Koronavirüs ile ilgili ürküten gerçek! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Koronavirüs ile ilgili ürküten gerçek!

Doç. Dr. Seda Özkan, “Göğüs ağrısı olan hasta kalp krizi geçiriyor olabilir. Kalp krizi geçiren hastada ani ölümler oluyor, evde ani ölümler artıyor… Ciddi şikayeti olanlar evde beklememeli” dedi.


Mart, Nisan ve Mayıs aylarında hasta sayısı 300-350 civarındayken bunun 100-150’ye düştüğünü, koronavirüse yakalanma korkusuyla ciddi göğüs ağrısı, şiddetli baş ağrısı olanların veya felçli hastaların dahi acil servise gelmekten çekindiklerini belirten Doç. Dr. Seda Özkan, ciddi şikayetleri olanların zaman kaybetmeden acil servislere müracat etmelerinı istedi.

CİDDİ ŞİKAYETLERDE BİLE ACİL SERVİSİ KULLANMAKTAN KAÇINILDI

Pandemi süreciyle beraber hastanelerin acil servisleri koronavirüsle mücadelede ilk aşamayı oluşturuyor. Bazı yurttaşlar koronavirüse yakalanma korkusuyla acil servisleri kullanmaktan kaçınıyor. Doç. Dr. Seda Özkan, “Pandemiden önce acil servis yoğunluğu çok fazlaydı. Acil servis kalabalığı özellikle ülkemizde çok fazla. Tüm anabilim dalları içerisinde en fazla poliklinik sayısı acil servislerde oluyordu. Pandemi girdiği zaman insanlarda bir korku oluştu. Özellikle geçen yıl Mart, Nisan ve Mayıs aylarında hasta sayımız bizim normalde 300-350 civarındayken gelen hasta sayısı 100-150’ye düştü. Yüzde 50 hatta bazı yerlerde % 50’den daha fazla azalma görüldü. Bunun da sebebi insanlarda bir korku oluştu, ‘Acil servise veya hastaneye gidersem herhangi bir koronavirüsle karşılaşabilir miyim, bana bulaşma olabilir mi’ diye. İnsanlar ciddi şikayetleri bile olsa acil teknik servisi kullanmaktan kaçındılar” ifadelerini kullandı.

“EVDE ANİ ÖLÜMLER ARTIYOR”

Acil servislere ciddi şikayetleri olan hastaların çekinmeden müracat etmeleri gerektiğini belirten Doç. Dr. Seda Özkan, “Ciddi göğüs ağrısı şikayeti olanlar, şiddetli baş ağrısı veya felçli hastalar dahil acil servise gelmekten çekiniyorlar. Göğüs ağrısı olan hasta kalp krizi geçiriyor olabilir. Kalp krizi geçiren hastada ani ölümler oluyor, evde ani ölümler artıyor. Kalp krizini hafif geçirmiş olsa bile daha sonra ciddi kalp yetmezliği bulgularıyla hastalar bizlere gelebiliyor. Ciddi şikayeti olanlar evde beklememeli. Göğüs ağrısı olan, bilinç değişikliği olan, vücudunun bir tarafında tutmamazlık olan, pıhtı olayı, bacaklarında şişlik olan ciddi ağrıları olan hastalar hiç çekinmeden acil servislere gelebilirler. Hastanenin diğer polikliniklerini kullanabilirler. Ciddi şikayetleri olan hastaların zaman kaybetmeden ya kendileri veya 112’yi arayarak acil servislere müracat etmelerinı öneriyorum” dedi.

“PANDEMİ BAŞLAR BAŞLAMAZ TEDBİRLERİMİZİ ALMAYA BAŞLAMIŞTIK”

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisinde alınan önlemlerle alakalı olarak da Doç. Dr. Seda Özkan, şunları söyledi:

“Biz pandemi başlar başlamaz bilim kurulumuzun önerilerine de uyarak tedbirlerimizi almaya başlamıştık. Öncelikle hastanemizde pandemi kliniği kuruldu. Biz acil teknik servisimizi iki kısma ayırdık. Bir normal hastaların değerlendirildiği bölümümüz var bir de koronalı hastalara baktığımız farklı bir yer oluşturduk. Acil teknik servisimiz iki katlı ve bir ayrı yoldan koronalı hastaları direkt ikinci kata aldık. Tüm muayenelerini orada değerlendirdikten sonra yatması gerekli olan hastaları yatırdık, yatması gerekmeyen hastayı ilaçla tedavi edip evine gönderdik. Diğer hastalarda bir aksama olmadı çünkü onların bulunduğu ortama koronalı hastaları almadık. O %n izole bir biçimde diğer gelen hastalara da bakımımızı vermeye çalıştık. Bu süreçte herhangi bir hastada korkulan olmadı. Hasta burda yatarken ‘bana Covid bulaştı’ veya ‘korona oldum’ biçiminde bir olayla karşılaşmadık.”