Memur Zammı Yüzde Kaç Olacak? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Memur Zammı Yüzde Kaç Olacak?

Memur ve emekli maaşlarına yapılacak olan zam miktarı ise merak ediliyor. Temmuz ayında yapılan artış sonrasında gözler ocak zammına çevrildi.


Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı, aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor.

Memurlara ve emeklilere yapılacak zam oranı 4 Ocak ’2021 yılı aralık ayı enflasyon oranın açıklanmasından sonra belli olacak. Enflasyon farkına göre 2021 yılı memur maaş zammı ne kadar olur?

Türkiye İstatistik Kurumu’ yapmış olduğu açıklamaya göre, kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 2.30 oranında arttı.

TÜFE bazında enflasyon 11 aylık dönemde yüzde 13.19, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 14.03 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası kısa zaman önce yayımlanan son enflasyon raporunda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 12.1 olarak açıklamıştı.

Açıklanan enflasyon verileri, ocak ayında memur maaşlarına ve emekli aylıklarına, beklentilerin üzerinde artış olacağını gösterdi.

Memur maaşlarında yapılacak artış oranı, yıl sonu enflasyonuna göre belirleniyor. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulabilmesi için aralık ayında TÜFE’nin yüzde 0.96 oranda azalması gerekiyor.

2005-2019 yıllarını kapsayan 15 yılın aralık aylarına baktığımızda, sadece 4 yılın aralık ayında enflasyonun eksi 0.30 ile eksi 0.44 arasında olduğu, diğer yıllarda arttığı görülüyor.

15 yılın aralık ayı ortalamasına göre yılın son ayında TÜFE yüzde 0.30 oranda arttı.

Emeklilere ve memurlara verilecek zam oranı 4 Ocak ‘ 2021 yılı kesinleşecek. Bir kere 5 aylık enflasyon yani yüzde 7.02 kesinleşti.

Merkez Bankası’nın ekonomistlerle yapılan Aralık ayı beklenti anketinde cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 14.18 çıktı.

Memur zam oranı

Memur maaşları ve Emekli Sandığı emekli aylıkları toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına göre artırılacak. 2021 yılı ocak ayında memur maaşlarına yüzde 3 oranda toplu sözleşme zammı yapılacak.

Bu rakama ayrıca, 2020’yılın ikinci yarısındaki enflasyon farkı yansıtılacak. 2020’yılında toplu sözleşme zammı olan yüzde 4’ün üzerine 3 puanlık enflasyon farkı ortaya çıkacak.

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yüzde 6 oranda zam yapılacak.

Yıl sonu enflasyonu, Merkez Bankası’nın tahmin ettiği gibi yüzde 12.1 seviyesinde çıkarsa bu durum memur maaşlarına ve memur emekli aylıklarına yüzde 5 oranda zam yapılacak.