HAKKA GİDEN NURLU YOLLAR -III- « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

HAKKA GİDEN NURLU YOLLAR -III-


Doğmadan doğumu müjdelenen, isminin anlamı “sevinçle güldüren”, salih, hidayete eren ve bereket verilenlerdendi Hz. İshak(as)… Anlayış ve kavrayışı güçlü, “Melekler, İbrahim’i çok bilgin bir oğul ile müjdelediler” ilahi muhatabının sahibiydi İshak (as). İbrahim’e (a.s) yaşlılık çağında bahşedilmiş evlat. İsmail’in (as) Hicaz’da peygamberlik yaptığı yıllarda Filistin topraklarında tevhit mücadelesi veriyor, o topraklarda medeniyetler inşa etmeye çalışıyordu.

“Kendisine vahiy indirilenlerdendiHz. Yakup(as)”… Bitmeyen güzel bir sabra, halis bir gönle, salih bir huya sahipti. Evlat acısı ve evlat ihanetiyle imtihan edilen Hz. Yakup (as), Allah’ın kuyudan kurtarıp zindanda eğittiği, sonra da Mısır’a sultan yaptığı Hz. Yusuf’un babasıydı. Yusuf’un hasretiyle yıllarca sessiz sessiz inleyip gözlerine ak indi. Bol servet ve evlâda malikti. Dinde kuvvetli, rüya tabir etmeyi bilen, seçkin ve hayırlı kişilerdendi. Sabrıyla ve ümidiyle örnek bir peygamberdi.

Hz. Yusuf(as), Kur`an’da “Ahsenü’l-Kasas” olarak geçen “kıssaların en güzeli”nin sahibiydi. Rüya tabirini Mevla’dan öğrenmiş, ihlâslı, ilim ve hikmet sahibi, güzel bir yaratılışa malik, mülk ve saltanata ermiş, zindandan saraya uzanan bir hayat…  Kardeş ihaneti, kuyuya atılış, satılma ve Mısır’da kölelik… Zindanda başlayan peygamberlik ve kendinden sonrakiler için nice ibretlerle dolu bir hayat yaşayan nebi…

Akabe körfezinden Humus vadisine kadar uzanan Medyen ve Kızıl Deniz sahilinden Medyen’e uzanan Eyke halkına peygamber olarak gönderilmişti Şuayb (as)… Putçuluk, soygunculuk ve vurgunculuğun cemiyeti sardığı bir dönemdi. İktisadi, siyasi, itikadî ve ahlakî bozgunluk halkı esir almıştı. İnananlar ölçüyü aşmazken imansızlar sınır tanımıyordu. İnananlara necat, inanmayanlara azap görünmüştü. Hileli ticareti, putlara ibadeti, peygamberi tekzip ve tehdidi, Medyen halkının Semud halkı gibi yok olmasına, Eyke halkının da zulle gününün azabı ile yok olmasına sebep oldu.

Kemale ermiş iki kadından biri olarak övülen Asiye’nin elinde büyüdü Hz. Musa (as)… Medyen şehrinde yetişen, asa sahibi, sihri mucizeyle yenen, sihirbazları secdeye kapayan, “Kelimullah[Allah ile konuşan]”, küfrü denizde boğan, zillet içinde yaşayan bir milletten hürriyetle yetişen ve izzetle yaşayan bir nesil meydana getiren ve onları Arz-ı Mukaddes’e sokan bir peygamber… Günahkâr, büyüklük taslayan, çocukları boğazlayıp kadınları sağ bırakarak toplumda bozgunculuk yapan, tanrılık iddia edecek kadar azgın ve zalim Firavun’un ve onun zulmüne destek veren veziri Hâmân’ın düzenini değiştirmek ve halkı Hakka yöneltmek göreviydi onun… Firavun’un sarayında, fakat ana kucağında büyüyen, ilim ve hikmet sahibi, huy güzelliği ve iyiliği ile bilinen bir peygamber… Medyen’e göç ettiğinde Hz. Şuayb’ın yanında kaldı, ona hizmet etti ve kızı ile evlendi.

Musa ve Harun: Peygamber iki kardeş… Harun’un (as) peygamberliği, Musa’nın (as)Rabbinden dileği üzerine gerçekleşmiş, Yüce Allah onu tevhid mücadelesinde Musa’ya(as) destekçi olarak tayin etmişti. Rableri tarafından “selam olsun” diye karşılanan iki peygamber… “Mısır’da milletinize evler hazırlayın!” ilahi emriüzerineher ikisi de İsrailoğulları’nın dini ve sosyal hayatlarını düzenlemeye çalışıyorlardı. Uzun bir davet sürecinin fayda vermemesi üzerine Musa(as)harekete geçti ve İsrailoğulları’nın önüne geçerek onları zalim Firavun’dan ve onun kanlı rejiminden kurtaracak hürriyet cihadına girişti. Müminlere eziyet eden Firavun ve adamlarının sonu denizde boğulmak oldu. Kâfirler suya gark oldu, müminler kurtuldu. İslam Medeniyetini yeniden kurma zamanı gelmişti. Ancak İsrailoğulları’nın haktan ayrılış serüvenleri devam etti.

Allah’a dönük, güç ve kuvvet sahibi, Allah katında yakınlık, makam ve ilim sahibi, dağlara ve kuşlara hükmeden, davudi sese sahip, zırh yapma ustası, demiri kumaş gibi dokuyan, ibadete düşkün, namazı övülmüş, orucu sevimli kılınmış, Zebûr’un peygamberiHz. Davud (as)… Hem peygamber hem hükümdar olan Hz. Davud’un (as) şiarı nimete şükür, kâfire lanet idi. Yakup (as) soyundandı ve İsrailoğulları’na peygamber olarak gönderilmişti. Bölgesi Filistin topraklarıydı. Elindeki nimetlere karşı şükrü eksik etmedi.

 

(Medeniyetimizin Mimarları)

Kâmil ÇAKIRkamilcakir61@gmail.com