Kapalı Sistem Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kapalı Sistem Örnekleri… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Kapalı Sistem Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kapalı Sistem Örnekleri…


 Kapalı sistem olarak bilinen sistemin, sınırları kapalıdır, madde alışverişi yapılamaz fakat enerji transferi yapılabilir. Sistem akım alışverişi gereken pek çok alanda kullanılabilmektedir. Kapalı sistem elementler yani ağır metaller sisteme girmektedir. Uçucu ve hareketliler ise açık sistem olarak tabir edilmektedir. 

 Kapalı Sistem Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

 Kapalı sistem, kapalı sınırları bulunan, kütlesel alış veriş yapılamadığı halde enerji alışverişi yapılabilen sistemdir. Kapalı sistem özellikleri arasında en belirgin olanı madde alışverişine izin vermeyen ancak ısı ve enerji transferine izin veriyor olmasıdır. 

 Fizikte kapalı sistem şöyle tanınmaktadır. Madde alış verişi yapılamaz sadece enerji alışverişi yapılabilir bir sistemdir. Kapalı sistem metaforik kayaç ve elementeler, ağır metaller kapalı sistemdir. Hareket kabiliyeti bulunan uçucu ve hareketli elementler için ise açık sistem davranışı söz konusudur.

 Kapalı Sistem Örnekleri

 Kapalı sistem örnekleri Fizik, Kimya, Mühendislik, Organizasyonel alanlarda görülmektedir

Mühendislik alanında kapalı sistem; her giriş-çıkış bilgilerinin belirlenen zamandaki mevcut değerleri olarak tanımlanmaktadır.

Kimya alanında kapalı sistem, sadece ısı alışverişinin yapıldığı, maddelerde bir kaybın bulunmadığı şekildedir.

Organizasyonel alanlarda kapalı sistem, dış çevreden söz edilmeden yalnızca yapısal fonksiyonlardan söz ediliyorsa kapalı sistem organizasyon olarak tanımlanabilmektedir.