Milyonlarca kişinin maaşı değişecek « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Milyonlarca kişinin maaşı değişecek

Zam dışında yüzde 20 artış görülecek. Sadece maaşlar değil emekli ikramiyelerinde de ciddi artış olacak. Başta öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri olmak üzere kamu çalışanlarının beklediği ek gösterge düzenlemesi için kapsamlı çalışmalar devam ediyor. Düzenlemenin hayata geçirilmesi ile birlikte maaşlarda yüzde 20’lik bir artış görülecek. Öğretmenliğe yeni başlayan bir kişi şu anda 5.100 lira maaş alıyor. Bu maaş 3600 ek gösterge sonrası 6.120 lira olacak.


Web Banner

Milyonlarca çalışan bekliyor. Maaşlar artacak. Yüzde 20’lik artış ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. 3600 ek gösterge çok sayıda çalışanın gündeminde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada konu hakkında çalışmaların devam ettiğini belirterek yıl sonunu işaret etmişti. Erdoğan, sayısız kişiyi yakından ilgilendiren ek gösterge ile ilgili; “Öğretmenlerimiz başta olmak üzere personelimizin önemli bir kısmını kapsayan 3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz.” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise, “3600 ek göstere çalışmalarını Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleriyle sonlandırmak için çalışıyoruz. İnşallah ocak ayında TBMM’ye getireceğiz.” şeklinde konuştu.

‘ŞİMDİDEN HAYIRLI OLSUN’

Milli Eğitim Bakanı Özer, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün akşam hazırlıkları tamamlanan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yakın zamanda TBMM’ye sunulacağı müjdesini verdiğini söyleyerek, “Bu düzenleme sayesinde, Türkiye eğitim tarihinde ilk kez öğretmenlerimiz kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşmuş olacaklardır. Öğretmenlik meslek kanunu sayesine öğretmenlik artık bir kariyer mesleği olarak tanımlanabilecek; adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve baş öğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumlulukları değişim temelli bir kariyer sistemi çerçevesinde değerlendirilebilme imkanına kavuşacaktır. 3600 ek gösterge ile birlikte yeni düzenlemenin şimdiden öğretmen camiamıza hayırlı olmasını diliyorum. Çocuklarımız için gösterdiğiniz gayret, ilgi ve sabır için teşekkür ediyorum. Ülkemizin dört bir yanında görev yapan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum, şehit öğretmenlerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum” dedi.

3600 ek gösterge, dört meslek grubunu polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsıyor. Böylece 2200 ve 3000 olan ek gösterge, 3600’e çıkacak.3600 ek göstergede milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Peki maaşlara nasıl yansıyacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya detayları CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Kaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Ek gösterge dediğimiz memur ve memur emeklilerimizin hem maaşlarını hem de emekli ikramiyelerini hesaplanmasında kullanılan bir parametreden söz ediyoruz. Uzun zamandır üzerinde tartışmalar yapıldı, çalışmalar yapıldı.

3600 ek gösterge 2000 ek göstergeye 2200-2500 ek göstergeye oranla halihazırda çalışan memurlarımızın, memur emeklilerimizin hem maaşlarını hem de emekli ikramiyelerini yüzde 20 seviyesinde artıracak. Bugün yeni başlamış bir öğretmenimiz 5100 lira maaş alıyor.

‘6 BİN 120 LİRA ÇIKMIŞ OLACAK’

2200 ek göstergeden göreve başladı. 3600 ek gösterge yürürlüğe girdiğinde otomatikman yüzde 20 seviyesinde bir artış meydana getirecek. Bu da maaşını 5100 liradan 6120 liraya çıkarmış olacak.

Ek gösterge devlet memurlarının maaş ve emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir. Ek gösterge rakamları memurun unvanına, hizmet sınıfına ve derecesine göre farklılık gösterir ve maaşı doğrudan etkiler. Ek gösterge ne kadar yüksek olursa maaş ve emekli maaşı da aynı orantıda yüksek olmaktadır.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge devlet memurlarının maaş ve emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir. Ek gösterge rakamları memurun unvanına, hizmet sınıfına ve derecesine göre farklılık gösterir ve maaşı doğrudan etkiler. Ek gösterge ne kadar yüksek olursa maaş ve emekli maaşı da aynı orantıda yüksek olmaktadır.

Düzenleme, meslek gruplarına göre farklılık göstermeyecek, bu meslekleri kapsayan tek bir düzenleme yapılarak, ek gösterge yükseltilecek. Böylece memurların ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek.
Bu da hem görev ücretine hem de emekli maaşına olumlu yansıyacak. Ayrıca yeni gösterge ile kamuda yükselmenin önü de açılmış olacak.

3600 EK GÖSTERGENİN MAAŞA ETKİSİ NEDİR?

Memuriyette 30 hizmet yılını dolduran ve 1. derecenin 4. kademesine ulaşmış olan yükseköğretim mezunu personel arasında ek göstergeden yararlanmayan ya da ek göstergesi 3600’dan düşük olanların ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi durumunda aylık ücretlerinde ve emekliliğe ilişkin haklarında değişiklik yaratıyor.
Ek gösterge memurların, aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinde belirleyici unsurlardan biridir. Memurların maaş hesabında kullanılan ölçütlerden birisi olan ek göstergedeki artış mevcut maaşları artırmakla birlikte asıl etkiyi emeklilik ikramiyesine ve emekli maaşına yapıyor.

Web Banner
Web Banner