Yurt dışında çalışan binlerce işçiyi ilgilendiriyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yurt dışında çalışan binlerce işçiyi ilgilendiriyor!

Yargıtay yurt dışında Türk şirketler adına çalışanları ilgilendiren önemli bir karara imza attı.


Türk mahkemeleri Türk şirketleri için yabancı ülkede çalışanlar için sözleşmede hangi hukuk uygulanacağı yazıyor ise o hukuku uygulayacak.

Türk şirketler adına yurtdışında çalışanlar için kritik bir detay daha ortaya çıktı. Yargıtay iş sözleşmesinde uygulanacak hukuk belirlendiyse uyuşmazlık söz konusu olduğunda iş sözleşmesinde yazan hukukun uygulanması gerektiğine hükmetti.

İŞ SÖZLEŞMESİNDE YAZAN HUKUKA DİKKAT
Çalışanların iş sözleşmelerinde dikkat etmesi gereken kritik bir unsura Yargıtay kararında dikkat çekildi. Normal şartlarda bireysel iş sözleşmelerinde ve ya iş ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda işçinin işini mutaden yaptığı işyerinin Türkiye’de bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. Aynı zamanda İşçinin, işverene karşı açtığı davalarda işverenin yerleşim yeri, işçinin yerleşim yeri veya mutad meskeninin bulunduğu Türk mahkemeleri de yetkilidir.

RUSYA’DA ÇALIŞIRKEN ÖDENMEYEN İŞÇİ ALACAKLARINI İSTEDİ
Somut uyuşmazlıkta; davacı taraf davalı işverene ait Rusya’da bulunan işyerinde çalıştığını, ücretinin Euro olarak ödendiğini ileri sürerek ödenmeyen işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiş, davalı işveren ise davacı işçinin Rusya’da bulunan Yüksek Hızlı Batı Çevreyolu İnşaatı işinde çalıştığını taraflar arasındaki iş sözleşmesinde uyuşmazlık halinde Rusya Hukuku’nun uygulanacağına dair hüküm bulunduğunu savunmuştur

TÜRK MAHKEMELERİ DE YETKİLİ
5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK)’un 40. maddesine göre, Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini, iç hukukun yer itibariyle yetki kuralları belirler. Aynı Kanun’un 44. maddesi ise, bireysel iş sözleşmesinden veya iş ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda Türk mahkemelerinin milletlerarası yetkisini tayin eden özel bir yetki kuralı getirmiştir. Buna göre, bireysel iş sözleşmesinden veya iş ilişkisinden doğan uyuşmazlıklarda işçinin işini mutaden yaptığı işyerinin Türkiye’de bulunduğu yer mahkemesi yetkilidir. İşçinin, işverene karşı açtığı davalarda işverenin yerleşim yeri, işçinin yerleşim yeri veya mutad meskeninin bulunduğu Türk mahkemeleri de yetkilidir.

İŞ RUSYA’DA YAPILIYOR VE SÖZLEŞMEDE RUSYA KANUNLARI UYGULANCAK DİYOR
Taraflar arasında davacının işini ifa ettiği yerin Rusya ülkesinde bulunduğu uyuşmazlık konusu değildir. Ayrıca davacı ile davalı işveren arasında İngilizce ve Türkçe dilinde olan 30/01/2015 tarihli “Fixed Term Employment Contract” başlıklı süreli iş sözleşmesi bulunmaktadır. Türkçe sözleşme metninin 8.2 maddesinde açıkça bu sözleşmeden doğacak uyuşmazlıklara Rusya Federasyonu Kanunlarının uygulanacağı ifade edilmektedir. Buna göre, iş sözleşmesi ile tarafların bir hukuk seçimi anlaşması yaptıkları açıktır. Davacı, dava konusu alacakların ait olduğu çalışma döneminde, davalıya ait Rusya’da bulunan işyerinde çalışmış olup, bu durumda mutad işyerinin de işçinin işini fiilen yaptığı yer olan Rusya olduğu sabittir.

TÜRK MAHKEMESİ RUSYA HUKUKU UYGULAYACAK
Yargıtay ise iş sözleşmesindeki bu noktalara dikkat çekerek Rusya Federasyonu Hukuku’nun uygulanması gerektiğine şöyle değindi”Tüm bu hususlar dikkate alındığında, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un 27/1. hükmü kapsamında taraflar arasında bir hukuk seçimi anlaşması bulunduğundan, uyuşmazlık hakkında Rusya Federasyonu Hukuku’nun uygulanması gerekmektedir. Rusya Hukuku, dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşıldığı üzere aynı zamanda mutad işyeri hukukudur.

RUS HUKUKU UZMANINDAN RAPOR ALINACAK

Hal böyle olunca, gerekirse Rusya Federasyonu Hukuku’nda uzman bir bilirkişiden de rapor alınmak suretiyle, dava konusu uyuşmazlık bakımından değerlendirme yapılması ve dosya kapsamındaki delil durumu birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekmektedir. Bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeden yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, kararın bu sebeple bozulması gerekmiştir.”

Yargıtay kararın sonuç bölümünde ise “Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, davalılar yararına takdir edilen 3.815,00 TL duruşma vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, dosyanın kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgililere iadesine, 30.11.2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” demiştir.