Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref hayatını kaybetti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Eski Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref hayatını kaybetti


Pakistan medyası 79 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref’in bir süredir hastalıklarla mücadele ettiği ve tedavi gördüğü Dubai’de hayatını kaybettiğini duyurdu.

class=”medyanet-inline-adv”>

Göreve geldikten sonra aldığı reformcu kararlarla uluslararası kamuoyunun desteğini toplayan Müşerref, ABD’nin en önemli müttefiklerinden biriydi. Hakkında açılan davalar nedeniyle Pakistan’ı terk eden Müşerref, 2016 yılından beri Dubai’de yaşamaya başladı. Müşerref, birkaç hafta önce sağlık sorunları nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

PERVEZ MÜŞERREF KİMDİR?

Pervez Müşerref, 11 Ağustos 1943 yılında anadili Urdu olan bir anne ve babanın çocuğu olarak Delhi’de dünyaya geldi.

Müşerref’in ailesi, 1947’de Hindistan’ın bölünmesinin ardından Pakistan’a göç etti. Subay olarak girdiği orduda, 1998 yılında başbakan Navaz Şerif tarafından genelkurmay başkanlığına getirildi ve bir yıl sonra da Şerif’e karşı darbe düzenledi.

ORDU YÖNETİME EL KOYDU

Ekonomik yavaşlama ve tartışmalı yasal düzenlemeler nedeniyle halk desteğinin giderek azaldığı bir dönemde Şerif, 1999 yılında Keşmir’e yönelik askeri operasyonun başarısız olmasının ardından orduyu suçlamak istedi. Ancak başarısızlığın faturasını üstlenmek istemeyen ordu darbe yaptı.

class=”medyanet-inline-adv”>

İKTİDARDAN NASIL DÜŞTÜ?

Müşerrefi iktidarı boyunca yargı onlarıyla da çatışmalar yaşadı. 2007 yılında Anayasa Mahkemesi Başkanı İftihar Muhammed Çaudri’yi görevden aldı ve bu, ülke çapında protestoların düzenlenmesine yol açtı.

Daha sonra başkent İslamabad’da şeriat kurallarının uygulanması için yoğun bir kampanya yapan Kırmızı Cami ile yanındaki İslami okula yönelik bir operasyon düzenlenmesine karar vermiş ve bu operasyonda 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Bu operasyonun doğurduğu tepkiler Pakistan Talibanı’nın kurulmasında rol oynamış ve bu örgüt bir dizi saldırı düzenlemişti.

Müşerref, görev süresini uzatmak için olağanüstü hal ilan etti ancak Şubat 2008’de düzenlenen seçimlerde parlamentodaki çoğunluğu kaybetti. Altı ay sonra da görevden azil süreci başlatılınca istifa ederek, ülkeden ayrıldı.