Diyanet kurban ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Diyanet kurban ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı

Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan kurban ibadetiyle ilgili merak edilen birçok konuyu açıkladı. Kadınların kurban kesmesinin caiz olduğu ve kredi kartı ile kurban almanın detayları da açıklamalar arasında yer aldı.


Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan kurban ibadetiyle ilgili merak edilen birçok konuyu açıkladı. Kadınların kurban kesmesinin caiz olduğu ve kredi kartı ile kurban almanın detayları da açıklamalar arasında yer aldı.

Kurban ibadeti için son üç gün kala Diyanet İşleri Başkanlığı vatandaşların sıklıkla sorduğu soruları yanıtladı.

Kredi kartıyla kurban alınabilir mi sorusuna verilen yanıtta, kurban kesme sorumluluğu olan bireylerin kredi kartıyla ödeme yapabileceği ancak faizli işlemlerden kaçınmaları gerektiği belirtildi. Kurbanların nasıl pay edileceği konusunda ise küçükbaş hayvanların tek kişi adına, büyükbaş hayvanların ise en fazla yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebileceği açıklandı. Ayrıca, kurban kanının alınımı gibi uygulamaların dinen doğru olmadığı vurgulandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıklamaları, vatandaşların kurban ibadetini doğru bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olacak nitelikte.

İşte yöneltilen sorulardan bazıları:

Kredi kartı ile kurban caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması hâlinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerekir.

Kurbanlık gebe ise ne yapmalıyız?

Kurbanlık veya etlik olarak beslenen hayvanların gebe kalmalarının önlenmesi veya iğdiş edilmeleri hayvan için kurbanlık olması açısından ayıp sayılmıyorsa ve insanların yararına bir menfaati gerçekleştirmeye yönelik ise bunda bir sakınca yoktur. Ancak kurbanlık olarak ayrılan hayvanların mevcut gebeliklerinin sonlandırılması fıtrata müdahaledir. Bu itibarla; mevcut gebeliklerinin sonlandırılması dinen uygun görülemez”.

Kurbanlar nasıl pay edilir?

Koyun veya keçi sadece bir kişi adına kurban edilir. Deve, sığır ve manda ise bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu durumda her bir kişinin hissesi yedide birden aşağıya düşmemelidir. Küçükbaş bir hayvana birden fazla kişinin ortak olması ya da büyükbaş bir kurbanlığa yediden fazla kişinin hissedar olması caiz değildir. Aynı hisseye birden fazla kişinin ortak olması halinde kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.

Keserken nelere dikkat edilmeli?

Usûlüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Kesim sırasında, kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin hemen kesilmesi mekruhtur. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına ve derisinin yüzülmesi gibi diğer işlemlere başlanmamalı.

Kesimsiz kurban bağışı makbul müdür?

Kesim gerçekleşmeksizin yalnızca bağışta bulunmak veya sadaka vermek kurban ibadeti yerine geçmez. Bu bağlamda kesimsiz kurban bağışı vb. adlar altında yapılan bağışların hiçbir dini dayanağı bulunmamakta olup söz konusu bağışlar kurban sayılmaz.

Hz. Peygamber adına kurban kesilebilir mi?

İnsanların bir araya gelerek topluca Hz. Peygamber adına bir kurban hissesine girmeleri şeklinde bir uygulama dinimizde mevcut değildir.

Kurban kanını alnımıza sürebilir miyiz?

Kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır.

Kadınlar kurban kesebilir mi?

Kurban kesim işlemini kadınların yapamayacağı anlayışı doğru değildir. Kesme becerisine sahip olan kişi, erkek olsun kadın olsun, kurban kesimini gerçekleştirebilir.

Kurban etini nasıl dağıtmak uygundur?

Kurban etlerinin mutlaka yedi fakire dağıtılması gerektiği şeklindeki anlayış doğru değildir. Kişi udhiyye kurbanını kestikten sonra bunun bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına verdikten sonra geriye kalan kısmını kendi evi için kullanabilir.