Kovid-19’un ilacı da bulundu! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kovid-19’un ilacı da bulundu!

Alman ARD Televizyonu koronavirüse karşı aşıdan sonra, normal tedavi sürecini sürdürecek ilaç geliştirildiğini duyurdu.


İlacı geliştirmekte olan biyoteknoloji firması Formycon, acil kullanım için gerekli başvuruları yaptı.

Bu ilacın, aşılanamayan, aşı sonrası yeniden hastalanan veya antikor üretmeyen ve çeşitli sebeplerle ilaçla tedavi edilmesi gerekenler için çok büyük bir umut olduğu belirtildi. Yetkililer tarafından yapılan yazılı açıklamada, ilacın Kovid-19’u (SARS CoV-2) bütünüyle bloke ettiği aktarıldı.

Geliştirilen ilaç, hücrelerin bu virüsle enfekte olmasını bütünüyle engelliyor ve virüsün vücuda girmek için kullanmış olduğu ACE2 reseptörlerini kullanıyor. İlaç eksiksiz olarak koronavirüslere etkin bir biçimde bağlanan ACE2 antikor füzyon proteininin geldiği yerde etkili oluyor. Bir anlamda koronavirüsün geliş kapılarına kapatıyor. İlacın, virüsün mutasyonlara uğramış haline karşı da etkili olduğu açıklandı.

Fromycon’un CEO’su Carsten Brockmeyer, ARD televizyonu haber bülteni Tagesschau’ya yapmış olduğu açıklamada, artık hastaneye kaldırılan insanların bir tedavi seçeneğine sahip olduklarını açıkladı.

Brockmeyer, ilacın bu aşamada çözüm olduğunu belirterek, “Antikorlar, SARS CoV-2 virüsünün yüzeyindeki çok özel bölgelere yöneliyor. Ancak bunları etkisiz hale getirmek için virüsün küçük bir mutasyonu yetiyor. Bu ilaçla, virüsün hücrelere nüfuz etmek için kullanmış olduğu giriş kapısını bloke ediyoruz. Bu da mutasyonlara karşı maksimum koruma sağlıyor. Gelecekteki koronavirüs salgınları bu biçimde önlenecek” ifadelerini kullandı.

EN ERKEN TARİH 2022

İlacı geliştirmekte olan şirket, Amerika ilaç onay merkezi ve Avrupa Birliği onay merkezi ile temasa geçtiklerini ve hızlı onay için sürecin yürütüldüğünü açıkladı. Ancak en hızlı onay bile ilacı ancak 2022 başlarında piyasaya sürebileceklerini gösteriyor.

ARD’nin, “O zaman çok geç olmayacak mı?” sorusuna ise Brochmeyer, “Dünyada nüfusun % 50 ile 60’ının aşılanması zaten seneler alacak. 10 yıl sonra bile aşılanmamış, aşılansa da yeniden bu hastalığa yakalanan milyonlarca kişi olacak. Şu anda bu bireyleri tedavi için başka seçenek de yok. Biz ilaçla hastalıkların oranını düşürürsek, virüs tehdidinin çoğu da kaybolur” dedi.