Kılıçdaroğlu’nun TOKİ açıklamalarına yanıt « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu’nun TOKİ açıklamalarına yanıt


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir TV programında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) faaliyetlerini sorgulamak adına gerçeklerden uzak bir sosyal medya paylaşımı yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddialarına yanıt verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TOKİ’nin yaptığı konutlarda varlıklı insanların oturduğuna dair ortaya attığı iddialara yanıt veren Bakan Kurum, “Şimdi bize, ‘Bu sosyal konutlarda sırtı kalınlar, zenginler oturuyor’ iddiasına bir tane örnek gösterebilir mi? O yüzden mi 5 milyon alt gelir grubunda yer alan vatandaşımız, cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyasına başvuruyor?” dedi. Muhalefetin algı siyaseti yaptığını dile getiren Bakan Kurum, onlara, “Evet, TOKİ’de oturanların arkaları kalın, çünkü arkalarında Recep Tayyip Erdoğan var!” ifadeleriyle cevap verdi.

Bakan Kurum, yaptıkları konutların tüm gerçekliğiyle ortada olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Konutları sosyal donatılarıyla, okullarıyla, parkları ve yeşil alanlarıyla yaptık. Bu konutlar maket değil ya, Sayın Kılıçdaroğlu gitsin hepsini saysın.”

“SAYIN KILIÇDAROĞLU, TOKİ KONUTLARINA GİDİP, VATANDAŞIN DERDİNİ SORUP, BİR ÇAYINI İÇMİŞ Mİ? KENDİSİ, ŞANTİYEYE BİLE GİTMEMİŞTİR”

Dönüşüme, mesnetsiz iddialarla “çomak sokan” Kılıçdaroğlu’nun bir kez bile TOKİ konutlarına gidip, vatandaşları ziyaret etmediğini ifade eden Bakan Kurum, “Derdi neymiş vatandaşın, talebi var mıymış sormuş mu? Vatandaşların evinde çayını içmiş mi? Şantiyeye bile gitmemiştir kendisi. Ben TOKİ’den sorumlu Bakanım, biz neden bilmiyoruz onların yaptıkları konutları?” değerlendirmesini yaptı.

TOKİ’nin, evleri, gelirleri 15 bini aşmayan vatandaşlar için inşa ettiğini ve tüm sürecin noter huzurunda gerçekleştiğini açıklayan Bakan Kurum, 6’lı Masa’nın boş vaatler ve algı oyunlarıyla vatandaşın aklını karıştırmaya çalıştığını anlattı.

“ONLAR, İNŞALLAH 14 MAYIS’TA EVLERİNDE KAHVE İÇMEYE DEVAM EDECEKLER”

“Madem biz lüks konutlar yapıyoruz, siz de yapın. İzmir’de, Ankara’da yapın, millete sunun.” diyen Bakan Kurum, “Kusura bakmayın ama siz daha verdiğiniz sözleri tutmuyorsunuz. Sözlerinizi tutmadığınız bir yerde algı üretemezsiniz, milleti yanlış yönlendiremezsiniz; siz ancak 15 Temmuz’da milletin canını ortaya koyarak vermiş olduğu mücadeleden kaçarsınız. Evde kahvenizi yudumlayıp, televizyon izlersiniz. Ama hiç merak etmesinler, onlar inşallah 14 Mayıs’ta evlerinde kahve içmeye devam edecekler.” ifadelerini kullandı.

14 Mayıs’ta muhalefetin, evlerinde televizyon izlerken tek gerçek manzarayla karşılaşacağını söyleyen Bakan Kurum, şu öngörüde bulundu:

“Kahve içip televizyon izlerken 11 ilimizde konutlarımızın bitirildiğini, bizim de anahtarlarını teslim ettiğimiz töreni izleyecekler. Kahve içmeye çok vakitleri olacak. Siyaset sahnesinden, tarihinden 14 Mayıs’ta silinecekler.”

Bakan Kurum’un açıklamaları şu şekilde: “Sosyal konutlarla ilgili vatandaşın talebini oldu. Biz tarihin en yüksek sosyal konutlarının inşasını gerçekleştirdik. İstanbul’un 39 ilçesinde nereye giderseniz gidin bizim eserlerimizi görürsünüz.

Pendik’te Millet Bahçesinde çocukların oynadığını görürsünüz. Ümraniye’de yıllardır vatandaşımızın 2B’den kaynaklı mülkiyet sorunu vardı. Hepsini teker teker çözdük. Vatandaşımız şunu net bir şekilde biliyor, yaparsa Cumhurbaşkanı Erdoğan yapar.

Biz de her gittiğimiz yerde şunu görüyoruz. Ben 81 ile gittim. Elazığlı kardeşimiz geliyor sen depremde bizim yanımızdaydın. Malatyalı, söz verdin yaptın. İzmirli kardeşlerimizi görüyoruz teşekkür ediyor. Sinoplu, Bartınlı, Kastamonulu…

Ben 5 yıllık ki ondan önceki süreçte milletimize meydanlarda ne söz verdiysek o sözleri teker teker tuttuk. Gittiğimiz ilçelerde maalesef muhalefetin, altılı yedili sekizli cumhurbaşkanı yardımcısı yapacağım diye vaat ettikleri, belediye başkanları var ya. Kılıçdaroğlu’nun da o belediye başkanlarının da İstanbul için verdiği sözleri tutmadığını görüyoruz.

DEPREM BÖLGESİNDE ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI, KONTEYNER, ÇADIRKENT YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARDA SON DURUM NEDİR? 

6 Şubat sabahı tüm Türkiye derin bir acıyla uyandı. 11 ilimizi etkileyen, 14 milyon vatandaşımızın bu süreçte doğrudan etkilendiği bir acıyı hepimiz yaşadık. Devletimiz ilk andan itibaren seferber oldu.

Orada biz belediyelerimizle, TOKİ’mizle, Kızılay’ımızla hep birlikte oraya koştuk. Depremzede ailelerimizin yanına koştuk. Her saat her dakika üstüne koya koya çalışma ortaya koyduk.

‘125 BİN KONUTUMUZUN İNŞAATI DEVAM EDİYOR’ 

Deprem oldu 15 gün sonra kalıcı konutlarımızın sözleşmelerini imzaladık. Şu an 125 bin konut rakamına ulaştık. 125 bin konutumuzun inşaatı 11 ilimizde devam ediyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin bu hızla, bu anlayışla tekniğine uygun, en doğru zeminde yapabilecek bir ülkeyi emin olun görebilirsiniz.

Almanya’da oldu insanlara ulaşamadılar, biz mimarimizi, kültürümüzü sosyal ihtiyacı karşılayacak her ilin özel durumları var. Bu kültürlere uygun vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek çalışmayı yürüteceğiz. İlk etapta 319 bin konutu ardından toplamda 650 bin konutu yerinde, doğru zeminde inşa çalışmalarını yürüteceğiz.

‘ACİL YIKILACAK BİNALARIN YÜZDE 85’İ KALDIRILMIŞ DURUMDA’ 

Acil yıkılacak ve yıkık binaların yüzde 85’i kaldırılmış durumda. Bu ortalama, bazı illerde daha fazla. Kalan ağır hasarlılarla ilgili vatandaşların itiraz süreci var o da aynı anlayışla enkazı kaldırılacak.

Bizim birinci önceliğimiz deprem bölgesi olacak. Ardından İstanbul’un dönüşümüne odaklanacağız.

YARISI BİZDEN KAMPANYASI’NDA DETAYLAR NELER? 

Bizim hem saha araştırmalarımız, hem de yaşadığımız depremlerden sonra İstanbul’daki vatandaşımızın kentsel dönüşüm noktasında önemli talepleri oldu. Trafik, deprem, kentsel dönüşüm bu üç konu öncelik. Saha araştırmalarımızda İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutun olduğu tespitini yaptık. Şu an sahada 93 bin konutun şantiyesi harıl harıl çalışıyor.

Gelinen süreçte İstanbul bizim geleceğimiz, istikbalimiz, çocuklarımızın milletimizin burada yaşayacağı güvenli bir İstanbul’u inşa etmek durumundayız. Sayın Cumhurbaşkanımız bayramın 1’inci günü Yarısı Bizden kampanyasını müjdelediler. Vatandaşlar riskli binalarında 26 Nisan itibaren başvurulara başladı. Başvuruyorlar, biz binaların riskli olup olmadığı tespitlerini yapıyoruz. 3’te 2 çoğunluk sağlanmışsa burayı dönüştürüyoruz.

‘DEVLET EN GEÇ 2 YIL İNŞAATI GERÇEKLEŞTİRECEK’ 

Yerindeki dönüşüm 200 bin konuttan fazla olursa kura çekeceğiz. Az olursa başvuran tüm kardeşlerimiz, biz gideceğiz ruhsatımızı alacağız. Toplam 200 bin yerinde 100 bin de rezerv alanlarda yapıyoruz. Başvuru yaptılar kuramızı çektik, TOKİ ruhsatı alacak devlet en geç 2 yıl inşaatı gerçekleştirecek.

2+1 daireler 750 bin lira 5625 lira taksitle, 75 bin lira peşinat ödeyecek. 10 yıl vadede artış TÜFE veya memur artış katsayısı hangisi düşükse aynı anlayışla yapacağız.

Geçen sene yüzde 80 vatandaşımızın gelirinde artış yaptık ama biz milletimizin borcunu toplamda yüzde 25 artırdık. Bu anlayışla süreci yöneteceğiz.

‘İSTANBUL TARİHİNİN EN ÖNEMLİ PROJELERİNDEN BİRİ’ 

Vatandaşa aylık 5250 lira kira yardımı, 10500 lira ile taşınma yardımı vereceğiz bu 100 yılın dönüşüm kampanyası. İstanbul tarihinin en önemli projelerinden biri.

3+1 projeler için 900 bin lira. 1800 bin liranın yarısını devlet ödeyecek. Aylık ödeme 6750 lira.

BAŞVURU SAYISI NE KADAR OLDU? 

Şu ana kadar 65 bin 500 başvuru oldu ve 376 bin 500 bağımsız bölüme tekabül ediyor. 3’te 2’sinin sağlandığını bilmiyoruz, sağlanmış mı sağlanmamış mı inceleyeceğiz, bina riskli mi ona bakacağız öyleyse gideceğiz 200 bini geçerse kura çekeceğiz.

‘ÇOK İYİ BİR İLGİ VAR’ 

e-Devlet’e mülkiyet sahibi her bir vatandaşımız başvurabilir. Çok iyi bir ilgi var, milletimiz dönüşmek istiyor.

Tespitleri yaptıktan sonra vatandaşımıza diyeceğiz ki evet binanız riskli ön sözleşmeyi yapacağız, proje, ruhsat çizilecek. Yarısını da biz karşılayacağız.

İstanbul’a ilave nüfus getirmeden bu konutlarımızı yapacağız. Oraların inşası tamamlandıktan sonra vatandaşımıza diyeceğiz ki mülkiyeti yolda kalıyor, yeşil alanda kalıyor. İmar planında evi var ama burası okul. Hemen İstoç’un arkasında aldığımız bir yer var. Bayramın birinci günü 2 bin konutun temelini attık biz onu belirlediğimiz rezerv alanlarda 100 bine çıkaracağız, konutlarımızı yapacağız.

İŞTE İSTANBUL’DA EN ÇOK BAŞVURU YAPILAN İLÇE

En fazla başvuru şu anda Bahçelievler’de 44 bin bağımsız bölümde vatandaşımız başvuru yapmış”