O Ülkede Vaka Sayısında Patlama Yaşanınca: Bütün Okullar Kapatıldı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

O Ülkede Vaka Sayısında Patlama Yaşanınca: Bütün Okullar Kapatıldı

Kovid-19 vaka sayılarında rekor artışlar yaşanmaya devam ediyor. Avusturya’da 3 haftalık karantina ilan edildi. Marketler, eczaneler, tütün satan dükkanlar, bankalar ve postaneler dışındaki bütün işletmeler, Kurs, anaokulları dahil olmak üzere bütün okullar geçici olarak tekrardan kapatıldı.


Avrupa’da Kovid-19 salgını giderek hızla etkisini artırırken, birçok ülke çok sıkı karantina tedbirleri uygulamaya yeniden başladı.

Avusturya’da günlük vaka sayısı 7 bini geçmesinden sonra hükümet, Kovid-19 önlemlerini büyük ölçüde sıkılaştırdı. Ülke genelinde 17 Kasım tarihinde başlayıp olup yerel saatle 00.00’dan itibaren yürürlüğe girmiş olacak yeni önlemler, 6 Aralık tarihinde yerel saatle 00.00’a kadar devam edecek.

ANAOKULLARI DAHİL TÜM OKULLARA ARA VERİLDİ

Başbakan Kurz yapmış olduğu açıklamada, marketler, eczaneler, tütün satan dükkanlar, bankalar ve postaneler dışındaki bütün işletmelerin kapatılacağını söyledi.

Başbakan Kurz, anaokulları dahil bütün okulların geçici olarak kapatılacağını, üniversite ve liselerde olduğu gibi ilk ve ortaokullarda uzaktan eğitime geçileceğini söyledi.

Vatandaşlar, sadece işe gitmesi, market alışverişi yapması ya da akrabalarını ziyaret etmesi gibi temel faaliyetler için evlerinden çıkmalarına izin verilecek.

Başbakan Kurz, ülke genelinde iki haftadır vaka sayıları giderek artmaya devam etmesinden dolayı tedbirleri daha çok sıkılaştırdıklarını söyleyip, yeni yasakların günün 24 saati geçerli olacağını açıkladı.

Başbakan Kurz, vatandaşların karantina döneminde hane halkı dışında yalnızca en yakın akrabalar ya da bakıcılar ile görüşülmesi çağrısında bulunarak, “Önümüzdeki haftalar için isteğim şu kimseyle tanışmayın! Her sosyal temas çok fazladır.”

Başbakan Kurz, Aralık ayı sonlarında yapılacak büyük tatil için önlemlerin zamanında gevşetilmesini umut ettiğini söyledi.

Başbakan Kurz, gün içinde çocuklarına bakamayan ebeveynlerin çocuklarını okula göndermelerine izin verileceğine dair güvence verdi. Günlük vaka sayısı 7 binin üzerinde olduğunu söyleyen Başbakan Kurz, virüs bulaşan kişilerin yüzde 77’si nerede hastalığa yakalandığının uzmanlar tarafından tespit edilemediğini bu sebeple virüsün ülkede ilk görüldüğü Mart ayındakine benzer karantina uygulanacağını söyledi.

YOĞUN BAKIMLARDA DOLULUK ORANLARI ARTTI

Avusturya’da yoğun bakım kapasitesi 4’de 1’inden fazlası dolmuş durumda ve bu doktorların hangi hastaların yoğun bakım alınacağına ve hangilerinin alınmayacağına karar vermek için başlattıkları triyaj sistemine çok yakın bir seviyede bulunuyor.

Sağlık Bakanı Anschober yapmış olduğu açıklamada, “Bu yüzden acil durum frenini çekmemiz gerekiyor. Bu bizim tek şansımız, hastanelerin çökmesini önlemek için son şansımız.”

Avusturya’da son 24 saatte 7 bin 63 yeni vakanın tespit edilmesiyla birlikte toplam vaka sayısı 198 bin 291’e, son 24 saatte 85 kişinin daha virüs sebebiyle yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı bin 746’ya ulaştı.