Sahte ev ilanlarına dikkat! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Sahte ev ilanlarına dikkat!

Piyasada birçok sektörde sahte ilan patlaması yaşanıyor. Özellikle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar dolandırıcıların hedefi oluyor.

Bu haber 02 Eylül 2025 - 8:28 'de eklendi ve 3 kez görüntülendi.

Gayrimenkul sektörü başta olmak üzere bazı sektörlerde açılan ilan siteleri dolandırıcıların yöntemlerini kolaylaştırıyor. Piyasanın çok altında rakamlara verilen ilanlar, dolandırıcıların kapora alıp ortadan kaybolmasına zemin hazırlıyor, ilan siteleri ise sorumluluk üstlenmiyor.

SAHTE İLAN PATLAMASI

Uzmanlar “Sarı sayfa” olarak bilinen ilan sitelerindeki manipülatif görseller ve içeriklere karşı astronomik cezalar getirilmesi halinde bu sorunun büyük ölçüde ortadan kaldırılacağını söylüyor.

Sahte ev ilanlarına dikkat! Yöntemleri pes dedirtti: En çok bu ifadeleri kullanıyorlar

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Dolandırıcılar, kendilerine ait olmayan konutların görsellerini internetten temin edip ya sosyal medyaya ya da bazı ilan platformlarına koyuyor. İlanı görüp evi kiralamak ya da almak isteyen olursa kapora isteniyor. Dolandırıcılar kaporayı aldıktan sonra sırra kadem basıyor.

Bazı gerçek ilan sahipleri de evin fotoğraflarını değerinden çok daha uygun fiyata sahte ilan girişiyle platforma yüklüyor. Talep eden olursa “O daire satıldı, başkasını gösterelim” diyerek ellerinde bulunan başka konutları pazarlamaya çalışıyor.

Sahte ev ilanlarına dikkat! Yöntemleri pes dedirtti: En çok bu ifadeleri kullanıyorlar

BAZI EMLAKÇILAR DA BU YÖNTEMLERDEN YARARLANIYOR

Dolandırıcıların kapora alarak vatandaşları mağdur ettiği düşük fiyatlı ilanların unvanını kötüye kullanan bazı emlakçılar tarafından da yapıldığı öğrenildi.

Değerinin çok altında sahte bir konut ilanı yükleyen bu tarz emlakçıların, vatandaşların kendilerini aramasını sağlayarak “İlandaki daire satıldı, uygun başka dairelerimiz var” aldatmacasıyla ellerindeki konutları satmaya çalıştıkları tespit edildi.

Ticaret Bakanlığı sahte ilanlar için “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi”ni devreye almıştı. Reklam Kurulu da bu tarz ilan sahiplerine ceza kesiyor.

Sahte ev ilanlarına dikkat! Yöntemleri pes dedirtti: En çok bu ifadeleri kullanıyorlar

Ancak ilan sitelerinin yükümlülüklerini tam anlamıyla yerine getirmemesi nedeniyle hâlâ bu tür ilanlarla karşılaşılabiliyor. Bu tarz sahte ilanlar bakanlığa şikâyet edildiğinde, yayınlanan ilan platformuna ceza uygulanması söz konusu olabiliyor. Vatandaşlar ALO 175 Tüketici Danışma Hattı ve e-devlet üzerinden şikâyetlerini iletebiliyor.

SAHTE İLAN NASIL ANLAŞILIR?

İlan sitelerinden konut almak isteyen vatandaşların bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin bölgedeki ortalama fiyatlara göre çok düşük rakamlı ilanlar genellikle aldatıcı olabiliyor. “Acil satılık, değerinin yarısı” gibi ifadelere de dikkat edilmesi gerekiyor.

İç mekân yerine sadece dış cephe fotoğraflarının olduğu ilanın sahte olma ihtimali bulunuyor. İlan metni kısa olup “İlan sahibi sadece WhatsApp üzerinden konuşmak istiyor” yazanlara da şüpheyle yaklaşılması gerekiyor.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Atama, Bağ-Kur’lu, bağkur, başvuru, borçlanma, ÇALIŞAN, Cumhurbaşkanlığı, dairesi, Danıştay, disiplin cezaları, Döviz, EĞİTİM, emekli, emekli sandığı, emeklilik, enflasyon, Esastan İptal Kararı, flaş, flaşhaber, Güncel, gundem, İçişleri Bakanı, işçi, işveren, izin, kamu, Kamudan, koşullar, KPSS, maaş, MEB, mebhaber, memur, memur haber, memur haberleri, mevzuat, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma, ödeme, Ödemeler, Öğretmen, okul müdürleri, okullar, Otomobil, Ötv, para, para iadesi, politika, prim iadesi, Resmi Gazete, sağlık, Sağlık Bakanlığı, Sayıştay, SGK, son dakika, sorgulama, Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik merkezi, ssk, Şube Müdürlüğü, taşeron, Ticaret Bakanlığı, toplu, toplu para, Twitter, yargıtay, yerleştirme sonuçları, yüz yüze eğitim, zam haberleri