Bakan Nebati’den emekli zammıyla ilgili açıklama! « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Bakan Nebati’den emekli zammıyla ilgili açıklama!


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl enflasyonla ilgili sohbetlerimizde Aralık ayında baz etkisiyle düşmenin başlayacağı, düşmenin sürekli hale geleceğini ifade etmiştik. Öngörülerimiz bir bir gerçekleşiyor. Salgın, savaş dünyada Emtia fiyatlarının katlamalı şekilde artmasına ve dünyanın tamamında enflasyonist baskı oluşturmaya sebep oldu. Bütün bunlar özellikle salgın döneminde vatandaşlarımıza biz salgının etkilerini hissettirmemek için ciddi sübvansiyonlarda bulunmuştuk. Enflasyonu vatandaşımız çok ağır bir şekilde hissetmişti. Dünya fiyatları özellikle enerji fiyatlarının düşmeye başlaması, sakinleşmesi, Döviz kurlarındaki oynaklığın kabul edilebilir sınırlar içinde olması ve öngörülebilirliğin sağlanmasıyla bütüncül politikayla Aralık ayından itibaren enflasyonun düşmesi başladı.

“MOTORİN, GÜBRE, LOJİSTİK MALİYETLERİ GEÇEN SENEYE GÖRE OLDUKÇA DÜŞTÜ”

Fiyat artışlarını yakından takip ediyoruz. Bizde kendi içerimizde bir ekip kurduk. Bu veriler bize ışık tutuyor. Merkez Bankası ve TÜİK’den gelen rakamlarla bir yol çiziyoruz. Artık Türkiye’de enflasyon baz etkisinden dolayı düşüyor kısmını geçti.

Enerji fiyatlarının sakinleşmesi, döviz kurlarındaki oynaklığın kabul edilebilir seviyede olmasıyla birlikte bizim politikamızın da katkısıyla enflasyon gerilemeye başladı.

Ne demek istiyorum. Geçen yıl 30 liraya çıkan akaryakıt 20 liraya düştü. Bu gece bir indirim daha var. Geçen yılla bu yıl arasında 10 lira fiyatlar indi. Motorin, gübre, lojistik maliyetleri geçen seneye göre oldukça düştü. Yazın gıdada yaşanacak bolluk enflasyonu düşürecek.

OVP’deki hedeflerimize sıkı sıkıya bağlıyız. Depremle ilgili enflasyonun etkisinin sınırlı kalacağını gördük. Büyüme hedefini 5’ten 5,5’e çektik. Güncellemeler etkinin ilk çeyrekte olduğunu ondan sonra toparlandığını görebiliyoruz. TOKİ’nin hızlı şekilde piyasaya girmiş olması yılın ikinci yarısında büyümeye olumlu katkı sağlayacaktır.

ASGARİ ÜCRET HAKKINDA

Cumhurbaşkanımız çalışan ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmemesi için tüm tedbirleri alıyor. Geçen yıl sadece asgari ücrete yüzde 100 artış, memur ve emeklilere de yüzde 85 artışla geçtik. Asgari ücretle ilgili artışı 8500 liranın üstüne getirmemiz, emekli maaşını artırmamız ve memur maaşını artırmamız rahatlattı. Kira artışı, deprem gibi konular artışa sebep oldu. En düşük emekli maaşı alanların maaşı 5500 liradan 7500 liraya çıkardık. Haklı tepki geldi, prim ödeyerek 7500 lira ve üzerinde alanların bu imkandan yararlanması lazım denildi.

EMEKLİ ZAMMI HAKKINDA

7500 liranın üzerinde maaş alan emekliler için bir çalışma yapıyoruz. Toplu sözleşme gereği 6 puan gelecek. Onun üzerine enflasyon farkı ve refah payı gelecek. Şartlar gereği yeni bir düzenleme yapmak gerekirse gereken çalışmayı yaparız. Maaş artışıyla ilgili iki bakanlık çalışma yapıyor.

TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ!

Türkiye Ekonomi Modeli özgün bir modeldir. Türkiye’nin şartları ve vizyonuyla ilintili bir model olarak tasarlandı. Çok da tartışıldı. Türkiye Ekonomi Modeli oluşturulurken bazı handikapların olabileceği çok açıktı. Enerji fiyatlarındaki sıçrayış, gaz fiyatları şu anda salgın öncesindeki fiyatların 3 kat üstünde. Türkiye savaşa rağmen turizmde patlama yaptı. Salgın öncesindeki rakamlara ulaşarak bu konuda başarı elde etmiş oldu. Cari açığı geçen yıl turizm finanse etti. KKM geçici olarak oluşturulmuştu. 2,2 trilyonu geçen 100 milyar doları aşan tutarda, dövize olan gidişi kesin şekilde durduran başarı olarak ortaya çıkabilir. Herkes dövize bakıyor. En başarılı olduğumuz nokta. Öngörülebilirliğin arttığı nokta. Serbest piyasayla TCMB arasında makas olsa da, seçim sonrasında bunu da toparlayacağız.

DÖVİZ KURU HAKKINDA

KKM, dövize gidişi keskin bir şekilde durdurdu, bu dövizle ilgili en başarılı olduğumuz nokta. Serbest piyasayla TCMB arasında makas olsa da, seçim sonrasında bunu da toparlayacağız. Türkiye serbest piyasa düzeninden taviz vermeyen bir ülke. Döviz kurlarındaki rallinin tekrar olacağı fısıltıları spekülatif bir yaklaşım. Seçim sonrasında kurların dengeye geleceğini söylüyorum, bir ralli olması söz konusu değil.

KKM UZATILACAK MI?

(Döviz kuru) Piyasanın kendi gerçeklikleri doğrultusunda işlem yapılmasını sağladık. Birileri yüksek faiz bekliyor olabilir, gerçekleşmeyecek. KKM geçici olarak getirildi, ancak bu yıl sonlandırılamaz.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin uygulayıcısı Nureddin Nebati. Bu modelin sahibi biz olsak da bunun gerçek sahibi Cumhurbaşkanımız olduğunu tüm piyasanın bilmesi lazım. Biz inanarak yapıyoruz, sahiplenen Cumhurbaşkanımız. Cumhurbaşkanımızın seçimden sonra kalacağı netleşti benim açımdan. Cumhurbaşkanımızın seçimden sonra yeni politikalara gideceğine ilişkin beklenti yok. Birilerinin bize dayatıp faiz oranı görmeyi hayal ediyorsa bunun gerçekleşmeyeceğini açıkça ifade edeyim.

Başka hükümet gelirse, bu politikalardan geri dönüş anlamına gelmez. Yılbaşından itibaren diyorum ki, faizleri artıracak mısınız? Bu politikalardan vazgeçecek misiniz? Muhalif tarafta parlatmaya çalıştıkları her kim varsa çıkıp da faizi artıracağım diyemez. Bu hayallerinin gerçekleşme ihtimali negatife düşer. Ortodoks politikalara dönüşün Türkçesi faiz artışı yapmaksa 165 ülkenin büyük kısmının manşet faizin altında faiz uyguladığını biliyoruz. ABD’de bankaların battığını biliyoruz.”