NASA merakla beklenen yeni görüntüleri paylaştı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

NASA merakla beklenen yeni görüntüleri paylaştı


Bu zamana kadar üretilenlerin en gelişmişi olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk renkli fotoğraf kamuoyuyla paylaşılmıştı. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobunun ardılı olarak geliştirilen ve bu zamana kadar üretilen en gelişmiş uzay teleskobu olarak bilinen James Webb (JWST) ile ilgili dünyanın yakından takip ettiği haber sonunda geldi. JWST’nin 7 aylık yolculuğu ve hazırlık aşamalarının ardından çektiği ilk görüntü ABD Başkanı Joe Biden tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Adını 2002’de NASA’nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb’ten alan ve 6.5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan JWST’nin elde ettiği ilk renkli görüntüleri, kamuoyuyla paylaşmadan hemen önce ilk olarak ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in NASA yetkilileri ile yaptıkları bir toplantıda gördükleri öğrenildi. Bugün dünya ile paylaşılan görselin evrenin bugüne dek elde edilmiş en derin görüntüsü olduğu belirtildi.

YENİ GÖRÜNTÜLER GELDİ

NASA ve projedeki partnerlerinin, JWST’nin spectra olarak bilinen ilk tam renkli görüntü serisinin tamamını ABD’nin Maryland eyaletindeki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden yapılacak canlı yayınla dünya ile paylaştı.

Patlak Sekiz Bulutsusu veya Güneyin Halka Bulutsusu olarak adlandırılan gezegenimsi bulut, merkezinde sönmekte olan bir yıldızın yarattığı devasa bir gaz ve toz küresi. BBC’nin haberine göre; yıldızlar yaşlandıkça enerji üretim biçimlerini değiştiriyorlar ve dış katmanlarını püskürtüyorlar.

Güneyin Halka Bulutsusu yaklaşık yarım ışık yılı çapında ve Dünya’ya 2 bin ışık yılı mesafede bulunuyor. Gezegenimsi bulut olarak nitelendirilen bu yapıların gerçekte gezegenlerle bir ilgisi bulunmuyor.

Bu imaj ise keşfedilen ilk yoğun gökada grubu olan Stephan Beşlisi’ni yansıtıyor. Stephan Beşlisi, yaklaşık 290 milyon ışık yılı uzaklıkta, Pegasus Takımyıldızı’nda yer alıyor.

Jamess Webb Teleskobu’nun çektiği bu görüntü, Hubble Teleskobu’nca çekilen görüntüden çok da farklı görünmüyor fakat James Webb’in kızılötesi hassasiyeti, astronomlar için farklı özellikleri araştırma imkânı sağlıyor.

Karina Bulutsusu ise James Webb Teleskobu’nun selefi Hubble’ın da klasik hedeflerinden biriydi ancak Webb’in bu görüntüsü çok farklı bir görselleştirme sunuyor. Karina, gökyüzündeki en büyük ve parlak nebulalardan biri ve Dünya’ya 7 bin 600 ışı yılı uzaklıkta. Nebulalar yeni yıldızların oluştuğu geniş gaz ve toz bulutlarıdır.