Son dakika… Paşinyan: 105 Ermeni askeri hayatını kaybetti! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Son dakika… Paşinyan: 105 Ermeni askeri hayatını kaybetti!


Azerbaycan-Ermenistan sınırında 2. Karabağ Savaşı’ndan bu yana en şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, sınırdaki çatışmalara dair Ulusal Meclis’te açıklamalarda bulundu. Başbakan Paşinyan, çatışmalarda hayatını kaybeden Ermenistan askerlerinin sayısının 105’e yükseldiğini ifade etti. Paşinyan, “Azerbaycan Ermenistan’a karşı saldırı gerçekleştirdi dersek bu, bazı bölgeler üzerinde kontrol kurmayı başardıkları anlamına gelir” diye konuştu.

“CESETLERİNİ TESLİM ETMEYE HAZIRIZ”

Azerbaycan ayrıca, Ermenistan sınırında başlayan çatışmalarda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerin cesetlerini teslim etmeye hazır olduğunu duyurdu. Öte yandan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da, Azerbaycan sınırındaki çatışmalarda 105 Ermeni askerinin öldüğünü söyledi.

Azerbaycan, 12-13 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’a yönelik provokasyonların önlenmesi sonucunda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini tek taraflı olarak karşı tarafa teslim etmeye hazır olduğu açıkladı. Azerbaycan Esir, Kayıp ve Rehin Alınmış Vatandaşlardan Sorumlu Devlet Komisyonu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın uluslararası insani hukuka ve insani değerlere bağlılığını sergileyerek, Ermenistan’a ateşkes çağrısında bulunduğu belirtildi. Açıklamada, 12-13 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğüne yönelik provokasyonların önlenmesi sonucunda hayatını kaybeden yaklaşık 100 Ermeni askerinin cesetlerini tek taraflı olarak karşı tarafa teslim etmeye hazır olduğu bildirildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin de konuyla ilgili bilgilendirildiği kaydedildi.

“ERMENİSTAN’I YIKICI FAALİYETLERİNDEN KAÇINMAYA VE İNSANİ ATEŞKESE UYMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 12 Eylül’den itibaren Ermenistan’ın provokasyonuyla Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada 12 Eylül’den itibaren Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin Azerbaycan’a yönelik başlattığı askeri provokasyonun uluslararası toplumun çağrılarına ve ateşkes anlaşmasına rağmen devam ettiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Bilindiği üzere Azerbaycan ordusu tarafından meşru askeri hedeflere yönelik karşı tedbirler alınıyor. Azerbaycan tarafı, uluslararası insani hukuka ve hümanizme bağlı kalarak ülkemizin toprak bütünlüğüne karşı provokasyon yapan Ermeni askerlerinin cenazelerini tek taraflı olarak Ermeni tarafına teslim etmeye hazır olduğunu beyan etmiş ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi konuyla ilgili olarak bilgilendirilmiştir. Böyle bir durumda provokatif eylemlerinden vazgeçmemesi ve Azerbaycan mevzilerini topçu silahlarla ateş altına alması, Ermenistan’ın bölgedeki durumun daha da gerginleşmesinden yana olduğunu göstermektedir. Ermenistan’ı yıkıcı faaliyetlerinden kaçınmaya ve insani ateşkese uymaya çağırıyoruz. Bölgede barış ancak uluslararası hukuka ciddi bir şekilde uyulmasıyla sağlanabilir.