Astsubay Maaşı 2023: Hava, Deniz, Kara, Jandarma ve Emekli Astsubaylar Ne Kadar Maaş Alıyor? « Kamudan Ajans

SON DAKİKA

Astsubay Maaşı 2023: Hava, Deniz, Kara, Jandarma ve Emekli Astsubaylar Ne Kadar Maaş Alıyor?


Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kara, Hava, Deniz ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesinde görev yapan astsubaylar, subaydan kıdemsiz ancak er ve erbaşlardan ise kıdemlidir. Astsubay maaşları kıdem, görev yeri ve meslekte geçirdikleri süreye göre farklıdır. 

class=”medyanet-inline-adv”>

Astsubay Maaşı 2023 

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı birliklerde görev olan astsubayların rütbeleri, astsubay kıdemli başçavuş, astsubay başçavuş, astsubay kıdemli üstçavuş, astsubay üstçavuş, astsubay kıdemli çavuş, astsubay çavuş, astsubay astçavuş şeklindedir. 4 yıllık fakülteden mezun olan astsubaylar subay rütbesini haiz olduklarında albay rütbesine kadar yükselebilme imkanına sahiptirler. Astsubayların maaşı 2023 yılında çalıştıkları görev yeri, kıdem, derece ve rütbeye göre değişir. Astsubay maaşları 13 bin TL ile 17 bin TL bandındadır.  

Hava Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Hava astsubay maaşları 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar kıdem, derece, görev yerine göre yükselebilmektedir.  

class=”medyanet-inline-adv”>

Deniz Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Deniz astsubay maaşları hava astsubay maaşları gibi 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar yükselmektedir. Bu artışın en önemli nedenleri arasında kişinin derecesi, rütbesi, kıdemi ve görevde bulunduğu bölge yer almaktadır. 

Kara Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Kara astsubay maaşları 2023 yılında yaklaşık 14 bin TL’den başlayıp 19 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Görev yapılan bölge, derece, kıdem ve rütbeye göre bu oranlar farklılıklar göstermektedir. 

Jandarma Astsubay Maaşı Ne Kadar? 

Jandarma astsubay maaşları 2023 yılında 14 bin – 19 bin TL arasındadır. Maaşların oranları kişinin derecesi, rütbesi, kıdemi ve görevde bulunduğu bölgeye göre değişmektedir.

Emekli Astsubay Maaşı Ne Kadar?

Gerekli yaş ve hizmet gününü tamamlayan astsubaylar emekli aylığını almak için hak kazanırlar. En düşük emekli astsubay maaşı 2023 yılında ortalama 12.637 TL’dir.

Astsubay Nedir?

Osmanlı Devleti ordularında Gedikli Zabit, Küçük Zabit, Hor Zabit, Kizir, Gedikli Küçük Zabit gibi isimler ile yer almıştır. Cumhuriyet döneminde ise önce Gedikli Zabit, sonra Gedikli Erbaş olarak adlandırılırken, 1951 yılında çıkartılan bir kanunla rütbenin ismi “astsubay” olarak değiştirilmiştir. Bu kanunla birlikte daha önce olarak adlandırılan “Asteğmen, Teğmen, Üsteğmen ve Yüzbaşı” rütbeleri de “subay” olarak, “Baş Gedikli” rütbesi ise “Kıdemli Başçavuş” olarak değiştirilmiştir.

class=”medyanet-inline-adv”>

926 sayılı TSK Personel Kanunu Ek Madde 21‘de “Astsubay” tanımında, Astsubaylar: “Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı kadrolarının ast komuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idarî işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara, astsubay adı verilir”. şeklinde tanımlanmaktadır.

7852 sayılı Astsubay Kanununda ise Astsubaylar; “Türkiye Cumhuriyeti Ordusunun kara, deniz ve hava kuvvetleriyle jandarma, gümrük koruma birlikleri kadrolarının astkomuta kademelerinde eğitim, sevk ve idare ile diğer idari işlerde subaya yardımcı olarak görevlendirilen askerî şahıslara (Astsubay) adı verilir.” şeklinde tanımlanmaktadır.

Astsubaylar, subaylar ile birlikte 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabidirler. Mecburi hizmet süreleri 15 yıldır. Bu süreyi bitirerek etme hakkını kazananlar, istifalarını Ocak ve Şubat ayları içinde isteyebilirler.

class=”medyanet-inline-adv”>

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Kara, Hava, Deniz, Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyelerinde görev yaparlar. 926 sayılı Türk silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Madde 77’ye göre astsubay rütbeleri aşağıda gösterildiği gibidir.

Astsubay ve Yedek Astsubay Nasıl Olunur?

Astsubay olmak adına lisenin bitirilmesi yeterlidir. Lise bittikten sonra üniversite sınavlarından alınan puan ile beraber askeri mülakatlara girip yeterli görüldüğü durumda astsubay olunabilir.

Bir başka alternatif ise üniversitelerin lisans ya da önlisans bölümlerinden mezun olmaktır. Üniversitelerin bölümlerinden mezun olan bireyler TSK’nın duyurusu yayınlandıktan sonra askerlik şubesine başvuruda bulunarak katılma hakkı kazanılabilir.

Astsubay olma şartları;

Lise ya da dengi okullardan mezun olmak, 2 yıllık ya da 4 senelik fakültelerden mezun olmak,4 senelik fakülteleri bitirenler adına 28 yaş üstü olmamak,2 senelik fakülteleri bitirenler adına 26 yaş üstü olmamak,Diş yapısının kusursuz olması,Vücut yapısı sağlam ve düzgün olmak, herhangi vücut sorunun olmaması,Vücutta herhangi dövme, çizik, yanık gibi durumlar olmaması,TSK’nın belirlemiş olduğu boy ölçü oranına sahip olma. Erkeklerde 1.64, kadınlarda 1.58 boy minimum şarttır.

Askeri hastaneye sevk edilip sağlık raporu alınır. Orada sorun çıkmaması vaziyetinde 50 soruluk yazılı sınava girilir. Bu sınavlar neticesinde minimum 70 puan alınması gerekir. Bununla beraber kazanıldığı takdirde son olarak mülakat sürecine tabi tutulur.

Yedek Astsubay olma şartları;

class=”medyanet-inline-adv”>

Astsubay Rütbeleri Nelerdir?

Astsubay rütbeleri şu şekildedir; 

ÇavuşKıdemli ÇavuşÜstçavuşKıdemli ÜstçavuşBaşçavuşKıdemli Başçavuş

Astsubaylıkta Rütbe Süreleri Nasıldır?

Astsubayların bir üst rütbeye geçebilmesi için sürelerini doldurması gerekmektedirler. Bu süreler ise; 

Çavuş için 3 yılKıdemli Çavuş için 3 yılÜstçavuş için 6 yılKıdemli Üstçavuş için 6 yıl Başçavuş için 6 yıl şeklindedir 

Kıdemli Başçavuşlar emeklilik sürelerine kadar bu rütbede kalırlar. 

Özlük Hakları Nelerdir?Ordunun orta kademe yöneticileri komutanlarıdır, çeşitli kuvvet ve komutanlıklarda, ilçe jandarma komutanı, jandarma bölük komutanı, karakol komutanı, takım komutanı, kısım komutanı, kademe komutanı, bot komutanı, adestim komutanı, bölük astsubaylığı, harekât eğitim astsubaylığı, idari işler astsubaylığı, şube müdürlükleri, gibi önemli makam ve görevlerde bulunurlar. Astsubayların özlük hakları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile düzenlenilmektedir.2003 yılında Astsubay hazırlama okullarının adı Astsubay Meslek Yüksek Okulları olarak değiştirilmiştir. Astsubay Meslek Yüksek okulları 2 yıl süresince; Temel müşterek askeri konular, askeri liderlik, Haritacılık, Taktik vb. askeri derslerin yanı sıra, iktisat, işletme, matematik, davranış bilimleri, ingilizce gibi eşitağırlık dersleri alırlar ve Öğrenci Astsubay Adayı olarak anılırlar. 2 yıl sonunda 30 ağustosta Astsubay çavuş (Asb.çvş.) rütbesiyle mezun olarak 1 yıl sürecek olan mesleki ve branş sınıf okullarına uğurlanırlar örn: Tankçı sınıfına mensup yeni mezun bir astsubay çavuş, Zırhlı birlikler okulunda 1 yıllık bir tankçı sınıf bıranş eğitimi alır bu 1 yıllık süre boyunca öğrenci Astsubay Çavuş (Öğ.Asb.Çvş.) kursiyer rütbesi ile eğitim alırlar. Bu 1 Yılın sonunda mezun olarak Tankçı.Astsubay Çavuş (Tnk.Asb.Çvş) rütbesi şeklinde kıtalara atanırlar. Böylelikle bir astsubay toplam 3 yıl mesleki ve genel kültür eğitimi görmüş olur. Astsubayların görev ve sorumlulukları Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile diğer kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, talimatname ve hizmet kadrolarının açıklamalarında gösterilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRPolis Maaşları 2023: Polis ve Emekli Polis Memuru Maaşı Ne Kadar Oldu?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR2023 Öğretmen Maaşı Ne Kadar Oldu? Sözleşmeli, Ücretli ve Kadrolu Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alıyor?Haberi Görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRUzman Çavuş Maaşı 2023: Yeni Başlayan Jandarma, Kara, Hava ve Deniz Uzman Çavuşlar Ne Kadar Maaş Alıyor?Haberi Görüntüle