Geç mezuniyet başlarını yaktı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Geç mezuniyet başlarını yaktı!


Web Banner

Geçirdiği trafik kazası sebebiyle okulundan bir süre uzak kalan ve bu sebeple geç mezun olan Deniz T.’ye ‘geç mezuniyetten’ kaynaklı olarak toplam 292 bin TL tazminat ödenmesine karar verildi.

Dava dosyasına göre, Deniz T., Ankara’da özel bir üniversitenin iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi iken, bindiği servis aracının diğer bir servis aracıyla çarpışması sonucu, 21 Aralık 2010’da ağır yaralandı. Soruşturmada Deniz T.’nin bindiği servis aracının olayda % 25, kazaya karışan diğer servis aracının ise % 75 oranında kusurlu olduğu belirlendi. İki servis sürücüsü hakkında dava açıldı. İki sürücü de ayrı ayrı 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Kazada % 25 kusurlu olan servis sürücüsü ve aracın sahibi şirket, genç kızla anlaşarak 65 bin TL ödeme yaptı. Ancak kazada % 75 oranında kusuru tespit edilen servis sürücüsü ve aracın sahibi, anlaşmayı tercih etmedi. Bunun üzerine Deniz T., avukatları Buket Derya Karaman ve Ayşe Özge Çınar Seçkin , Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne tazminat davası açtı.

AĞIR BİR ŞEKİLDE YARALANDI

Nisan 2019 tarihinde mezun olan Deniz T.’nin dava dilekçesinde özetle şöyle söylendi:

“Müvekkil söz konusu kazada her iki kolundan ve de başından ağır şekilde yaralanmış; yapılan tedaviler sonucunda özellikle omuz ve kollarında kalıcı hasarlar meydana gelmiştir. Müvekkil halihazırda öğrencidir; ancak mezun olduğunda hayatını mimarlık mesleğinden kazanacağı buna karşın geçirmiş olduğu kaza nedeni ile vücut bütünlüğünün % 22.2 oranında zarar gördüğü bu durumun da yapacağı çizimler de elini kolunu % 100 daha sağlıklı şekilde kullanamamasına sebep olacağı izahtan varestedir. Müvekkilin tedavi süreci nedeni ile yaklaşık 6 ay gibi bir süre de öğrenim hayatından geri kaldığı, bu kayıp nedeni ile diğer arkadaşlarından daha geç mezun olup, meslek hayatına da geç başlayacağı bu noktada da müvekkilin ekonomik yaşamının bu yönüyle de etkileneceği ve kazanç kaybı olacağı gerçektir.”

MAHKEMEDEN ÖRNEK KARAR

Davaya bakan Ankara 7. Asliye Ticaret Mahkemesi, 2 Aralık tarihinde örnek bir karara imza attı. Mahkeme, “Tedavi giderleri yönünden 17 000 TL, geç mezuniyetten kaynaklı 15 000 TL, çalışma gücünün kaybından kaynaklı olarak da 260 bin TL olmak üzere toplam 292 bin TL’nin, davalılardan müteselsilen tahsili ile davacıya (Deniz T.) ödenmesine” hükmetti.

Web Banner
Web Banner