Amir, aralarında husumet bulunan memurun disiplin işlemlerine katılabilir mi? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Amir, aralarında husumet bulunan memurun disiplin işlemlerine katılabilir mi?


657 sayılı Kanun ile Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik hükümleri ve yargı kararlarına bakıldığında;

 

*Hakkında soruşturma yapılan memurla arasında husumet bulunan,

*Memurun disiplin soruşturmasına konu eyleminden zarar gören,

*Soruşturma konusu olaydan mağdur olan,

*Soruşturmada taraf olan,

*Soruşturmayı yürüten

kişilerin, memur hakkında yürütülecek disiplin işlemlerine disiplin amiri ya da disiplin kurulu üyesi olarak katılması uygun olmayacaktır.

Hakkında soruşturma yürütülen kişiyle arasında husumet bulunan, soruşturmaya konu eylemden zarar gören veya yarar sağlayan veya soruşturmayı yürüten kişilerin, disiplin amiri sıfatıyla ya da disiplin kurulu üyesi olarak tesis edilecek disiplin cezası işlemine katılamazlar.

Yani, soruşturmayı yapan kişi ile soruşturmada elde edilen delilleri değerlendirecek kişi veya kurulların ayrı olması gerekmektedir.

MEMURUN DİSİPLİN AMİRİ, ‘SORUŞTURMACI’ OLAMAZ MI?

Hakkında soruşturma yapılan kişinin disiplin amiri pozisyonunda bulunan kişilere de disiplin soruşturması görevi verilebilir. Ancak bu gibi durumlarda disiplin cezasını soruşturmayı yapan disiplin amiri değil bir üst disiplin amiri vermek zorundadır.

‘İÇTİHAT METNİ’

DANIŞTAY 12. DAİRE BAŞKANLIĞI 2015/1975 E. , 2017/3074 K.

Disiplin suçu teşkil eden fiillerle ilgili olarak soruşturma yapılması zorunlu olduğu gibi soruşturmanın belirli usuller çerçevesinde yapılması da isnada maruz kalanların hukuki güvencesidir. Soruşturma emri verilmesi; bağımsız ve üst veya denk görevde olan bir soruşturmacı atanması, olayla ilgili tanık ve soruşturulanın ifadelerinin alınması, ifade alınmadan kişiye haklarının ve soruşturma konusunun bildirilmesi, isnat olunan fiille ilgili lehe ve aleyhe başkaca delillerin araştırılması, soruşturma sonucunda bir rapor hazırlanması ve bu raporda; olayın değerlendirilmesi soruşturmacının kanaat ve teklifini belirtmesi ve raporun ilgili makama sunulması, soruşturmayı yapan kişi ile soruşturmada elde edilen delilleri değerlendirecek kişi veya kurulların ayrı olmasının, yasal süre içerisinde isnat olunan fiiller bildirilerek sanığın savunmasının alınması gerekliliği disiplin hukukunun temel ilkelerinden olduğu gibi hukuki güvenlik ilkesinin de gereğidir…………
…………..01.10.2009 tarihli ve 613 sayılı soruşturma emri ile ilçe tarım müdürü vekilinin muhakkik olarak görevlendirildiği, muhakkik olarak soruşturmayı yürüten müdür vekilinin, soruşturma sonunda da disiplin amiri sıfatıyla dava konusu cezayı verdiği görülmektedir. Bu durumda; hukuki güvenlik ilkesine aykırı olarak disiplin soruşturmasını yapan ile cezayı tesis edenin aynı kişi olduğu görüldüğünden, dava konusu işlemde hukuka uyarlık, temyize konu mahkeme kararında ise hukuki isabet bulunmamaktadır.