Tacizciler şimdi de ‘AirDrop’ kullanıyor « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Tacizciler şimdi de ‘AirDrop’ kullanıyor


Uzun süredir bu sorunla karşılaştıklarını belirten kadınlar Twitter’dan tepki gösterdi. Fotoğraf ve belge gibi pek çok içeriği yakındaki diğer Apple aygıtlarıyla paylaşmak ve bu aygıtlardan almak için AirDrop kullanılıyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

Bluetooth ve Wi-Fi kapsama alanındaki kişiler, birkaç metre mesafeden birbirine dosya gönderebiliyor. Birçok kadın, istekleri dışında gönderilen AirDrop dosyalarıyla taciz edildiklerini belirtip tepki gösteriyor. Son olarak 15 dakika içinde iki kez bu durumu yaşadığını söyleyen bir kullanıcı şunları yazdı: “Şu mevzu son haftalarda iyice arttı mı bana mı öyle geliyor? Tacizin bu şekli daha kötü çünkü yüzüne bakıp yaptığında alacağı tepkiden korkuyor ve seni sokakta yürürken uzaktan gizlice izliyor. Korkunç bir şey.”

Diğer bazı tepkiler şöyle: “Daha yeni dün bir arkadaşımla aynı mevzuyu konuştuk. Onun da başına benzer olaylar üç kere geldi. Benim de başıma bir kere geldi. Bu net bir şekilde rahatsız etme arkadaşlar bu arada!” “Aynı durumu ben de yaşadım. Artık kadınlar tacizin çeşitli şekillerine maruz kalıyor.”

class=”medyanet-inline-adv”>

DÜNYADA AIRDROP PANİĞİ

Akıllı telefonlarda, yakınlardaki kişilerle görüntü ve fotoğraf paylaşımı sağlayan AirDrop uygulaması yeni bir tehlikeyi de beraberinde getirdi.

Kullanıcılarına temassız veri transferi gönderme imkânı sunan AirDrop, son zamanlarda özellikle uçak yolculuklarında şirketlerin başını ağrıtıyor. Bodrum-Sabiha Gökçen uçağının 14 Ekim’deki seferi yolculardan birinin AirDrop’u açık olan yolculara uçak kazası videosu göndermesi nedeniyle iptal edilmişti.

Videoyu izleyen yolculardan biri durumu hemen hosteslere bildirildi. Hostesler ise görüntüyü hemen pilota izletti. Bunun üzerine pilot, inisiyatif kullanıp uçuşu iptal etti. THY’de yaşanan olayı doğruladı. Uçakta bulunan yolculardan Semih Tepe, Milliyet’e o günü “Pilot dahil uçakta ilk 16 sırada oturan ve İphone kullanan yolculara AirDrop ile uçak kazası videosu gönderildi. Sadece önde oturanlara bu video gitti ve büyük bir ihtimalle onlara yakın oturan bir kişi tarafından gönderildi. Ama kim tarafından gönderildiği belli değil. Uçuşun iptal edildiği söylendi ve ister istemez bir gerginlik yaşandı ve kokpit kilitlendi, içeri 2-3 özel harekat polisi girdi, ‘Kim yaptıysa itiraf etsin’ dendi. Kimseden ses çıkmadı” diye anlattı.

class=”medyanet-inline-adv”>

PİLOTA DA GİTTİ

Film yönetmeni Gökçe Pehlivanoğlu geçen günlerde benzer bir durumu Londra uçuşunda yaşadığını belirterek, şunları söyledi: “27 Eylül, İstanbul Sabiha Gökçen- Londra uçağında uçuşum vardı. ‘Pilotun iPhon’u diye bana da Airdrop’la gelen fotoğraf oldu ama açmadım. Pilot böyle bir şey yapmaz herhalde deyip kabul etmedim. Uçak tam kalkmak üzereydi bir yolcu inmek istedi. Bilmiyorum o fotoğrafı açan biri miydi ama uçak korkusu olan biriymiş. O indikten sonra bavulları geri çıkardılar ve 20 dakika kadar gecikmeli kalktı uçak. O yolcu indikten sonra kabindeki kabin bagajları tek tek kontrol edildi. Ne oldu diye sorduğumuzda, ‘Uçak korkusu olan bir yolcu geri indi, ilaç içmiş olmasına rağmen korkmuş’ dediler. Ancak böyleyse kabindeki bagajlar neden kontrol edildi anlam veremedik.”

“ŞAKA AMAÇLI GÖNDERİLMİŞ”

Yalnızca uçak değil metro gibi toplu taşıma araçlarında da benzer sorunlar yaşanıyor. Hollanda’da da geçen ağustosta bir hafta içinde 2 kez uçuş öncesi AirDrop aracılığıyla yolcular ve pilotlara uçak kazası fotoğrafları gönderildi ve “Şaka amaçlı gönderdim” diyen 18 yaşındaki bir yolcu gözaltına alındı. Geçen mayıs ayında İsrail’den Türkiye’ye gelecek Anadolujet uçağının yolcularına uçak kazası görselleri gönderilince sefer iptal edildi.

class=”medyanet-inline-adv”>

AIRDROP NEDİR?

AirDrop iOS cihazları arasında çok hızlı ve kaliteli bir şekilde dosya paylaşımı yapmanızı sağlayan bir Apple uygulamasıdır. Tek ihtiyacınız olan iOS cihaz ve Bluetooth’u aktif etmektir. AirDrop kullanmak için öncelikle Bluetooth’u açmalısınız bu sayede cihazlar kendi arasında dosya aktarımı için kendilerine özel Wi-Fi ağını oluşturur. Ayrıca bir internet bağlantısına gerek kalmaz. Yani AirDrop’u istediğiniz her yerde kolayca kullanabilir ve dosya transferlerini gerçekleştirebilirsiniz.

ÖZELLİĞİ YOLCULUK ÖNCESİ KAPATIN

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, hem dünyada hem de Türkiye’de uçak kalkmadan önce AirDrop aracılığıyla uçak kalkmadan önce fotoğraf ya da görüntü gönderme vakalarının arttığını belirterek şunları dedi: “AirDrop üzerinden patlayan ya da düşen uçak görüntüsü gönderimi viral bir hal aldı. Bazı kişilerin bu fotoğrafları yolculara gönderdikten sonra var olan krizi ve paniği kamera ile kayıt altına alarak video paylaşım siteleri ve sosyal medyada paylaşıyor. Zaman zaman uçakların dahi kalkamamasına sebep olabilen bu olaylar dünyada da yaygınlaştığı için ülkeler bu işlemi gerçekleştiren yolculara uçağa belli bir yıl binmeme cezası vermeye başlamıştır. Uçağa binişte AirDrop kabul özelliğinin kapalı ya da sadece kişiler şeklinde seçilmesi, dosya alımının reddedilmesi; aynı zamanda hava yolu şirketlerinin belirli bir süre uçuş yasağı verilmesi önemlidir.” (ÇİĞDEM YILMAZ / İstanbul)