Bakan Selçuk Raporu Paylaştı: Türkiye’den Büyük Sıçrama « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Selçuk Raporu Paylaştı: Türkiye’den Büyük Sıçrama

Türkiye, TIMSS uygulamalarında sabit başarı ölçüsü kabul edilen ölçek orta noktası 500 puanın, her iki yerin üzerine çıkmış oldu. Üst ve ileri yeterlilik düzeyindeki öğrenci oranları arttı. Performans iyileşmesi Türkiye’nin tüm bölgelerine yayıldı.


Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Türkiye’nin de üyesi olduğu Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından dört yıllık döngülerle yapılan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) 2019’ yılın sonuçlarını açıkladı.

TIMSS tarafından 4 yılda bir döngüsel olarak gerçekleştirilen taramalar fen ve matematik alanını kapsamakta. 4. ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen alanlarında kazandıkları bilgi ve becerilerin değerlendirildiği bir önceki tarama, 2015’ yılında gerçekleştirilmişti.

Bakan Selçuk’un açıkladığı neticelere göre; öğrenci başarılarındaki eğilimleri izleyen ve ulusal eğitim sistemleri arasındaki farklılıkları belirleyen araştırmanın 2015 yılı neticeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye, 2019’ yılından hem matematik hem de fen alanında puan ve sıralamasını daha çok artırdı.

Türkiye, ilk defa sabit başarı ölçüsü kabul edilen 500 puan üzerine çıkarak başarılı ülkeler arasında yer aldı. Türkiye’nin performansındaki iyileşme, tüm bölgelere yayıldı.

TIMSS 2019 yılı neticelerine göre Türkiye, 500 puanın, her iki alanda ilk defa üzerine çıkmış oldu

Her 4 yılda bir gerçekleşen tarama testlerini önemsediklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “TIMSS 2019 yılı neticelerine göre Türkiye, TIMSS uygulamalarında sabit başarı ölçüsü olarak kabul edilen ölçek orta noktası yani 500 puanın, her iki alanda ilk defa üzerine çıkmış oldu.

Üst ve ileri yeterlilik düzeyinde öğrenci oranları daha çok artmış oldu. Performans iyileşmesi Türkiye’nin tüm bölgelerine yayıldı. Giderek artan iyileşme hepimizi elbette çok memnun ediyor.

Olmak istediğimiz yerde değiliz ama yoluculuğumuzda kat ettiğimiz yol çok sevindirici.

Türkiye yükseliş yakaladı diye baktığımızda birkaç ana başlıktan söz edilebilir. Ölçme değerlendirme merkezleri, uluslararası standartlarda yeni nesil sorular, hızlı yükselişe geçen öğretmen eğitimleri, EBA’nın çocukları dijital içeriklerle birlikte çok yönlü geliştirerek öğrenme disiplini içerisinde tutması, fiziki iyileştirmeler, TIMSS konusunda farkındalık oluşturma çalışmaları bu başlıkların arasında yer alıyor.

Her geçen yıl daha iyi neticelere ulaşacağımıza eminiz

2019 yılında açıklanan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sınavında Türkiye’nin önemli ilerleme yaşadığını söyleyen Bakan Selçuk, “Hatırlarsanız, Aralık 2019’ yılında açıklanan PISA sınav neticelerinde Türkiye’nin kaydettiği büyük ilerleme yaşamıştık.

Her geçen yıl daha iyi neticelere ulaşacağımıza eminiz. Bu tür araştırmalar da, tabiri caizse eğitim sistemlerin röntgenlerini çeker. Buradan elde edilen veriler ile eğitim politikalar gözden yeniden geçirilir ve bu politikalarda daha çok güncelleme yoluna gidilir.

Yakaladığımız bu ivmeyi koruma gayretinde olmalıyız. Hepimize vazife düşüyor. Her gün daha çok iyiye doğru taşıdığımız EBA platformunu, öğrencilerimiz için yaptığımız kaynak kitap destekleriyle, soru paketleri, LGS için sağlamış olduğumuz soru destek paketleri, çalışma fasikülleri ve, müfredatta yaptığımız iyileştirmeler bu sürecin destekçisi olmakta.

Ulaşmak istediğimiz yer ise, dünya sıralamasında ilk 10 içerisinde olmak

TIMSS neticelerin geliştiğini gelinmek istenen noktanın gerisinde olunduğunu belirten Bakan Selçuk, “Varmak istediğimiz yer, dünya sıralamasında ilk 10 içerisinde yer almak.

Türkiye bu sıçramayı yapacak güce ve, kabiliyete yeterliliğe sahip. Zamana dahil olan tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize ilgilerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Biz bu sınavları son derece dikkate alıyoruz. Türk eğitim sistemi kendi bireyselliği ve kendi değerleri doğrultusunda ilerleyeceğini asla hiç bir zaman unutmuyoruz. Eğitimde başarı hikayesi oluşacaksa hepimiz birlikte toplum olarak gerçekleştireceğiz.

TIMSS 2019 yılı verilerine göre Türkiye’nin durumu ise şöyle:

4. sınıf matematik alanında ve 2015 yılında ise 483 ortalama puan, 2019 yılında 40 puan artarak 523’e yükseldi. 4. sınıf düzeyinde matematik uygulamasında 2015 yılında 49 ülke arasında 36. sırada, 2019 yılında 58 ülke arasında 23. sıraya yükseldi.

4. sınıf fen alanında 2015 yılında 483 ortalama puan 2019 yılında 43 puan daha artarak 526’ya yükseldi. 4. sınıf düzeyinde ve fen uygulamasında 2015 yılında 47 ülke arasında 35. sırada 2019 yılında 58 ülke arasında 19. sırada.

8. sınıf matematik alanında 2015 yılında 458 olan ortalama puan 2019 yılında 38 puan artarak 496’ya yükseldi. 8. Sınıf düzeyinde matematik uygulamasında 2015 yılında 24. sırada yer alırken 2019 yılında 20. sıraya yükseldi.

8.sınıf fen alanında 2015 yılında 493 olan ortalama puan 2019 yılında 22 puan artarak 515’e yükseldi. 8. sınıf düzeyinde fen uygulamasında 2015 yılında 21. sırada iken 2019 yılında 15. sıraya yükseldi.