Liyakat Sen’den Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına eleştiri « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Liyakat Sen’den Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına eleştiri

Liyakat Sen sendikası, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına dair eleştirilerini dile getirdi.


Sendika, taslakta yer alan maddelerin öğretmenlerin iş güvencesini tehlikeye atacağını belirterek, bu haliyle yasalaşmamasını umduklarını ifade etti.

5 Mayıs 2024 tarihi itibariyle basında yer alan Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağında eğitim ve bilim camiasını ilgilendiren maddeleri derleyip yorumladık.

 

Mülakat demek torpil demektir. 2023 Seçimlerinden önce Sayın Cumhurbaşkanımızın mülakatın kaldırılacağına dair sözlerinin yerine getirilmesini bekliyoruz.

 

*Milli Eğitim Akademisi kuruluyor. Öğretmen adayları Lisans, hatta Yüksek Lisans eğitiminden ve  KPSS sınavını kazanmasının akabinde Akademiye alınıp eğitim görecek. Yazılı ve mülakat sınavlarında başarılı olursa sözleşmeli öğretmenliğe atanacaklar. Eğitimi fakülte mezunları için 3 dönem, diğer yükseköğretim programlarında 4 dönem olarak uygulanacak.

 

Artık öğretmen olmak Astronot olmaktan daha zor…

 

*Akademiye alımlar Kpss puanıyla yapılacak.

 

*Akademi eğitiminden sonra yazılı ve mülakat sınavları yapılacak.

 

*Akademiye alınacak öğretmenlere güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak.

 

*Akademide ders ortalaması 60 ve üzeri olanlar başarılı olacak. Başarısız olanlar tekrar sınava alınacak. Ek sınavda da başarısız olanların akademi ile ilişiği kesilecek.

 

*Akademi esnasında disiplin cezası alanlar akademiden ilişiği kesilecek.

 

*Öğretmen adaylarına 30000 ek gösterge sayısının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu maaş ödemesi yapılacak. (Günümüzde 22 bin 840 TL’ye tekabul ediyor. 6 ayda bir memur aylık katsayısına memur zammı oranında güncelleme yapılıyor.)

 

*Akademide, Sağlık mazeretlerine bağlı olarak her dönem için 20 gün, sağlık hariç mazeretler için ise 5 gün izin alabilecekler.

 

*Akademide başarılı olan öğretmenler 3 yıl süreyle sözleşmeli, 3 yılın sonunda kadrolu atanacak.

 

Memur Öğretmenlerin atanma hayallerini suya düşürecek maddeler var.

 

*Halihazırda başka kurumlarda memurluk yapıp öğretmenliğe geçmek isteyenlerin kısacası “Memur Öğretmenler’in” işleri zorlaştı. Eski görevlerinden istifa etmeleri gerekecek ve evdeki bulgurdan olma ihtimali de mevcut.

 

Sanki Öğretmenlik Ceza Kanunu…

 

*Toplamı 18 sayfa olan Taslağın 4 sayfası sadece disiplin hükümleriyle dolu.

 

*Yeni müfredata uymayan öğretmenlere aylıktan kesme cezası verilecek.

 

Norm Fazlası Öğretmenlere Şok Düzenleme!

 

*Norm fazlası Öğretmenerin Resen atanması kanuni bir görev olacak.  Norm Fazlası öğretmenler istemediklerinde resen atanamıyordu. Yapılan atamalar yargı konusu olduğunda idare mehkemeleri öğretmen lehinde karar veriyordu. Artık kanuna madde eklendiğinden davalar MEB lehine sonuçlanacak.

 

*Öğretmenler atandıkları okulda en az 3 yıl, en çok 12 yıl görev yapabilecekler. (Öğretmenlere sürgün niteliğindeki zorunlu rotasyonun kaos çıkaracağına dair değerlendirmemizi daha önce açıklamıştık. Bu maddenin taslağın son halinden çıkarıldığına dair duyumlar mevcut.)

 

*Öğretmene şiddet vakalarında cezalar yarı oraninda artırılacak, hapis cezaları ertelenemeyecek.

 

Bakan ÖZER’in 2023 Seçimlerinden Önce Verdiği Uzmanlıkta 5 yıl sözü tutulmadı

 

*10 yıl görev yapan uzman öğretmen, 10 yıl uzman öğretmenlik yapanlar Başöğretmen olabilecek. Bunun için ise akademide verilecek eğitimi tamamlamaları gerekiyor.

 

*Kademe İlerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenler uzman ve başöğretmen olamayacak.

 

Sık yer değiştirip eşi öğretmen olanlara kötü haber

 

*Özür Grubundan ataması yapılamayan öğretmenler ücretsiz izine ayrılacak. İl ve İlçe emrine norm fazlası olarak atama yapılamayacak. Öğretmenler bu tür durumlarda idare mahkemelerine dava açıp Aile Birliği nedeniyle açtığı davaları kazanıyorlardı. Artık kanuna madde eklendiğinden davalar düşecek, öğretmenler ücretsiz izne zorlanacak.

 

Okul Yöneticisi Görevlendirmede İkibinli Yıllara Dönüş.

 

*Yönetici adayları akademiye alınacak. Ardından yazılı ve sözlü sınavların aritmetik ortalaması alınarak ortaya çıkan puanları çerçevesinde tercih yapabilecekler. Yine bir MEB klasiği… Eski Türkiye deyip beğenmedikleri uygulamayı kadırıp sonra tekrar getiriyorlar.

 

*Özel ders veren ve yönlendirme yapan öğretmenlere ise aylıktan kesme cezası verilecek.

 

*Merkezi ve yerel sınavlarda görev almak, öğretmenin görevleri arasına eklenmiş.

 

Öğretmenleri ekran başına kilitleyecek düzenleme geldi. 

 

*5 yıllığına her öğretmen için mesleki gelişim planı yapılıp uygulanacak. Öğretmenler ÖBA platformundan video eğitimler alabilir.

 

Yine bir geri dönüş…

 

2014 yılında kaldırılan 1702 sayılı kanundaki maddeyi yeniden getirmişler. Yapıp bozduktan sonra yine bir geri dönüş…Eski Türkiye’nin bürokratları demekki zamanında doğrusunu yapmışlar.

 

*Mesleki yetersizliği iki müfettiş raporuyla görülen öğretmenler akademiye alınacak. Akademi sonrasında da müfettişlerce başarısız görülürler ise genel idari hizmetleri sınıfında uygun yerlere memur olarak atanacak. Yani öğretmenlikten ihraç olacak.

 

Şube Müdürü ve Müfettişlere Soğuk Duş!

 

*MEB Şube Müdürü ve Müfettişlerin esamesi bile okunmamış. (Uzmanlık ve başöğretmenik tazminatı talepleri vardı.)

 

Taslağın tek güzel maddesi:

 

*Geçici madde ile öğretmenlikte 20 yılını dolduranlar Başöğretmen olabilecek.

 

2012’de kadırılan sicil notu veya performans ölçmeye dair herhangi bir düzenleme yapılmamış olması kanun taslağının en büyük eksiğidir.

 

Anayasamızın amir hükümlerinden biri olan Atatürkçülüğe, Laikliğe ve Bilimsel eğitime dair kanun taslağında hiçbir atıf yapılmamasını manidar buluyoruz.

 

Umarız bu haliyle yasalaşmaz…

 

Serdar GÜNDÜZ

Liyakat-Sen Genel Sekreteri

Serdar GÜNDÜZserdargunduz81@gmail.com