EYT Meclis’e sunuldu! İşte 4 maddelik EYT teklifi « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

EYT Meclis’e sunuldu! İşte 4 maddelik EYT teklifi


Web Banner

AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Özellikle EYT’li kardeşlerimizi hürmetle selamlıyorum. Bugün hakikaten tarihi bir gün. Zira bir sözümüzü daha yerine getirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz.

class=”medyanet-inline-adv”>

5 adım atacağız demiştik. Asgari ücretle ilgili düzenlemeyi yapacağız, Memur ve emeklilerle ilgili SSK, Bağ- Kur, Emekli Sandığı, bütün emeklilerimizi maaşlarının düzenlenmesiyle ilgili adımları atacağız. 3600’ü hayata geçireceğiz. 500 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini temin edeceğiz. EYT ile ilgili yasal düzenlemeyi yapacağız dedik.

EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur ittifakı olarak arkadaşlarımız TBMM Başkanlığı’na sunuyorlar. Hayırlı olsun, bu kanunla ilgili detaylı açıklamalarda bulunacağım.

EYT TBMM’YE SUNULDU

Bütün sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranır. Bir tanesi sigortalılık süresi, ikincisi prim günü ödeme sayısı, üçüncüsü yaş şartı. Kamuoyunda EYT adı altında oluşan platformlar, dernekler, çeşitli yapıların bu konudaki talepleri söz konusu oldu. Ve özellikle bizim bu açıklamalarımızı ortaya koymakla beraber EYT platformları, çeşitli dernekler 2022 yılı içerisinde farklı zaman süreçlerinde AK Parti, MHP’yi ziyaret etmek suretiyle bu konuda taleplerini dile getirdiler ve prim süresini doldurmak ve sigortalılık süresini doldurmakla beraber yaşa takılan birçok insanın taleplerini bizlere ilettiler.

class=”medyanet-inline-adv”>

Yaş şartının ortadan kaldırılması talebi söz konusu oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın, AK Parti Grup Başkanvekillerimize, Çalışma Bakanı ve Maliye Bakanımıza bu konuyla ilgili çalışmaları ortaya koyduk. Bu teklifimizi en son cuma günü yapılan müzakereler sonucunda milletvekili arkadaşlarımız, Çalışma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı çerçevesinde bürokrat arkadaşlarımızın son değerlendirme neticesinde en son şekli milletvekili arkadaşlarımız tarafından imzalanmak suretiyle bu teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduk.

“EYT DÜZENLEMESİ YAKLAŞIK 5 MİLYON ÇALIŞANA DOKUNUYOR”

2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023 yılı içerisinde doğrudan etkileyen yaklaşık 5 milyon çalışanımıza bu konuda dokunan onların durumlarına dönük bir düzenlemeyi ithiva eden bu önemli, tarihi reforma sağlam bir irade ile bütün milletimizin derdi ile dertlenen bütün toplum kesimlerine olumlu dokunuşlarla refah seviyesini yükseltmeye, işçimizden çiftçimize, memurumuzdan emeklimize, esnafımızdan sanayicimize bütün toplum kesimlerine desteklerle büyük bir ekonomik sıçrayışa başarılı bir bütçe yönetimi ve ekonomi yönetimine imza atan milli ekonomi modeli ile yatırım, üretim, istihdam ve cari fazlaya dayalı milli ekonomi modelini hayata geçiren sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a teşekkürlerimi arz ediyorum.

class=”medyanet-inline-adv”>

“TARİHİ BİR GÜNÜ YAŞIYORUZ.”

Bu teklife katkı veren, imza atan ve başından itibaren bu konuda iradesini ortaya koyan Mustafa Destici Beye, Maliye Bakanımız Nureddin Nebati Bey’e, Çalışma Bakanımız Vedat Bey’e, teknik çalışmayı yapan bütün arkadaşlarımıza, milletvekillerimize, komisyonda destek verecek milletvekillerine ve genel kurulda destek verecek tüm milletvekillerine huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum. Tarihi bir günü yaşıyoruz. Bir hayali gerçekleştiriyoruz. Yapılamaz denilen şeyleri bir bir hayata geçiriyoruz.

Bir teşekkürümüz de EYT platformlarına, gerek MHP’den Erkan Akçay Bey, gerek bizler, bütün bizim grup başkanvekili arkadaşlarımıza, grup başkanımıza, bakanlarımıza bu meseleyi takip ederek bunları anlatan ve EYT’lilerin yaşa takılmasının son bulması noktasında iradelerini ortaya koyan, bunları bizlere ifade eden EYT platformlarına, derneklerine de buradan gönülden teşekkür ediyorum.

class=”medyanet-inline-adv”>

Bu irade önemli bir siyasi iradedir. Ete kemiğe bürünmüş, yapılamaz, edilemez kimi yaklaşımların, oyalanıyor, yapılmayacak gibi yaklaşımların hiçbirinin geçerli ve doğru olmadığı bir sıralama ve süreç içerisinde vaktinde bu konunu teklife dönüştürülerek TBMM Başkanlığı’na sunulduğuna şahit olmanın heyecanı ve mutluluğu içerisindeyiz.

AYRINTILAR BELLİ OLDU

3 şeyi düzenliyoruz. 4 maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe biri yürütmeye ilişkin 4 maddeden müteşekkil EYT’ye has, yalın, sadece, uygulanabilirliği basit ve en genel, en kapsamlı şekilde hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor.

class=”medyanet-inline-adv”>

EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdir. Birinci düzenlememiz aynen EYT platformlarının ortaya koyduğu yaşa takılma engelinin kaldırılması, mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme haklarına sahip.

“YAŞ ŞARTINA BAĞLI OLMAKSIZIN EMEKLİ OLABİLECEK”

8 Eylül 1999, bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999’dan önceye sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilen her bir çalışanımız yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek.

İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz. Bu konuda çalışma hayatımızın desteklenmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işverenimizin de iş yerinin de lehine sonuçlanması amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle 5 puan iş yerlerine bu konuda her bir çalışan emekliliği hak edip emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor.

İŞVERENLERE EYT’Lİ ÇALIŞANLARLA İLGİLİ 500 TL DESTEK

Buna göre her çalışan için iş yerlerine 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda, işverenlere tüm çalışanlarla ilgili yaklaşık 500 TL destekleme yapılacak.

3. düzenlememiz taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenleme ile daimi işçi statüsüne geçen bütün yüzbinlerce çalışanımızla ilgili dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 maddesinde düzenlenen emekliliğe hak kazanıldığı taktirde iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden bu taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız için ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz.

Zorunlu emekliliğini bu kanun teklifi kapsamında kaldırıyoruz. Değerli arkadaşlar çok değerli basın mensupları, aziz milletim bu konuda yaptığımız düzenleme sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın 2022 yılının son Kabine toplantısı sonrasında bütün kamuoyuna deklare ettiği çerçevenin kanun teklifine dönüştürülmesidir. Bu irade sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu sağlam bir iradedir. EYTli kardeşlerimizin taleplerinin yerine getirilmesi iradesidir.”

Web Banner
Web Banner