Yeni Mutasyonun Yayılması Engellenemiyor: Kontrolden Çıktı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Yeni Mutasyonun Yayılması Engellenemiyor: Kontrolden Çıktı

Pazar günü giderek hızla artan Avrupa ülkesi, yetkililer diğerlerinden daha hızlı yayıldığını söylediği yeni bir Kovid-19 mutasyonunun keşfedilmesinden sonra İngiltere’ uçuşları durdurdu.


Yeni Kovid-19 mutasyonun yayılmasından endişe eden ülkeler, Cumartesi gününden beri arka arkaya yeni tedbirleri açıkladılar.

Sağlık Bakanı Matt Hancock Pazar günü yapmış olduğu açıklamada, Birleşik Krallık hükümetini Londra ve güneydoğu İngiltere’de 4. Seviye tecrit uygulamaya ve tüm İngiltere için yasaklama ve sıkılaştırmaya mecbur bırakan yeni Kovid-19 türün “kontrolden çıktığını” söyledi.

Hükümet basın açıklamasında, Hollanda’nın yeni Kovid-19 mutasyonunun ülkede yayılma riskini “mümkün olduğunca” en aza indirmek için Pazar sabahından yeni yıla kadar İngiltere’den gelen tüm yolcu uçuşlarını yasakladığını duyurdu.

Hollanda hükümeti, virüsün aynı mutasyonu Hollanda’da Aralık ayı başında alınan bir örnekte tespit edildiğini ve alakalı başka vakalar olup olmadığını belirlemek için daha çok araştırma yaptıklarını söyledi.

BELÇİKA DA EKLENDİ

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Belçika’nın “ihtiyati tedbir” olarak Pazartesi günü İngiltere’den gelen yolcuları 24 saat süreyle engelleyeceğini, gerekirse yasağın uzatılabileceğini söyledi.

“İhtiyati tedbir olarak, İngiltere’den uçuşları gece yarısından 24 saatlik bir süre için durdurmaya ve ülkemiz için en az aynı şeyi Eurostar (tren) için de yapmaya karar verdik – İngiltere’den insanların ülkemize geldiğini söyledi,”

Yasağın ne zaman ya da ne kadar süreyle uygulanacağını söylemeyen Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio’ya göre İtalya, İngiltere’ye ve İngiltere’den uçuşları da askıya alacak.

Dışişleri Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti’nin burada tespit edilen yeni Kovid-19 mutasyonuna karşı Pazar gününden itibaren İngiltere’den gelen herkese 10 günlük zorunlu karantina uyguladığını duyurdu.

Hancock, diğer türlerden daha hızlı yayılabilen daha tehlikeli yeni varyantın kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bunu yapmanın tek yolu, sosyal ilişkileri yasaklamaktır ve esasen, özellikle 4. Seviye karantinaya giren bölgelerde, herkesin virüse kapılmış gibi davranması gerekir ve biz de bu şekilde onu kontrol altına alıp insanları güvende tutabiliriz.”