Öğretmenlere tanınan izin hakları arasında, belli mazeretlerine istinaden öğretmenler tarafından istenmesi halinde verilmesi zorunlu olan mazeret izinleri de yer alıyor.
657 sayılı Kanun, öğretmenlerin yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılacağını hüküm altına almıştır. Bu yazımızda; evlilik, doğum, babalık ve ölüm mazeretlerinin öğretmenlerin yasal izinli oldukları yaz tatilleri döneminde yaşanması durumunda, söz konusu mazeretlerden dolayı kullanmaları mümkün olabilecek mazeret izinlerini yaz tatilinden sonra kullanıp kullanamayacaklarından söz edilecektir.
Evlilik nedeniyle mazeret izni
Kendisi veya çocuğunun evlenen öğretmene, talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (evlilik) izni verilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, evlilik mazeretine istinaden memura isteği üzerine mazeret izni verilmesini, kendisinin veya çocuğunun (çocuklarının) evlenmesi olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır. Bu nedenle, öğretmenin evlilik mazeretine ilişkin izne hak kazanması, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ile mümkün olmaktadır.
Bu itibarla, kendisi veya çocuğu evlenen öğretmen, evlilik mazeretine ilişkin izni ancak evliliğe ilişkin resmi nikâhın yapılmasından itibaren 7 gün içerisinde kullanabilecektir. Hal böyle olunca, yaz tatilinin bitimine 7 gün veya daha fazla süre kala gerçekleşen resmi nikâhlara ilişkin evliliklerden dolayı öğretmen mazeret izni kullanamayacak, ancak mazeret izninin tatil süresi sonrasına sarkan kısımlarını ise tatil sonrası kullanabilecektir.
Doğum nedeniyle mazeret izni
Kadın memura; doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni (mazeret izni) verilmektedir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.
Buna göre, doğum yapan öğretmen, doğum öncesi ve doğum sonrasına ilişkin mazeret izinlerinin (analık iznini) yaz tatiline denk gelen kısmını kullanamamakta ve yaz tatiline denk gelen süreleri tatil sonrasında kullanması da mümkün olamamaktadır. Ancak, ancak mazeret izninin tatil süresi sonrasına sarkan kısımlarını ise tatil sonrası kullanabilecektir.
Babalık nedeniyle mazeret izni
Eşi doğum yapan öğretmene, talebi üzerine 10 günü aşmayacak şekilde mazeret (babalık) izni verilir.
657 sayılı Kanun, memura isteği üzerine babalık izni verilmesini eşinin doğum yapması şartına bağlamıştır. Bu nedenle, öğretmenin babalık iznine hak kazanması, eşinin doğum (sağ veya ölü doğum) yapmasıyla mümkün olmaktadır.
Bu itibarla, eşi doğum yapan öğretmen, babalık mazeretine ilişkin izni ancak eşinin doğum yapmasından itibaren 10 günü içerisinde kullanabilecektir. Hal böyle olunca, yaz tatilinin bitimine 10 gün veya daha fazla süre kala gerçekleşen doğumlara ilişkin olarak, öğretmen babalık izni kullanamayacak, ancak mazeret izninin tatil süresi sonrasına sarkan kısımlarını ise tatil sonrası kullanabilecektir.
Ölüm nedeniyle mazeret izni
Eşi veya çocuğu ölen öğretmene ve eşinin ya da kendisinin anne, baba veya kardeşi ölen öğretmene talebi üzerine 7 günü aşmayacak şekilde mazeret (ölüm) izni verilir.
657 sayılı Kanun, ölüm mazeretine istinaden memura isteği üzerine mazeret izni verilmesini, Kanunda sayılan yakınlarından herhangi birinin ölüm olayının gerçekleşmesi şartına bağlamıştır. Bu nedenle, öğretmenin ölüm mazeretine ilişkin izne hak kazanabilmesi, Kanunda sayılan yakınlarından birisinin ölümü halinde mümkün olmaktadır.
Bu itibarla, yukarıda sayılan yakınlarından birisini kaybeden öğretmen, ölüme bağlı mazeret iznini, ölüm olayının gerçekleşmesinden itibaren 7 gün içerisinde kullanabilecektir. Hal böyle olunca, yaz tatilinin bitimine 7 gün veya daha fazla süre kala gerçekleşen ölüm olaylarından dolayı öğretmen mazeret izni kullanamayacak, ancak mazeret izninin tatil süresi sonrasına sarkan kısımlarını ise tatil sonrası kullanabilecektir.