Dünya yeşil treni izliyor! Kim yola çıktı « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Dünya yeşil treni izliyor! Kim yola çıktı


Dünyanın en yalnız ülkesi Kuzey Kore’yi eşi benzeri görülmemiş kurallarla yöneten Kim Jong-un, düğmesine bastığı füzeler, nükleer silahları, kot pantolon ve saç traşı yasaklarının yanı sıra kameralar önüne çıkardığı kızıyla gündemden düşmüyor.

Her şeyi denetlemesiyle ünlü 39 yaşındaki Kuzey Kore liderinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgale girişmesinden bu yana takınacağı tutum, merakla bekleniyordu. Amerikan istihbaratı işgalin ilk aylarında Pyongyang yönetiminin Moskova’ya silah sattığını bildirdi, Kim Jong-un ise Vladimir Putin’in ilhak ettiği Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdı.

2023 yılına gelindiğinde ise bir yandan füze testlerine devam eden Kim’in Rusya ile yakınlaşması artık gizlenemez hale geldi. Nitekim, Kuzey Kore lideri ünlü zırhlı treniyle bugün Rusya’ya doğru yola çıktı.

PEŞ PEŞE DOĞRULANDI

Trenin hareket ettiği haberlerini Kremlin’in resmi ziyareti doğrulayan açıklaması izledi. Kremlin, Kuzey Kore liderinin Vladimir Putin’in daveti üzerine önümüzdeki günlerde Rusya’da olacağını duyurdu. Kim’in başkent Moskova’ya mı yoksa doğudaki Vladivostok kentine mi ineceği gizemini korurken, BBC son durağın Vladivostok olacağını bildirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA ise, dakikalar sonra Kim’in yola çıktığını doğrulayıp ziyaretin özellikle Putin’in davetiyle gerçekleştiğini öne çıkardı.

SALGINDAN BU YANA NEREDEYSE HİÇ DIŞARI ÇIKMADI

Koronavirüs salgınının dünyayı sardığı 2020 kış mevsiminden bu yana Kuzey Kore’yi nadiren terk eden Kim Jong-un’un Rusya’ya hem de birkaç günlük bir tren seyahatiyle gitmesi, beklendiği gibi dünyadaki manşetlerden biri.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR Paçalarını bile sıvamadan suya girdiHaberi Görüntüle

Aslında Pyongyang-Moskova hattındaki ziyaret dünya için sürpriz değil. ABD, geçen hafta Kim’in Rusya’ya giderek Putin’le silah ticaretini görüşmeyi planladığını ilan etti. Ziyaretin Eylül ayında gerçekleşeceği bilgisini veren Washington, buluşmanın ana gündeminin Kuzey Kore’nin Ukrayna’daki savaşta kullanılmak üzere Rusya’ya silah sağlaması olacağının altını çizdi.

KREMLİN’DEN MEKTUP VAR

Geçtiğimiz ay Kim’e mektup gönderen Rusya lideri Putin, Kuzey Koreli mevkidaşına Pyongyang ve Moskova arasında daha güçlü ilişki kurulması çağrısında bulundu.

Vladimir Putin’in en yakınındaki isim olan Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, Temmuz ayında Kuzey Kore’deydi. Kim Jong-un, ‘Zafer Günü’ kutlamaları için Pyongyang’a gelen konuğuna yeni silahlarını büyük bir gururla gösterdi.

DÖRT YIL ÖNCE

2011 yılından bu yana Kuzey Kore’yi yöneten Kim Jong-un, Nisan 2019’da yine meşhur yeşil treniyle Rusya’nın en doğusunda yer alan Vladivostok kentinde mevkidaşı Putin’le bir araya gelmişti. Dünyanın adım adım izlediği ziyaretin elbette gündemi farklıydı, liderler Kore Yarımadası’ndaki nükleer silahsızlanmayı masaya yatırmıştı.

2016-2020 arasında ABD Başkanı Donald Trump’la da iki kez tarihi buluşmalara imza atan Kim, birkaç gün önce ülkesinin ilk nükleer denizaltısını tanıttı.

İKİ MOTOR ANCAK ÇEKİYOR

İlk olarak 2019’daki Çin ziyaretinde günlerce konuşulan zırhlı yeşil tren, Kim’in babası Kim Jong-il’in resmi ulaşım aracıydı. Kuzey Kore’nin bir önceki liderinin uçak korkusu vardı ve yurt dışı ziyaretlerini trenle gerçekleştiriyordu.

Kim’in treni o kadar ağır zırhlı ki, vagonları çekmek için iki motora ihtiyacı var.

20’den fazla vagonu ile tren, mercan pembesi deri kanepelerle kaplı bir salona, modern ve tamamen beyaz bir konferans salonuna, uydu televizyonu ile donatılmış bir ofis ve en iyi lezzetleri barındıran bir mutfağa sahip.

Taze ıstakozlar, yıllanmış şaraplar ve kadın görevli ve garsonlarla dolu olan tren, Kim’in her yolculuğunu kusursuz hale getirmek için bir araya geliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRHalkına yasakladı ama kendisi giydiHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRMatematikçilerden korkutan savaş tarihi! Tek tek hesaplandı, sonuç 205 çıktıHaberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRSınırı geçen ABD askerini içeri götürdüler! Beyaz Saray dahil ne olduğunu bilen yokHaberi Görüntüle