Disiplin Suçlarının Sicilden Silinmesi Tartışması « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Disiplin Suçlarının Sicilden Silinmesi Tartışması


 

Bütün kamu kurumlarında olduğu gibi, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden de, personellerinin özlük işlerini, meri mevzuata göre yerine getirmeleri ve hatta kolaylaştırmaları beklenir.

Oysa son yıllarda özellikle öğretmenlerin yaşadığı birçok sorunda, ilgili makamlardan bu yaklaşımı görmek bir yerine, yeni yeni bürokratik engeller çıkarıldığını görüyoruz. i

Bu engellerden biri de öğretmenleri ve diğer MEB çalışanlarını yakından ilgilendiren disiplin suçlarının sicilden ve mebbis sisteminden silinmesi konusudur. Çünkü zamanında, mevzuata göre işlem yapmayan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin ihmali yüzünden birçok personel mağduriyet yaşamaktadır.

Konuyu biraz daha açacak olursak; disiplin soruşturması geçiren ve ceza alarak, itiraz ve idari yargı süreci sonunda kesinleşen disiplin cezaları, ilgili personelin sicil dosyasına ve mebbis sistemine işlenme ve işlenen bu cezalar iki yoldan sicilden ve mebbis sisteminden silinmektedir.

Bu yollardan ilki meri mevzuat gereği yapılan silme işlemidir. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun “Disiplin cezalarının bir süre sonra özlük dosyasından silinmesi” başlıklı 133.maddesinde; “Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene, diğer cezaların uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini isteyebilir. Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının özlük dosyasından çıkarılmasında disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre yasal süresi dolduktan sonra, aldığı disiplin cezalarının silinmesini isteyen MEB personelinin mutlaka bir dilekçeyle başvuru yapması gerekiyor. Başvuruyu değerlendiren disiplin amirleri ve disiplin kurulları ‘uygun’ görürse bu cezalar sicilden ve mebbis sisteminden siliniyor.

İkincisi ise idare, bölge idare mahkemeleri ve Danıştay tarafından disiplin cezaları hakkında verilen iptal kararları sonucu bu cezaların silinmesi işlemidir. İdari Yargılama Usulü Kanununun “Kararların sonuçları” başlıklı 28.maddesinde; “Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez…” hükmü yer akmaktadır.

Bu hükme göre, ilgili mahkemeler tarafından alınan kararlara göre, idare gecikmeksizin işlem tesis etmeye eylemde bulunmaya mecburdur. Bu durumda ilgilinin, idareye herhangi bir şekilde başvuru yapmasına gerek yoktur. Mahkeme kararlarının bir örneği ilgili idareye, işlem

tesis etmek ve eylemde bulunmak üzere gönderilmektedir. İşlem tesis etme ve eylemde bulunma konuları arasında ilgilinin disiplin cezası almasıyla ilgili bütün maddi sonuçların ortadan kaldırılması ve disiplin cezalarının bir sonucu olana sicile ve mebbis sistemine işlenme durumunun da ortadan kaldırılması gereklidir.

Bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, sicile ve mebbis sistemine işlenen disiplin cezalarının silinmesi için de ilgili personelin başvuru yapmasını beklemektedir.

Bu yanlış bir uygulamadır!

İlgili personelin, disiplin cezalarının sicilden ve mebbis sisteminden silinmesi için başvuru yapacağı durumu yazının başında açıklamış ve bu konuda idareye yetki verildiğini belirtmiştik. Ancak aynı yetki idareye, mahkeme kararları konusunda tanınmamış, kararların icaplarına göre resen işlem yapma yükümlülüğü getirilmiştir.

Konunun bu şekilde anlaşılması ve MEB personellerinin mağduriyetinin önüne geçilmesi için gereken çalışmaların bir an önce yapılması gerekmektedir. i İdare, Bakanlık Görüş Yazısının Hilafoına İşlem yapabilir mi? https://www.gazeteekspres.com/makale/idare-bakanlik-gorus-yazisinin-hilafina-islem-yapabilir-mi-9022

Abdullah DAMARabdullah@hotmail.com