioNTech-Pfizer aşısında olduğu gibi yeni teknoloji olan “mRNA” içeriyor.

Rusya da geliştirdiği ve kullanıma soktuğu “Sputnik V” aşısının yüzde 92 oranında etkili olduğunu duyurmuştu.

Çin ise, Türkiye’de de denenen ve Sinovac Biotech tarafından üretilen “CoronaVac” isimli aşının denemelerinin başarılı şekilde devam ettiğini aktarmıştı.

Web Banner
Web Banner