Dul eşe evlenme ihtimaline göre tazminat! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dul eşe evlenme ihtimaline göre tazminat!

Eşi trafik kazasında ölen 3 çocuk annesi bir kadın, trafik kazasına neden olan kişi ve sigorta şirketi hakkında, destekten yoksun kalma zararının karşılanması için maddi ve manevi tazminat davası açtı.


Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davacı kadının ölen eşinin gelirlerinden yoksun kaldığına ve yaşı ile çocuk sayısına göre evlenme şansının bulunmadığına” işaret ederek, tazminat miktarında indirime gidilmediği vurgulandı.

Mahkeme, ölen kocanın aylık maaşı dışında, çalıştığı kurumdan aldığı döner sermaye gelirlerini de kadının yoksun kaldığı gelir gibi değerlendirdi.

Kararın temyiz edilmesiyle Yargıtay’ın gündemine geldi.

Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi davacı kadının yaşı, çocuk sayısı ve ülke koşulları gözetildiğinde yeniden evlenme şansı bulunduğu gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu.

Yargıtay, tazminatta kadının evlenme şansı oranında indirim yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Daire, döner sermaye gelirinin de destekten yoksun kalma zararı içinde hesaplanmasını hukuka uygun bulmadı ve bu gelirinin aylık maaş gibi değerlendirilmesini bozma gerekçesi olarak gördü.

Samsun 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin ilk kararında direndi.

Bunun üzerine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından görüşüldü. Kurul, destekten yoksun kalan eşin, yeniden evlenme olasılığının hesaplanarak tazminatta indirim yapılmasının hukuka uygun olacağına, dul eşin yeniden evlenme şansının belirlenmesinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM) kullandığı tablodan yararlanılması gerektiğini vurguladı.

AYİM’in kullandığı tabloya göre 41-50 yaş aralığındaki dul eşin evlenme şansının yüzde 2, 18 yaşından küçük her bir çocuk için evlenme şansından yüzde 5 indirim yapılmasının öngörüldüğü belirtilen Kurul kararında, ”Davacı dul eşin dava tarihindeki yaşı, çocuk sayısı, AYİM tablosu, sosyal ve ekonomik durumu ile ülke ve yöre koşulları dikkate alındığında, yeniden evlenme şansının bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Dul eşin yeniden evlenme şansının bulunmadığı gerekçesiyle tazminattan bir indirime gidilmesine yer olmadığına ilişkin direnme usul ve yasaya uygun bulunmuştur” denildi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, davacı dul eşin yeniden evlenme şansının bulunmadığına karar verdi.

Ancak, Kurul kararında, döner sermaye gelirinin ölen kişinin mal varlığında artış sağlayacağını, bu kişinin ölümüyle mal varlığındaki artışın engellendiğine işaret ederek, ”Döner sermaye gelirinin murisin gelirine dahil edilerek, destekten yoksun kalma zararının hesaplanmasında dikkate alınmalı diyerek, bu kısma ilişkin direnme kararının onanması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Davalı sigorta şirketi ve otobüs firmasının Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun onama kararlarına karşı yaptığı karar düzeltme istemleri de Kurul tarafından reddedildi.