Avrupa devi gözünü Türk SİHA’larına dikti « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Avrupa devi gözünü Türk SİHA’larına dikti


Sınırlarımızdan yalnızca birkaç yüz kilometre ötede konvansiyonel bir savaşın patlak vermesi, savunmaya güvenilir, etkili, çatışmaya hazır ve gerekirse sürekli değişen ortamlarda savaşabilecek bir güç sağlama ihtiyacını kamuoyunun dikkatine sundu.

Genelkurmay Başkanı Korgeneral Pietro Serino, İtalyan Silahlı Kuvvetleri tarafından düzenlenen konferansı, işte bu cümleyle açtı. İtalya Ordusu, 15 Eylül’de gerçekleşen toplantıda, gelecek için vizyonunu açıkları. İtalya Silahlı Kuvvetleri’nin geleceğini masaya yatıran toplantıda, ordunun gelecekte sahip olması gereken silahlara yer verildi.

Ordu 4.0 adındaki simülasyonda, İtalya’nın geleceğin zorluklarına karşı nasıl hazır hale gelebileceği gösterildi. Simülasyon aslında orta vadede kaynakların ve taahhüdün odaklanması gereken 5 makro alanı tanımlıyordu. Ordunun yeni senaryolara uyum sağlamak için, her zamankinden daha hızlı, daha güçlü ve birbirine bağlı zırhlı platformlarla donatılması gerektiği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanı Pietro Serino’nun analizi, İtalyan Ordusunun gelecekte nasıl değişeceğini açıkladı:

Savaşlar, eski ilkeler uygulanarak, ancak yenilikçi yöntemler, prosedürler ve araçlar kullanılarak yapılır ve kazanılır.

2021’den beri Ordu’ya liderlik eden Serino, “Ordu 4.0” başlıklı belgede beş gelişme eksenini özetledi. Serino’nun analizi, İtalyan medyasında manşetlerde yer aldı.

“ERMENİ ORDUSUNU PERİŞAN ETTİ”

Geçmişte İtalyan ordusunda görev yapmış olan Thomas C. Theiner, İtalyan Silahlı Kuvvetleri tarafından paylaşılan savaş simülasyonu görselini inceledi. Görselde, İtalyan Ordusunun gelecekte sahip olması gereken silahlar yer alıyordu. Theiner, bunlardan birinin Bayraktar TB2 olduğuna dikkat çekti.

Dört tweet’ten oluşan bir flood hazırlayan Theiner, şu ifadeleri kullandı:

İtalyan Ordusu bugün, geleceği için vizyonunu açıklıyor. İçinde “geleceğin savaş alanı” görselini buldum. Ordunun gelecekte ihtiyaç duyacağını söylediği sistemlerin bazılarının adlarını ekledim, bunlardan sadece ikisi orduda yok: Bayraktar TB2 ve IAI Harop. Bu iki sistem 2020 yılında Ermeni Ordusunu perişan etti.

Bu paylaşımın ardından, İtalya’nın gelecekte Baykar’ın ürettiği SİHA’lara talip olabileceği yorumları yapıldı. Bayraktar TB-2 satın alması halinde İtalya, Türkiye’den SİHA alan üçüncü ve en büyük NATO ülkesi olacak. İtalya, dünyanın da en büyük 10 ordusu arasında bulunuyor.

24 ÜLKE BAYRAKTAR TB-2 İSTİYOR

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Samsun’da düzenlenen “TEKNOFEST Karadeniz”de konuşmuş ve Bayraktar TB-2’ye 24 ülkeden talep geldiğini açıklamıştı. Bayraktar, bu sayının her geçen gün artış gösrerdiğini de sözlerine eklemişti.

 

ABD dış politikası ve uluslararası ilişkiler konusunda uzmanlaşmış, kar amacı gütmeyen, tarafsız düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi tarafından yayınlanan Foreign Affairs, Rus işgali altındaki Ukrayna’nın savaştaki başarısınu merkeze alan haberinde, “savaşın sürpriz kahramanı” olarak TB-2’yi göstermişti. Foreign Affairs’in makalesinde, Ukrayna’nın Türk yapımı Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını konuşlandırması örnek verildi ve TB2’den “beklenmedik bir kahraman” olarak bahsedildi. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“EKSİLERİNİ ARTIYA ÇEVİRDİ”

Ucuz, saklanması zor ve ağır. Ancak bu insansız hava araçları, çekilen topçu veya zırhlı araçlar gibi yavaş veya sabit hedefleri bile etkisiz hale getirmede çok başarılı oldu. Örneğin Mart ayında Ukrayna, Kiev’in kuzeyindeki bir Rus askeri konvoyuna saldırmak için bunları kullandı ve Rusya’nın geri çekilmesini sağladı. Koordinatları iletmek ve bir Rus kurtarma römorkörünün batışını filme almak için bir TB2 yerleştirdi. Ukrayna ayrıca dronun zayıf yönlerini yaratıcı bir şekilde artıya dönüştürdü; Ukrayna’nın gemiyi iki Neptün füzesi ile çıkardığı bildirilirken, silah Moskova’nın hava savunması için mükemmel bir dikkat dağıtma işlevi gördü.

“DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE”

Geçtiğimiz günlerde BBC Rusça da, Ukrayna’da çoktan Rus işgaline karşı direnişin bir sembolü olan ve popüler kültürün bir parçası haline gelen Türk SİHA’ları için Selçuk ve Haluk Bayraktar’la röportaj yaptı. Haberde görüşleri yayınlanan iki uluslararası uzman ise, Bayraktar TB2’lerin dünyada en popüler drone olduğunu belirtiyor: “Doğru zamanda doğru yerde olmayı başaran bir drone.”