YABANCI DİL BİLEN KAMU GÖREVLİSİ KAÇ LİRA ALACAK? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

YABANCI DİL BİLEN KAMU GÖREVLİSİ KAÇ LİRA ALACAK?


Web Banner

Bildikleri yabancı dil ve bu yabancı dili görevleri sırasında kullanma durumlarına bakılarak kamu görevlilerine ödenen Yabancı Dil Tazminatının miktarı 2020 yılı Ocak ayından itibaren arttı.

Aylık katsayısının 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olarak artmasına bağlı olarak, Yabancı Dil Tazminatı miktarı da 2 TL – 9 TL aralığında değişen tutarlarda arttı.

Yabancı dil tazminatı alanlar

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (YDS) 70 ve üzeri puan alan kamu görevlilerine; aldıkları puan ve yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanma durumuna göre belirlenmiş olan gösterge rakamlarının aylık katsayısıyla çarpımı suretiyle bulunan tutarda, her ay yabancı dil tazminatı ödeniyor. Bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Kamu görevlilerinin yabancı dil bilgisinden görevleri sırasında yararlanılıp yararlanılmadığı, ilgili personeli atamaya yetkili amirin vereceği onayla belirlenirken; hakim ve savcılar, mülki idare amirleri, Dışişleri Bakanlığı meslek memurları, daire başkanı ve daha üst yönetim görevlerinde bulunanlar (Türk Silahlı Kuvvetlerinde yarbay ve daha üst rütbelerde bulunanlar), mütercim ve tercümanlar, üniversite öğretim elemanları ve öğretmenler için ise herhangi bir onaya gerek olmaksızın yabancı dil bilgilerinden görevleri sırasında yararlanıldığı kabul ediliyor.

Bilinen her yabancı dil için ayrı tazminat ödeniyor.

Tazminat ödenen diller

Kamu görevlilerine; Almanca, Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca  dillerinden dolayı yabancı dil tazminatı ödeniyor.

ÖSYM; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dilleri için yılda en az iki kez, diğer diller için ise yılda en az bir kez Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS) yapmak suretiyle ilgililerin yabancı dil bilgi seviyesini belirliyor.

2020 yılının ilk yarısında Yabancı Dil Tazminatının maaşa net etkisi

2020 yılının ilk yarısı için geçerli olan aylık katsayısına göre, Ocak-Haziran 2020 döneminde yabancı dil tazminatının aylık net tutarı şöyle olacak:

PersonelYDS puanına göre Dil Tazminatının aylık net miktarı
(A) Düzeyi   (96-100 puan)(A) Düzeyi(90-95 puan)(B) Düzeyi(80-89 puan)(C) Düzeyi(70-79 puan)
-Yabancı dil bilgisinden yararlanılan personel174 TL130 TL87 TL43 TL
-Yabancı dil bilen diğer personel109 TL109 TL72 TL36 TL

Memurunyeri

Web Banner
Web Banner