KYK borcunda gecikme faizleri siliniyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

KYK borcunda gecikme faizleri siliniyor

KYK borcu yeniden yapılandırılıyor. Peşin ödemede gecikme faizi silinecek. Öğrenim kredisi borçları 3 yılda kapatılabilecek


Web Banner

Faizler sebebiyle anaparası iki-üç katına çıkan öğrenim ve katkı kredisi borcunun yapılandırma kapsamına alınmasıyla 4 milyonun üstünde üniversite mezunu rahat bir nefes aldı. Bugün itibariyle yaklaşık 6 milyar tl’ye ulaşan öğrenim kredi borçlarına ilişkin yapılandırma müracaatlarının ardından hesaplama işlemi yapılacak. Peşin ödemelerde gecikme faizi silinirken, maksimum 18 taksit yapılabilecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Öğrenim kredisi borçları 36 ayda kapatılabilecek.

TAKİP DURACAK

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borcunun tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Ödenmeyen borçlara aylık % 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar sebebiyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor. Devletin yapılandırma kapsamında uzattığı barış eli milyonlarca KYK borçlusunun da yüzünü güldürdü. Yapılandırmaya müracaatp ilk taksitin ödenmesiyle tüm adli takipler de duracak.

PEŞİNDE İNDİRİM

Öğrenim kredi borcunu yapılandırmak için müracaatlar internetten www.Gib. Gov.Tr, e-devlet (www.Turkiye. Gov.Tr) adreslerinden veya ilgili vergi dairesine şahsen ya da posta yoluyla yapılıyor. Bu borçlarda ilk taksit ödeme süresi 1 Şubat günü sona erecek. Öğrenim ya da katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılması, peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca % 90 indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresinde tüm borçlarını ödeyen yurttaşlara Yİ-ÜFE’de % 50 oranında indirim uygulaması yapılacak. Taksitle ödemeyi seçen borçlular, önceden yapılan yapılandırmalarda da olduğu gibi, % 4.5 faiz uygulaması yapılacak.

BİRER YIL ARAYLA ERTELEME

KYK kredi borcunu birer senelik süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borcunu aksatmadan ödeyenler erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme müracaatsunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans veya doktora eğitiminin sürmesi gerekmektedir. Uzmanlar, iş bulamayan gençleri erteleme konusunda vaktinde beyanda bulunmaları konusunda uyarıyor.

YENİ BAŞVURULAR SONUÇLANDI

ÖTE yandan yükseköğrenim gören öğrencilerin 2020-2021 eğitim-öğretim yılı burs/kredi müracaat sonuçları açıklandı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sosyal ağ hesabından 2020-2021 eğitim-öğretim yılı yükseköğrenim burs/kredi müracaat sonuçlarının açıklandığını duyurdu. 2020 senesinde geçerli olan tutarlar lisans öğrencileri için aylık 550 lira, yüksek lisans öğrencileri için 1.100 lira, doktora öğrencileri için ise 1.650 lira, 2021 yılı için geçerli olacak olan tutarlar ise ocak ayında belirlenecek. Başvuru sırasında öğrencilerin beyan ettiği ekonomik, sosyal ve başarı durumuna ilişkin bilgiler, 12 kamu kurum ve kuruluşu aracılığı ile teyit ediliyor.

Web Banner
Web Banner