Emeklileri bir çatı altında örgütleyerek birleştirmek, hak ve menfaatlerini iyileştirmek, birlikte mücadele etmek için 1990’lı yıllardan beri mücadele eden STK’lar var. Bunlardan sendika olarak emeklileri tek çatı altında örgütleme mücadelesi veren, mahkeme kararı ile yasallığını tescilletmiş olan MESK-Memur ve Emekli Sendikaları Konfederasyonu ve üyesi Yeni Emekli Bir Sen, emeklilerin maaşlarını ödeyen bankalara maaşlarından kesilerek ödenen binde beş komisyon parasının ödemesinin durdurulmasını sağlamıştır, emeklilere komisyon ödenmesi kazanımını sağlamıştır, evli emeklilerin eşlerine eş yardımı ödenmesinin mücadelesini vermektedir.
2023-2024 yıllarında emeklilerin ekonomik durumu kötüleşti, hem de çok kötüleşti. Bunu fırsat bilen ,toplum nazarında sözünün itibarı olmayacağını anlayan kötü niyetli kişiler (iyi niyetle emeklinin feryadını duyurmaya çalışanlara sözüm yok, onlara başarı diliyorum)
Sosyal medyada yasallığı ve tüzel kişiliği olmayan sendika, meclis, dernek, platform, v.s.adlar altında sayfalar,hesaplar açarak biraz üye topluyorlar sonra başlıyorlar kafalarının arka tarafındaki düşünceleri paylaşmaya. Bu paylaşımlar,yorumlar etki tepki meseleine dönüşüyor.
-Türkü övmek için Kürdü kötülüyor, Kürdü övmek için Türkü kötülüyor.,
– Alevi övmek için Sünniyi, Sünniyi övmek için Aleviyi kötülüyor.
-Atatürk’ü övmek isteyen Osmanlı’yı kötlüyor, Osmanlı ‘yı övmek isteyen de Atatürk’ü eleştiriyor.
-Laikliği savunmak için Şeriat adı altında İslam’a saldırıyor. İslamı savunan da laiklik dinsizlik diyor,
-Eğitimi savunuyormuş maskesi ile din eğitimine karşı çıkıyor, Diyanet kaldırılsın, Tarikat ve Cemaatler yasaklansın diyor. Tüm kötülüklerin anasıymış gibi dini kurumlara saldırıyor
-Dinin savunan da tüm kötülüklerin sebebi dinsiz eğitim diyor.Bu ülkeye iyilik söylemi,yardım söylemi adı altında ard niyetleri olan kuruluşlara tek laf etmiyorsun,devletin okullarında din dersine karşı çıkarken ülkemizde ki papaz yetiştiren okullara hiç sesin çıkmıyor, Tarikat ve cemaatlerin kapatılmasını her fırsatta dile getirenler bu ülkede kökü dışarda en büyük ve en derin tarikat ,cemaat olan Mason localarını ve bağlı kuruluşlardan hiç bahsetmiyorsun diyor.
Bu Emekli adını kullanan,tüzel kişiliği olmadığı halde yasalmış ve tüzel kişiliği varmış gibi emekli STK sayfası veya hesabı gibi kendini tanıtan sahte hesaplarda;
Mustafa Kemal’e Rejimin kuruculuğundan bahisle kimse minnet duymadığını, bu minnet duygusu taşımayanların hain olduğu vurgulanıyor. Bu paylaşım ile emeklinin hakkını savunmuş,emekliye iyilik mi etmiş olunuyor? Hayır. Bu konu tarihçilerin alanı. Emeklilerin Atatürk’e hainlik gibi bir düşüncesi yoktur.
Başka bir vatandaş da, Allah seni yaratmış,göz,kulak, burun,dil, ağız, dişler, el,ayak,akıl,irade, sağlık,yaşanan için binlerce nimet vermiş, niye Allah’ın istediği şekilde yaşamıyorsun, sen kafirsin diyerek cevap vermeye çalışırsa emeklinin haklarını savunmuş mu oluyor?!..Hayır, emekliler kimsenin gavurluğunun peşinde değil, halk deyimi ile ekmeğinin peşindedir.
Sosyal medyadaki bu tür paylaşımlar tarafların ayrışmasını derinleştiriyor. Toplumu ve tüm tarafalarını oluşturan fertler olarak yakınlaşmaya ihtiyacımız var, kucaklaşmaya ihtiyacımız var.
Buradan çağrı yapıyorum, lütfen,
1- Emekli değilsen, emeklinin hakkını savunacağım diye gereksiz paylaşımlar yapma mecbur değilsin?
2-Emekli arkadaşım kendi kişisel sorunlarını dillendirir ama bunu başkalarını kötüleyerek yapmaz.
3- Konuyla ilgili söyleyeceği olmadığı halde bir şeyler yazmak mecburiyetinde hissedenler tedavi yeri bura değildir, doktor yazıhanesidir!
4- Emeklileri ve emekli sıfatını menfaat temini ve güç devşirme alanı görenler, bu sevdadan vaz geçin, emeklilerin hak arayışı mücadelesine engel olmayın.
Dr. Muzaffer KALA
MESK Genel Başkanı