Asgari ücrette ‘BES’ detayı! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Asgari ücrette ‘BES’ detayı!

Milyonlarca çalışanla beraber hemen herkesi ilgilendiren 2021 yılındaki asgari ücret için ikinci toplantı önümüzdeki hafta başlıyor.


Prime esas kazanç alt sınırından, işsizlik maaşı alt ve üst sınırına, asgari geçim indiriminden idari para cezalarına kadar bir çok noktada asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıyor.

 

Asgari ücret zammının hangi kalemlerde değişikliğe neden olacağını ve ‘BES’ detayını Milliyet yazarı Cem Kılıç açıkladı. İşte Kılıç’ın asgari ücret zammı öncesi açıklamaları:

Eski adı ile Bağ Kur, yeni adı ile 4/b’liler her ay SGK’ya primlerini kendileri öderler. Bağ Kur’lunun ödeyeceği prim miktarı da gelirinden bağımsız olarak kendisi tarafından belirlenir. Bağ Kur’luların SGK’ya prim ödeyebileceği en alt sınır ise asgari ücrettir. Bu nedenle, asgari ücretin artışı ile beraber Bağ Kur’luların SGK’ya ödeyeceği prim miktarı da artar.

Asgari ücrete endeksli bir diğer husus işsizlik maaşının üst limitidir. Yani, asgari ücret sadece çalışanı değil, işsizi de ilgilendirir. İşsizlik maaşının en yüksek tutarı asgari ücretin brüt tutarının % 80’idir.

BORÇLANMA BEDELİ ARTIYOR

Asgari ücretin çoğalması ile SGK’ya yapılacak borçlanmalar için ödenmesi gerekli olan rakam da artıyor. Yurtdışı, doğum, askerlik gibi borçlanmalara konu prime esas kazanç sınırı asgari ücrete endeksli olduğu için asgari ücret artınca borçlanma bedelleri de artıyor.

BES DEĞİŞİYOR

Asgari ücrete endeksli bir diğer gösterge ise bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısı. Bireysel emeklilik protokolü sahibi kişiler her ay ödedikleri primin % 25’i kadar devlet katkısı alıyorlar. Bu katkıda senelik üst sınır söz konusu. Bireysel emeklilik sisteminde bir yıl içinde en fazla asgari ücretin senelik tutarı kadar devlet katkısı alınabiliyor. Asgari ücretin çoğalması 65 yaş aylığı alan bireyleri de ilgilendiriyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve eşinin gelirinin toplamının net asgari ücretin üçte birinden düşük olması gerekmektedir. Asgari ücret değişince gelir testi sınırı da güncellenecek. Yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olan bireylerin primleri devlet tarafından ödeniyor. Asgari ücret artınca bu limit de yükselecek.

PARA CEZALARI DA ARTACAK

Asgari ücretin artış göstermesi ile beraber asgari ücrete endeksli idari para cezaları da artacak.

PEKİ ASGARİ ÜCRETTE OLASI ARTIŞ SENARYOLARI NELER

Olası senaryoya göre asgari ücrete % 12 artış yapıldığında aylık net maaş 2602.88 tl’ye çıkacak. Olası senaryoya göre asgari ücrete % 15 artış yapıldığında aylık net maaş 2672.6 tl’ye çıkacak. Olası senaryoya göre asgari ücrete % 18 artış yapıldığında aylık net maaş 2742.32 lira çıkacak.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 324 LİRA

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 000 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 000 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 000 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 000 458 lira. Bunun 2 000 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.