KAMUDA TASARRUF TAMAM, YA SENDİKADA… « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

KAMUDA TASARRUF TAMAM, YA SENDİKADA…


Devletimiz kamudaki tasarruf tedbirlerini açıkladıktan sonra gözler sendikada. Türkiye’nin en büyük emek örgütü olan Memur Sen Konfederasyonunda ve konfederasyona bağlı on bir iş kolunda faaliyet gösteren sendikalarda da kamudaki uygulamaya benzer bir tasarruf tedbirleri alınacak mı? Yoksa itibardan tasarruf olmaz denilerek, aynı tas aynı hamam, sendika yöneticileri bildiklerini okumaya devam edecekler mi?

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek tarafından 14.05.2024 tarihinde açıklanan Kamuda tasarruf paketi Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaları ile 17.05.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 2024/7 no’lu genelge ile yürürlüğe girdi. Buna göre; Kamuda çalışanların aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınır getirilmesi, temsil ve tanıtım ödeneklerinde kesinti, yeni araç alınmaması, toplantıların otellerde değil kamu tesislerinde yapılması, mobilya, tefrişat ve ofis donanımı alımlarının durdurulması, iletişim giderlerinde tasarruf alınacak tedbirlerden bazılarıdır.

 

Peki, kamudaki tasarruf tedbirlerine benzer bir uygulama, sendikada hayata geçirilebilecek mi? Bu konuyu analiz etmeye çalışalım;

 

Memur Sen Genel Merkez Yönetim Kurulunun üye sayısı niçin artırıldı? Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, aynı konfederasyona bağlı sendikaların ya genel başkanları ya da yönetim kurulu üyeleri. Bu sekiz yöneticinin hem sendikalarda hem de konfederasyonda makam odaları var. Çifter çifter odalara sahip bu sendikacılara birer oda neylerine yetmiyor? Sendikalardan aldıkları maaş bu sendikacılara yetmiyor mu ki ayrıca Memur Sen’den de daha önce sembolik olan ve şimdi yükseltilmiş olan huzur hakkını alıyorlar? Her ne ad altında olursa olsun sadece bir yerden ücret almayı ve maaşlarınızı memur maaşlarınıza eşitlemeyi düşünüyor musunuz?

 

Üç genel sekreter yardımcısı gerekli miydi ki son tüzük değişikliği ile bu kadro ihdas edildi? Sendika araçlarına kilometre ve yakıt sınırlaması getirilecek mi? Sadece teşkilat yöneticileri ve lider kadronuzun katılabildiği beş yıldızlı otellerde teşkilat toplantılarını iptal edecek misiniz? Ultra lüks makam aracınızı daha mütevazı araçla değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Basın ve yayın kuruluşlarına reklam ve benzeri ödemeler yapılıyorsa bu ödemeleri iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

 

Konfederasyon ve sendika tarafından geçici veya daimi olarak istihdam edilen danışman sayısı kaç tanedir? Bu danışmanların içerisinde kamu görevlisi olanlar var mı? Danışmanlara ödenen; ücret, yolluk, yevmiye, tazminat ve diğer adlar altında yapılabilecek ödemelerden hangileri yapılıyor? Bir danışmana ne kadar maaş ödeniyor? Danışman sayısı ve ücretinde sınırlamaya gidecek misiniz?

 

Milyonlarca memurun başını sokacağı bir evi olmadığı için yüksek kira giderlerinden dolayı geçim sıkıntısı çektikleri bir ortamda sendika yöneticileri için TOKİ arazisine yapılmakta olan lüks deniz manzaralı Kuşadası Konakları inşaatını iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

 

Sendika yöneticilerine toplam bir ayda; temsil gideri, huzur hakkı, yolluk ve diğer aldığı ücretlerin toplamı ne kadardır? Dikkat ederseniz maaşlarınızı sormuyoruz. İki nedenden dolayı sormuyoruz. Birincisi sendikanın gücünü arkanıza alarak zenginleşmeniz karşısında maaşınız devede kulaktır. İkincisi ise bizler maaşınızı sormaktan dilimizde tüy bitti. Sizler de söylememekte ısrarınızdan vazgeçmediniz.

 

Artık bu saatten sonra maaşınızı açıklamanızın da bir kıymeti harbiyesi yoktur. Önemli olan Yasa gereği kendinizin ve birinci derece yakınlarınıza ait vermek zorunda olduğunuz mal bildiriminizi, sendikaya girmeden önce ve şimdiki mal varlığınızı birinci derece yakınlarınızın üzerindekilerle birlikte kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?

 

Tasarruf tedbirlerine sadece kamu kurum ve kuruluşların uyması yeterli değildir. Kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılabilmesi, bu tedbirlere; özel sektörün, sivil toplum örgütlerin ve bireylerin topyekûn uymalarıyla mümkün olacaktır.

 

Yıldırım DEMİRCİ