Kentsel dönüşümde yeni müjde… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kentsel dönüşümde yeni müjde…


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Anahtar Teslim törenine katıldı. Törende konuşan Erdoğan, “İstanbul’da acilen dönüştürmemiz gereken 1 buçuk milyon riskli konut var. Bunun için İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz. Diğer dönüşümlerinde vatandaşlarımızın ve belediyelerin iş birliğiyle mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesinin takipçisi olacağız. Bu çerçevede kentsel dönüşüm limitlerini 600 bin liradan 1 milyon 250 bin liraya çıkardık. Bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak yeni bir müjdeyi inşallah milletimizle paylaşacağızö dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri ile ilgili, “Şimdi Kandil’den meydan okuyorlar. Ne diyorlar? Bay bay Kemal’i destekleyeceğiz. Ben de diyorum ki 14 Mayıs’ta benim milletim Kandil’e prim vermeyecek” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etap Anahtar Teslimi ile 2. ve 3. Etaplarda Kentsel Dönüşüm Başlangıç Töreni katıldı. Erdoğan’a AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, anahtar teslim töreni öncesi konuşma yaptı. Ardından Erdoğan yapımı tamamlanan konutların anahtarlarını ev sahiplerine teslim etti.

“11 İLİMİZDE YAPACAĞIMIZ 650 BİN KONUTLA ŞEHİRLERİMİZİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaşadığımız her felaket bize bundan sonrası için almamız gereken tedbirleri tekrar hatırlatıyor. Depremin ağır sonuçlarıyla ilgili olarak, 1999 yılından kalma bir tecrübemiz zaten var. Asrın felaketi, 6 Şubat depremleri ise, etki ve yıkım alanının büyüklüğüyle, yaşayanların ifadesiyle adeta bir küçük kıyamet şeklinde gerçekleşmiştir. Ülkemiz Doğu Anadolu’dan başlayıp Marmara’ya kadar iki koldan gelen bir fay hattı tehdidiyle karşı karşıyadır. Ayrıca sel, yangın, heyelan gibi başka afet tehditleri de var. Türkiye’nin tamamını içine alan bir afet risk yönetimi sistemi kurmak amacıyla uzun süredir yoğun gayret gösteriyoruz. Kentsel dönüşüm projeleri de bu çerçevede önem verdiğimiz konulardan biridir. Elbette afet riski olan her yerde bu proje, nüfus yoğunluğu, insani ve ekonomik sonuçları, stratejik konumu gibi hususlar sebebiyle İstanbul önceliklerimizin başında yer almak mecburiyetindedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığım döneminde doğu ve batı istikametinde güvenli, sağlam, huzurlu yerleşim yerleri kurmak için çok çaba sarf ettik. Ardından başkanlığımız dönemlerinde bu anlayışı TOKİ vasıtasıyla, Türkiye’nin tamamına yaydık. Hamdolsun bugüne kadar 81 vilayetimizde yaptığımız 1 milyon 180 bin TOKİ konutuyla ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Son depremlerden de bu konutlarımız alınlarının akıyla çıktı. Şimdi deprem bölgesindeki 11 ilimizde yapacağımız 650 bin konutla şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak için gece gündüz çalışıyoruz” dedi.

“ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA 3,3 MİLYON KONUTUN İNŞASINI SAĞLADIK”

Erdoğan Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projesinin üçte birinin tamamlandığını vurgulayarak, “Kentsel dönüşüm projeleriyle de bugüne kadar ülkenin dört bir yanında 3,3 milyon konutun inşasını sağladık. Böylece neredeyse 20 milyona yakın insanımızı güvenli yuvalara kavuşturduk. Ama 6 Şubat depremleri gösterdi ki, deprem bizim hazırlıklarımızın bitmesini beklemiyor. Bunun için hem mevcut projeleri hızlandırmakta hem de yeni projeleri olabilecek en kısa sürede hayata geçirmekte kararlıyız. İstanbul Fikirtepe, kentsel dönüşüm projesiyse 830 bin metrekareyi bulan alanı ve 2 buçuk milyon metrekareye yaklaşan inşaat sahasıyla ülkemizin en önemli projelerinden biridir. Bilindiği gibi emlak konut tarafından 18 parselde yürütülen yeni Fikirtepe projesine 2021 yılı Aralık ayında başlandı. Burada 20 milyar liralık yatırımla içinde 60 bin vatandaşımızın yaşayacağı, 12 bin 418 konut yapıyoruz. Kentsel tasarımıyla, yeşil alanlarıyla, sosyal hizmet birimleriyle Fikirtepe’de gerçekten örnek bir proje yürütülüyor. Şu anda parsellerde yüzde 27 ile, yüzde 84 arasında gerçekleşmelere ulaşılmış durumdadır. Bir başka ifadeyle ortalama olarak projenin üçte biri tamamlandı. Projenin ilk etabında inşa ettiğimiz bin 648 konutun anahtarlarını teslim ediyoruz. Ayrıca projenin ikinci ve üçüncü etaplarındaki dönüşüm çalışmalarını da başlatıyoruz. Önümüzdeki yılın temmuz ayına kadar konutların hepsi sahiplerine teslim edilmiş olacak. Tabii gönül bu projenin daha yatay bir mimariyle gerçekleştirilmesini isterdi. Ama insanlarımızı gönüllü bir şekilde ve bulundukları yerde dönüşüm sürecine dahil etmek için böyle bir yöntemle projeyi yürüttük” diye konuştu.

“BAYRAMIN İLK GÜNÜ KENTSEL DÖNÜŞÜME İVME KATACAK YENİ BİR MÜJDEYİ MİLLETİMİZLE PAYLAŞACAĞIZ”

Erdoğan İstanbul’un iki yakasına uydu kentler kurulacağını belirterek, “Biliyorsunuz şimdi İstanbul’da acilen dönüştürmemiz gereken 1,5 milyon riskli konut var. Bunun için İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz. Diğer dönüşümlerinde vatandaşlarımızın ve belediyelerin iş birliğiyle mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesinin takipçisi olacağız. Bu çerçevede kentsel dönüşüm kredilerini 600 bin liradan, 1 milyon 250 bin liraya çıkardık. Bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak yeni bir müjdeyi inşallah milletimizle paylaşacağız. Deprem yıkıntılarının altında canlarımızın yitip gitmemesi, mallarımızın toza, toprağa dönüşmemesi için kentsel dönüşüm çalışmalarında en küçük bir ihmale veya açgözlülüğe meydan vermemeliyiz. Ne İstanbul ne de Türkiye, göz göre göre gelen böyle bir tehdidin altında kalmayı hak etmiyor. Gerekiyorsa biraz daha fazla fedakarlık yaparak bir an önce bu işin bitmesini sağlamalıyız. İstanbul’un daha da büyümesiyle bu bölge şehrin en gözde yerleşim alanlarından biri haline geldi. Dönüşüm projemizin tamamlanmasıyla Fikirtepe artık gecekondularla düşük standartlı binalarla anılan bir yer olmaktan tamamen çıkıyor. Artık bu bölge İstanbul’a ve Fikirtepe halkına layık, modern, temiz, nezih bir cazibe merkezi olarak şehrin siluetindeki hak ettiği yeri inşallah alıyor. Fikirtepe’de yaşanan değişim, bizim 21 yıllık iktidarımızı en yalın haliyle göstermeye yeterlidir. İstanbul’un en ihmal edilmiş, en sıkıntılı, en sorunlu bölgesini aldık, en prestijli yeri haline getirdik” şeklinde konuştu.

 

 

“14 MAYIS’TA BENİM MİLLETİM KANDİL’E PRİM VERMEYECEK”

Erdoğan, Fikirtepe’nin eskiden kötü bir durumda olduğunu ifade ederek, “Bunun için vesayetle mücadele ettik. Bunun için emperyalistlere meydan okuduk. Bunun için eğitimden sağlığa, her alanda reformlar yaptık. Bunun için yeri geldi terör örgütleriyle, yeri geldi darbecilerle çarpıştık. Cudi’yi, Gabar’ı, Tendürek’i, Bestler Deresi’ni tüm bu teröristlerden biz temizledik biz. Kardeşlerim Kandil’e yavrularımızı bunlar kaçırmadı mı? Diyarbakır annelerini bunlar gözü yaşlı hale getirmedi mi? Şimdi ne oldu? Artık ne Gabar kaldı, ne Cudi, ne Tendürek, ne Bestler. Bütün bu mağaraları delik deşik ettik. Şimdi Kandil’den meydan okuyorlar. Ne diyorlar? Bay bay Kemal’i destekleyeceğiz. Ben de diyorum ki, 14 Mayıs’ta benim milletim Kandil’e prim vermeyecek. Onun için tabii çok çalışacağız. İstanbul’un birinci bölgesi, ikinci bölge, üçüncü bölge, çok çalışacağız. Ana kademe çok çalışacağız. Kadın kolları çok çalışacağız. Gençler çok çalışacağız. Biliyorsunuz karşımızda yedili bir ittifak aylar, yıllar süren bir kavganın ardından da karşımıza Bay bay Kemal’i aday olarak çıkardılar. Ama bu Bay bay Kemal her biri ayrı bir alemde yaşayan kendi sıkıntılarını bile çözmekten aciz, yedi cumhurbaşkanı yardımcısından habersiz adım atmayacak. Ya böyle devlet yönetimi olur mu? Bu nasıl bir kafa? Nasıl bir anlayış? Bunlar bu devletimizi batırmaktan başka hiçbir işe yaramaz. Onun için de, yol erkenken kararımızı vereceğiz ve sandıkları patlatacağız” dedi.

“14 MAYIS’TA KENDİNİZİN VE EVLATLARINIZIN GELECEĞİNE SIKI SIKIYA SAHİP ÇIKMANIZI İSTİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu’nun bugün vatandaşların ziyaretine açıldığını belirterek “Kardeşlerim unutmayın iş bilenin kılıç kuşananındır. Biz göreve geldiğimizde yerli milli savunma sanayi neydi? Yüzde 20, şimdi yüzde 80. Bak nereden nerelere geldik. Bir toplu iğneyi üretemeyen Türkiye’den artık savunma sanayinde, evet mühimmatından araç gerecine kadar bütün bunları üreten Türkiye’ye geldik. Şimdi ben buradan Fikirtepe’den soruyorum, ey bu ülkenin anneleri ve babaları, ey bu ülkenin gençleri hayallerinizi, heveslerinizi, beklentilerinizi, bu hezimet abidesine emanet eder misiniz? Ey bu ülkenin esnafı, sanatkarı, sanayicisi, girişimcisi bırakınız ülkenizi kendi işinizin en basit kısmını güvenip de SSK’yı batıran bu acize bırakır mısınız? Evladımızı, hayallerimizi, işimizi teslim etmeyeceğimiz birine ülkeyi teslim eder misiniz? Sizlerden 14 Mayıs’ta kendinizin ve evlatlarınızın geleceğine sıkı sıkıya sahip çıkmanızı istiyorum. Tabii ki sıkıntılar yok mu? Sıkıntılar da var. Ama bunları çözecek olan da 21 yıldır bu ülkenin her meselesinin üstesinden gelmiş her eserin, her hizmetin altına imzasını atmış olan biziz. Marmaray’ı yaptık mı? En ideal şekilde kullanıyor musunuz? Avrasya’yı yaptık mı? Evet. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü yaptık mı? Ya bir de bunlara sorun. Siz ne yaptınız? Osmangazi Köprüsü’nü yaptık mı? Şimdi gelin hep birlikte 14 Mayıs’ı Türkiye yüzyılının miladı haline dönüştürerek emperyalistinden, teröristine ülkemize gözünü diken herkesin heveslerini bir kez daha kursaklarında bırakalım” ifadelerini kullandı.