Eğitim Sen o yönetmelik hükümlerine dava açtı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eğitim Sen o yönetmelik hükümlerine dava açtı

Eğitim Sen Şube Müdürlerinin Bölge Hizmetini Aşan Görev Sürelerini Önceki Hizmet Bölgesinden Sayan Yönetmelik Hükümlerine Dava Açtı.


Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada şu hükümlere yer verildi:

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından  “İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürlerinin 2021 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu” bakanlığın internet sitesinde yayımlanmış,  bu kılavuz doğrultusunda il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürlüklerinin bölge hizmetine bağlı ve isteğe bağlı yer değiştirme işlemleri gerçekleştirilmişti. Sendikamız bu süreçte anılan kılavuzun eki olan EK-1 İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Şube Müdürlerinin 2021 Yılı Yer Değiştirme Takvimi’nin Bölge Hizmetine Bağlı Yer Değiştirme kısmı 12.10.2013 gün ve 28798 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik’in “Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeler”  başlıklı 29. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğundan bu kısmın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açmıştı. Çünkü anılan yönetmelik hükmü uyarınca bölge hizmet süresi 31 Mayıs tarih itibarıyla tamamlamış olanların yer değiştirmelerinin Haziran ayında sonuçlandırılacağı kurala bağlanmışken, söz konusu takvim yer değiştirme işlemlerinin sonuçlanıp ilan edilmesini 30 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıyordu.  Bu dava devam etmekte, henüz yürütmeyi durdurma istemi hakkında karar verilmemiştir.

Sendikamız bu süreci etkileyecek ikinci bir dava daha açmıştır. Bu davada şube müdürü olan bir üyemiz adına tercih sınırlaması olmaksızın yer değiştirme başvurusunun reddine ilişkin işlem ile yer değiştirme işleminin ve bu işlemlerin dayanağı olan  12.10.2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkındaki Yönetmeliğin geçici 2. maddesini yürürlükten kaldıran 19.06.2021 tarih ve 31516 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2. maddesinin ve aynı Yönetmeliğin “Önceki hizmet süreleri” başlıklı Geçici 3. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açılmıştır. Anılan hükümler şube müdürlerinin bölge hizmetini aşan görev sürelerini önceki bölge hizmetinden sayan hükümlerdir ve 25.06.1983 gün ve 18088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin “Zorunlu Çalışma Süresinin Doldurulması” başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrasına aykırıdır. Çünkü bu fıkrada memurun bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresini doldurmasına rağmen, atanacağı bölgede kadro bulunmaması nedeniyle atamanın yapılamaması hallerinde, bulunduğu hizmet bölgesinde zorunlu çalışma süresinden fazla geçen süreler, (1. Bölge hariç) bir üst bölgedeki zorunlu çalışma süresinden indirileceği kurala bağlanmıştır. Anılan kural doğrultusunda bölge hizmetine bağlı yer değiştirme başvurusunu yapması istenen şube müdürlerinden bölge hizmetini aşan görev süresi olanlara 1. bölge hariç tercih sınırlaması olmaksızın tercih yapma olanağı tanınması gerekirken bu yapılmış, bu yöndeki başvurular bakanlıkça reddedilmiştir.  Bu nedenle sendikamız açıkça hukuka aykırı olan söz konusu düzenlemelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştır.