İBB’nin Kanal İstanbul aleyhindeki afişleriyle ilgili inceleme tamamlandı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

İBB’nin Kanal İstanbul aleyhindeki afişleriyle ilgili inceleme tamamlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesince, Kanal İstanbul Projesi aleyhinde ifadelerin yer aldığı afişlerin ilan panolarına asılması üzerine İçişleri Bakanlığınca başlatılan araştırma tamamlandı.


Mülkiye müfettişinin Bakanlığa sunmuş olduğu araştırma raporunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Ya Kanal Ya İstanbul, Kanal İstanbul’a kimin ihtiyacı var, İstanbul’un mu yoksa kurdukları israf düzeni bozulanların mı? Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” yazılı afişlerin, 15 Ağustos 2020’den itibaren 28 ilçede panolara astırıldığı tespitine yer verildi.

Rapordaki tespitlerin arasında % 98 hissesi İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait olan Kültür AŞ tarafından bu iş için KDV dahil 149 bin 845 lira 25 kuruş ödeme yapıldığı bilgisi de yer aldı.

“İDARENİN BÜTÜNLÜĞÜ” İLKESİNE VURGU

Kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilerini mevzuata uygun kullanmaları gerekli olduğu ve eylemin, Anayasa’nın 123’üncü maddesinde yer alan “idarenin bütünlüğü” ilkesine aykırı olduğu belirtilen raporda, “idari vesayet” yetkisi çerçevesinde, merkezi idarenin bu tür aykırılıkları giderme hak ve yetkisinin bulunduğu ve bu yetki kullanılarak İstanbul Valiliğince afişlerin toplatıldığı kaydedildi.

Raporda, “beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini koruma” görev ve yetkisinin Büyükşehir Belediye Başkanı’na siyasi alanı ilgilendiren ve devletin egemenlik yetkisiyle ilgili bir merkezi idare yatırımını belediyenin kurumsal kimliği ve kamu kaynağını kullanarak karalama hakkı vermediği ifade edildi.