Dünya 2. tur seçimi takip ediyor! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dünya 2. tur seçimi takip ediyor!


Web Banner

Türkiye 2 gün sonra 13. cumhurbaşkanını seçmek için tekrar sandık başına gidecek. İlk turda 3 aday ile yapılan seçim bu sefer sadece Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında olacak. Dünya basını ise ilk turda olduğu gibi ikinci turu da yakından takip ediyor.

Yunan basınından Etnos, seçimlere 2 gün kala hem Erdoğan’ın hem de Kılıçdaroğlu’nun olabildiğince insanı sandığa çağırdığını ve katılımı yükseltmeye çalıştığını yazdı. Anket firmalarının ilk turda çuvalladığını hatırlatan Etnos, şimdi neredeyse hepsinin Erdoğan’ın zaferine kesin gözüyle baktığını yazdı.

 

 

‘BATI KAYBETMESİNİ İSTİYORDU’

ABD’nin en önemli medya kurulu New York Times’da seçimlerle yakın temas halinde. İlk tur sonrası Türklerin büyük çoğunluğunun Erdoğan’ın kazanacağını düşündüğünü belirten gazete, ‘Erdoğan’ın zaferi Türkiye’nin Dünya sahnesindeki rolünü nasıl etkiler?’ sorusunu şu sözlerle değerlendirdi:

‘ABD’de ve Avrupa’da onun yenildiğini görmeyi çok isteyen birçok lider ve politikacı vardı. Açıkça söylemediler’

Haberin devamında ise Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşında iki taraf ile yaptığı diplomasi çalışmalarına da yer verildi.

‘NASIL YAPILACAĞINI BİLİYOR’

BBC ise 20 yıldan fazla bir süredir iktidarda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin siyaset tecrübesine değindi. Erdoğan hakkında ‘nasıl yapılacağını biliyor’ diyen BBC, cumhurbaşkanının seçmenleri adeta bir orkestra şefi gibi yönettiğini belirtti.

BBC 2. tur öncesi Erdoğan’ın yaptığı çalışmalara da yer verdi. Bir konuşmasına katılan vatandaşların sözleriyle oluşturulan içerikte bir kadının yürümekte zorlanmasına rağmen onu dinlemeye geldiği vurgulandı, söz konusu kadın ise konuyla ilgili şöyle dedi:

‘Erdoğan benim her şeyim. Eskiden hastanelere gidemezdik ama artık rahat gezebiliyoruz. Ulaşımımız var. Her şeyimiz var. Yolları iyileştirdi. Camiler yaptırdı. Hızlı trenle, metroyla ülkeyi kalkındırdı’

BBC seçimin ilk turunda yaşananlara da geniş yer verdi. Sinan Oğan’ın yüzde 5 oy almasını ‘beklenmedik’ olarak nitelendiren BBC, Oğan’ın Pazar günü Erdoğan’ın yanında olduğunu aktardı.

 

DEPREM BÖLGESİ ANALİZİ

France 24’de yapılan haberde ise yine ‘beklentilere’ yer verildi. İlk tur öncesi depremzedelerden destek alamayacağı öne sürülen Erdoğan’ın 2. turda deprem bölgesinde aldığı oylardan fazlasını alma olasılığının olduğunu yazıldı.

MİLLİYETÇİ OYLAR NEREYE GİDECEK?

Euronews ise ikinci turda ‘Erdoğan favori konumunda’ ifadesini kullanarak bir diğer aday Kılıçdaroğlu’nun milliyetçilik kartını oynadığını yazdı.

Hatırlanacağı üzere Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ikinci turda Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. İkilinin yaptığı ortak açıklamanın konusu ise Türkiye’de bulunan mültecilerdi.

Euronews’e göre Kılıçdaroğlu’nun bu taktiği Erdoğan’a yarayabilir çünkü Türkiye’nin milliyetçilik konusunda en önemli partisi MHP ile zaten ittifak halinde.

MHP ilk turda oyların yüzde 10.08’ini alarak meclise 50 milletvekili sokmayı başardı, Zafer Partisi ise seçmenden yüzde 2.23 oy aldı.

 

Web Banner
Web Banner